Türkiye'de doktor olup Gazze'ye dönecekler

Türkiye'de doktor olup Gazze'ye dönecekler

İsrail saldırıları sonrası İHH'nın daveti üzerine yüksek öğrenimlerini tamamlamak için Türkiye'ye gelen Filistinli öğrencilerin çoğu doktor olmak istiyor

 İsrail saldırıları sonrası yaralarını saran Gazze'den üç öğrenci Konya'da yüksek öğrenimini tamamlayıp doktor olmayı hedefliyor.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı saldırıların ardından binlerce ölü ve yaralı veren Gazze, yaralarını sarmaya çalışıyor. İsrail ordusunun başlattığı hava ve kara operasyonlarıyla büyük yıkım yaşayan Gazze'de halk, her şeye rağmen yarınlarına umutla bakıyor.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) aracılığıyla yüksek öğrenimini tamamlamak üzere Türkiye'ye gelen Filistinli öğrencilerin tercihi tıp fakülteleri oluyor.

Konya'ya gelen ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Türkçe Öğretimi ve Araştırma Merkezi'nde (TÖMER) eğitim görecek olan Gazzeli gençler, yapılacak sınavın ardından tıp fakültesinde okumanın hayalini kuruyor.

Gazzeli öğrencilerin tıp eğitimine yönelmelerinin en önemli nedeni ise dönem dönem yaşanan İsrail saldırıları karşısında yaralanan binlerce Filistinlinin tedaviye ihtiyaç duyulması.

- "Türkiye'de eğitim görmenin hayalini kurdum"

İsrail saldırıları altında bu ideali gerçekleştirmek için Konya'ya gelen üç Gazzeli öğrenciden 20 yaşındaki Muhammed Al Sharif, Mısır'ın Refah sınır kapısını kısa süreyle açmasıyla Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl da aynı daveti almasına karşın, vize sorunu ve sınır kapılarının kapalı olmasından dolayı eğitimine 1 yıl ara vermek zorunda kaldığını aktaran Al Sharif, "Türkiye'de eğitim almanın hayalini kurdum. Geçtiğimiz yıl vize alamamıştım. Bu yıl da vize aldık ama İsrail saldırıları oldu. 'Bombaların altında eğitim hayalim yarım kalacak' diye düşünüyordum. Sonrasında sınır kapısı açıldı, Konya'ya geldik" dedi.

Al Sharif, İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı saldırılarda birçok arkadaşının şehit olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Binlerce kişi yaralandı. Hastanelerde doktorlar, yaralıların çığlıklarına yetişemiyordu. Buraya tıp okumak için geldik. Çünkü bize doktor lazım. Cerrah olmak istiyorum. Halkımızın cerraha, ilaç ve sağlık hizmetlerine ihtiyacı var. Türkiye bize her konuda olduğu bu alanda da yardımcı oluyor. Gazzeliler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çok seviyor. Filistin Başbakanı İsmail Haniye torununa 'Tayyip' adını verdi. Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olduğunda Gazze'de sevinç gösterileri yapıldı."

- "Gazze'de doktor sayısı çok az"

Muhammed El Salal ise saldırılarından ardından Gazze'de binlerce yaralının tedavi edilmeyi beklediğini vurguladı. 

İsrail'in hastaneleri de vurduğuna işaret eden El Salal, Gazzeli öğrencilerin büyük bölümünün doktor olma hayali olduğunu aktardı.

El Salal, ateşkesle saldırıların durmasına karşın İsrail'in saldırganlığından vazgeçmeyeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"İsrail Gazze'ye sürekli saldırıyor. Halkımız direnişi kesinlikle bırakmayacaktır. Fakat bu saldırılarda binlerce ölü ve yaralı veriyoruz. Yaralılarımızın büyük kısmı tedavi edilemediği için hayatını kaybediyor. Hastanelerde doktor sayısı çok az, yetişemiyorlar. Ben de bu yüzden doktor olmak istiyorum. O nedenle buradayım. İnşallah dil sınavının ardından tıp fakültesine girmeyi hedefliyorum. Buraya gelmem büyük şans oldu benim için. Geride ailemi ve ayağa kalkmaya çalışan Gazze'yi bıraktım. Fakat ailemin gözü arkada kalmadı. Annem, 'Türkiye'ye emanetsin oğlum' dedi. Gazze'yi çok özleyeceğim ama sabredeceğim." 

- Ailesiyle vedalaşamadı

Diaa Ziara da kalp cerrahı olmayı hedeflediğini dile getirdi.

Türkiye yolculuğunun son derece zorlu geçtiğini anlatan Ziara, "Burada okulumu tamamlayıp kalp doktoru olmayı istiyorum. Halkımıza hizmet edeceğim. Buraya gelişimiz çok sürpriz oldu. Saldırıların ardından sınır kapısı bir anda açıldı. Bizler de Gazze'den çok acil bir durumda çıktık. Ailemle vedalaşamadan geldim. Kişisel eşyalarımı dahi alamadım" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı