"Türkiye'de Hayvan Hakları" konferansı

"Türkiye'de Hayvan Hakları" konferansı

HAYKONFED Genel Sekreteri Ugan:- "Gümrüklerde kaçakçılıktan yakalanan hayvanların barınacağı, sağlıklı bir şekilde kontrol edilebileceği ve asla satılmayacağı, ihaleye çıkartılmayacağı kanun tasarısı hazırlanmalı"

EDİRNE (AA) - Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Genel Sekreteri Timur Ugan, "Gümrüklerde kaçakçılıktan yakalanan hayvanların barınacağı, sağlıklı bir şekilde kontrol edilebileceği ve asla satılmayacağı, ihaleye çıkartılmayacağı kanun tasarısı hazırlanmalı." dedi.

Ungan, Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Grubu Topluluğu'nca Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye'de Hayvan Hakları" konferansında, hayvanların alım, satımının yasaklanması gerektiğini söyledi.

Hayvan kaçakçılığının sokaklardaki hayvan popülasyonun artışına neden olduğunu belirten Ugan, şunları kaydetti:

"Hayvan popülasyonunun artmasının nedeni cins hayvan kaçakçılığıdır. Edirne de bunlardan en çok muzdarip olan bölgelerimizden bir tanesi. Biz bu konuda Bakanlığa defalarca başvurduk. Birincisi gümrüklerde kaçakçılıktan yakalanan hayvanların barınacağı, sağlıklı bir şekilde kontrol edilebileceği ve asla satılmayacağı, ihaleye çıkartılmayacağı kanun tasarısı hazırlanmalı. Bunların bölgedeki dernekler aracılığıyla kısırlaştırılarak sahiplenilmesi en sağlıklı çözüm yoludur. Hiçbir canlıyı, gümrüklerden yakaladığımız ya da tel örgülerden kaçarken yakaladığımız canlıları hazinenin malı olarak kabul edemeyiz. Bu anlamda el konulan hayvanlar için veteriner kontrolünden geçirilebilecekleri ve muhafaza edilebilecekleri bir yer olmalı. Ayrıca en kısa zamanda ihale süresi beklenmeden ve ihaleye çıkılmadan bölgedeki hayvan hakları savunucularına sahiplendirilmek üzere teslim edilmeli. Bizim bu konudaki önerilerimiz budur."

Hayvan kaçakçılığı cezasının ağırlaştırılması gerektiğini dile getiren Ungan, "Bulgaristan ve Yunanistan'a giden insanlar 2 kilo et geçirir gibi oradan köpek yavrularını geçirip, onları satarak para kazanıyorlar." dedi.

Ugan, hayvanların hediye olarak satın alınmasının da yanlış bir durum olduğunu kaydetti.

Petshoplardan hayvan almak yerine barınaklarda veya sokakta yaşayan hayvanların sahiplenilmesi öneren Ugan, şöyle devam etti:

"Ailelerin herhangi bir canlıyı hediye olarak görmeleri ve çocuklarına, sevgililerine hediye olarak vermeleri düşünülemeyecek kadar insanlık dışı bir tutum. Herhangi bir canlı satın alınamaz, hediye edilemez. Onun da duygularının bilincinin olduğu ve sürekli sağlık kontrolüne ihtiyaç duyduğu göz önüne alınmalıdır. Hiçbir canlıya bir robot oyuncak muamelesi yapılamaz. Önerimiz sahiplenmek. Edirne gibi kaçak hayvanların yakalandığı bölgede bir yığın cins hayvan bakım evlerinde yavru ve her türlü cins hayvanlar bakım evlerinde ücretsiz bir şekilde kısırlaştırılarak sahiplendiriliyor. O zaman hem insanlık görevlerini yerine getirirler hem o zaman sevap işlemiş olurlar."

Konferansa, öğrenciler, akademisyenler ve hayvanseverler katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :