Türkiye’de lotus doğum yöntemi

Türkiye’de lotus doğum yöntemi

Türkiye'de Lotus doğum yöntemi ikinci kez Medicana hastanesinde yapıldı

Özel Medicana Konya Hastanesi Ebesi Ay: "Bu yöntemle bebek, ileride terkedilmişlik hissi yaşamıyor ve huzurlu bir bebek oluyor"Göbek kordonunu kesmeden, bebekten ve plasentadan ayırmadan gerçekleştirilen, daha sonrasında kordonun kendi kendine düşmesini bekleyerek gerçekleştirilen Lotus doğum yöntemi ile yeni doğan bebekler terkedilmişlik hissi yaşamıyor.Özel Medicana Konya Hastanesi'nde Ebe olarak görev yapan Emel Ay, yaptığı açıklamada, Lotus doğum yönteminin Türkiye'de çok bilinmediğini söyledi.

Bebek doğduktan sonra göbek kordonunu kesmediklerini belirten Ay, "Kordonu bağlamadan ya da kesmeden, doğal yollarla kuruyup düşmesi beklenilen bu yöntemde, plasenta ve kordonu bebeğe yakın tutmak önemli" dedi.

Bazı annelerin kordonu ipek bir kurdele ile bağlayıp plasentayı da kibarca bir beze sararak kuruyup bebeklerinden ayrılmasını beklemeyi tercih ettiklerini vurgulayan Ay, şunları kaydetti:

"Bebeğin doğumunun hemen ardından, plasenta da bebekle aynı ısıda tutulmalı ki kan ve hormonlar bebeğe aktarılmaya devam etsin. İlk saatler içinde plasenta yumuşak bir beze sarılmalı ve anne ile bebeğe yakında tutulmalı. Sonunda, plasenta, durulandıktan sonra ve kuruması için lavanta, biberiye ve deniz tuzu koyulduktan sonra, özel bir kaseye ya da beze konularak kurumaya bırakılmalı. Böylece kokması engellenecek ve kuruması hızlanacaktır. Sonrasında ise, plasenta anneye ve bebeğe yakın tutulmalı ve günlük olarak (kuruyup bebekten ayrılana kadar) bakımı yapılmalıdır. Bu süreç doğumdan sonra 3 ile 10 gün arasında değişiyor. Bu yöntemle bebek, ileride terkedilmişlik hissi yaşamıyor ve huzurlu bir bebek oluyor."

İLK BAŞTA BİRAZ ARAŞTIRDIK

Lotus doğum yöntemiyle Metehan bebeği dünyaya getiren anne Bahar Yılmaz, yaptığı açıklamada ilk defa böyle bir yöntemi duyduklarını söyledi.

Bu yöntemi ilk duyduklarında şaşırdıklarını aktaran Yılmaz, "İlk başta biraz araştırdık. Sonra faydalarını öğrenince yapmaya karar verdik. İyiki yapmışız. Çocuğumuz inşallah ileride terkedilmişlik ve yalnızlık duygusu çekmeyecek. Allah korusun kötü bir hastalığa yakalanınca da kendi ilacını kendi yanında taşımış olacak" diye konuştu.