Türkiye'den Gana'ya kardeşlik köprüsü

Türkiye'den Gana'ya kardeşlik köprüsü

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile NEÜ tarafından hayata geçirilen projeyle Türkiye'de okuyan 40 Ganalı üniversite öğrencisine, kişisel gelişim eğitimi verilecek.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Necmettin Erbakan Üniversitesince (NEÜ) yürütülen ve 40 Ganalı üniversite öğrencisine kişisel gelişim eğitimi verilecek projeyle iki ülke arasındaki dostluk köprüsü güçlendirilecek. 

NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi'nde düzenlenen toplantıda, NEÜ Aile ve Gençlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGUM) koordinatörlüğünde hayata geçirilen "Türkiye'de Öğrenim Gören Ganalı Öğrencilere Yönelik Eğitim Projesi"nin açılışı yapıldı.

Türkiye ve Gana arasındaki kardeşlik köprüsünün güçlendirilmesini amaçlayan projeyle Türkiye'de üniversite eğitimi alan 40 Ganalı öğrenciye, NEÜ'de kişisel gelişim eğitimi verilecek.

AGUM Koordinatörü ve NEÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Barbaros Yalçın, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'ye eğitim amacıyla gelen Ganalı öğrencilere yönelik çalışma yapmaya karar verdiklerini söyledi. 

Türkiye ve Gana arasındaki kardeşlik köprüsünü daha da güçlendirmek için "Türkiye'de Öğrenim Gören Ganalı Öğrencilere Yönelik Eğitim Projesi"ne imza attıklarını anlatan Yalçın, şunları kaydetti:

"Bu köprüyü oluşturmak için en büyük ihtiyacımızın, Ganalı arkadaşlarımızın kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak olduğunu gördük. Mezun olduktan sonraki süreçte yapacakları çalışmalara katkıda bulunmak istedik. Böylece iki ülke arasındaki bağın da güçleneceği düşüncesindeyiz. 40 öğrencinin eğitim göreceği proje kapsamında yapılması gerekenlerin neler olabileceği konusunda araştırma yaptık ve kişisel gelişim süreçlerine katkı sağlamanın en doğrusu olacağına karar verdik. Diploma almanın bir anahtar olduğu düşüncesiyle bundan sonraki hayatlarında başarılarını artırmak ve daha geniş vizyon sahibi olmalarına katkı sağlamak için bu projede iletişim becerileri üzerine bir temel oluşturduk. Proje, uzun soluklu ve kendini geliştiren bir çalışma olacak. Bundan sonraki süreçte iki ülke arasındaki iletişimlerin daha sağlıklı hale gelmesi bizim en büyük arzumuz."

- "Biz Türklere alıştık onlar da bize"

Gazi Üniversitesinde okuyan Ganalı Musah Mohammed de Türkiye'ye geldiği günden bugüne yaşadıklarını anlattı.

Mohammed'in "Aslen Ganalı, şahsen Kayseriliyiz. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu Konyalı olduğu için ve Mevlana Celaleddin-i Rumi Konya'da yaşadığı için biz de aynı zamanda Konyalıyız" esprisi salondaki katılımcılardan büyük alkış aldı.

Türkiye'yi çok sevdiğini belirterek salondaki vatandaşlarına seslenen Mohammed, "Gana'dan İstanbul'a indim, oradan da Kayseri'ye geçtim. Damak tatlarımızın hiç uymadığı, dilimizin aynı olmadığı zamanlardan bugüne geldim. Türkiye'de çok güzel anılarım oldu. Geldiğim yıllarda bize farklı bakılıyordu ama çok şükür şimdi öyle bir şey kalmadı. Hem biz Türklere hem de Türkler bize alıştı. Bu çok güzel bir gelişmedir. Buraya gelmek için çaba gösteren fakat gelemeyen nice arkadaşlarımız var. Biz onlara göre çok şanslıyız. O yüzden biz buradaki imkanları değerlendirmeye çalışalım. 'Türkçe öğrenmek ne işime yaracak' demeyin ve Türkçe'ye sarılın, öğrenin çünkü mezun olduğunuzda çok işinize yarayacak" ifadesini kullandı.