"Türkiye'de Güneş Enerjisinin Durumu ve Geleceği" toplantısı

"Türkiye'de Güneş Enerjisinin Durumu ve Geleceği" toplantısı

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ), "Türkiye'de Güneş Enerjisinin Durumu ve Geleceği" toplantısı düzenlendi.Rektörlük Binası Senato salonunda...

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ), "Türkiye'de Güneş Enerjisinin Durumu ve Geleceği" toplantısı düzenlendi.

Rektörlük Binası Senato salonunda Doğa Bilimleri Merkezinin organizasyonunda düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin güneş enerjisi konusundaki potansiyeli, yatırımlar ve gelecekteki beklentileri konuşuldu.

Programda konuşan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, ERÜ'nün gerek arazi imkanları, gerekse alt yapısı değerlendirildiğinde, güneş enerjisi bakımından oldukça büyük olanaklara sahip olduğunu belirtti.

Üniversitelerinde güneş enerjisi ve güneş enerjisi pilleri ile ilgili çalışma yapmayı planladıklarını kaydeden Güven, şunları kaydetti: "Erciyes Üniversitesi'nin gerek arazi imkanları, gerekse alt yapısı değerlendirildiğinde, güneş enerjisi konusunda oldukça büyük imkanlara sahip bir üniversite olduğunu görüyoruz. Hem yatırım, hem de bilimsel çalışmalar anlamında çalışma yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bu fikir öncelikle üniversitemiz kampüsünde veya üniversitemizin ilçelerinde yer alan arazilerinde güneş enerjisi tarlaları kurabilir miyiz? diye başlamıştı. Daha sonra çalışmalar neticesinde enerji üretimine geçebilir miyiz? düşüncesine kadar geldi. Hem ülke ekonomisine destek olmak, hem de üniversitemize katkı sağlamak amacıyla bu toplantının önemli olduğunu düşünüyorum."

ERÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Doğan da, Türkiye'nin enerji bağımlılığından kurtulduğu takdirde ekonominin de büyük ölçüde gelişeceğini söyledi.

Dünyada ve ülkemizde artan teknolojik gelişmelerle birlikte güneş enerjisinin geleceğinin oldukça parlak göründüğünü ifade eden Doğan, şöyle devam etti:

"Çünkü bu yönde atılan adımlar hızlandırılmış ve yapılan yatırımlar giderek artırılmıştır. McKinsey Company adlı danışmanlık ve araştırma şirketine göre, 2020 yılına kadar küresel kurulum güneş enerjisi kapasitesine 400 ile 600 GW arasında kapasite eklenecek. Bu da yaklaşık 1 trilyon dolar yatırım manasına gelmekte. Ülkemizde bu küresel gelişmelere kayıtsız kalmayarak yatırımlarını ve kapasitesini artırma yönünde çalışmalarına hız kazandıracaktır."

ODTÜ Güneş Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) Başkanı Prof. Dr. Raşit Turan ise, GÜNAM'ın faaliyetleri hakkında bilgi vererek, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelini anlattı.

Türkiye'nin elektrik enerjisinde dışa bağımlı bir ülke olduğunu dile getiren Turan, "Türkiye'de kullanılan elektrik enerjisinin büyük bir kısmının fosil yakıtlardan, doğalgazdan elde ediliyor. Doğalgazda en büyük tedariki Rusya'dan sağlıyoruz. Bu açıdan tamamen dışa bağımlı bir görüntü çizmekteyiz. O yüzden Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan mutlaka kurtulması gerekiyor. Enerji üretiminde mutlaka bir hamle yapmalıyız." diye konuştu.

Güneş enerjisinin dünyada en ucuz enerji olduğuna dikkati çeken Turan, güneş enerjisinin Türkiye için nihai bir çözüm olduğunu, Türkiye'de güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda arazi sorunu olmadığını ifade etti.

Türkiye'nin bu konuda kararlı olması gerektiğine vurgu yapan Turan, "Güneş enerjisinden elektrik üretimini önemli ölçüde artıracaktır. Şunu da rahatlıkla söyleyebilirim ki, bu konuda gidişat iyi. Türkiye bu yolda gerekli adımları atmaya başladı. Aynı kararlığı sürdürdüğü müddetçe Türkiye'nin elektrik enerjisi konusunda dışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltabileceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :