Türkiye'de 6 yılda 7 milyon kişiye güvenli trafik eğitimi

Türkiye'de 6 yılda 7 milyon kişiye güvenli trafik eğitimi

BM'nin 2010'da aldığı karar doğrultusunda hazırlanan "Trafik Güvenliği Eylem Planı" çerçevesinde hayata geçirilen "Trafikte Sorumluluk Hareketi" kapsamında, 6 yılda başta öğrenci ve öğretmenler olmak üzere yaklaşık 7 milyon kişiye güvenli trafik kullanımı

ANKARA (AA) - ORHAN ONUR GEMİCİ - Birleşmiş Milletlerin (BM) 2010'da aldığı karar doğrultusunda hazırlanan "Trafik Güvenliği Eylem Planı" çerçevesinde hayata geçirilen "Trafikte Sorumluluk Hareketi" kapsamında yer alan projelerle 6 yılda başta öğrenci ve öğretmenler olmak üzere yaklaşık 7 milyon kişiye güvenli trafik kullanımı anlatıldı.

AA muhabirinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'de trafik güvenliğine ilişkin çalışmalar, BM'nin 2 Mart 2010'daki toplantısında "2011-2020 yıllarında trafik kazalarından kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılması"na yönelik alınan karar kapsamında yürütülüyor.

Bu doğrultuda Emniyet Genel Müdürlüğü koordinesinde ilgili kurum ve kuruluşların işbirliğinde hazırlanan "Trafik Güvenliği Eylem Planı" Türkiye'nin konuyla ilgili yürüttüğü çalışmaların çatısını oluşturuyor.

Emniyet yetkilileri, plan bünyesindeki "Trafikte Sorumluluk Hareketi"nde yer alan "Can Dostları Hareketi", "Trafikte Gençlik Hareketi" ve "İyi Dersler Şoför Amca" projeleriyle öğrenci, veli, öğretmen ve servis şoförlerine güvenli trafik kullanımı eğitimleri veriyor ve trafikte sorumluluk bilincini oluşturmaya çalışıyor.

- Trafik güvenliği projeleri

Bu kapsamda 2010'da başlayan "Can Dostları Hareketi"nde, eğitim alan öğretmenlerin 4. sınıf öğrencilerine, öğrencilerin de ailelerine zincir şeklinde trafik güvenliği ve sorumluluğu konularında bilgi aktarmasının sağlanması amaçlandı. Bu eğitimlerden 2015-2016 eğitim öğretim yılı sonuna kadar 49 ilde 5 bin 518 öğretmen, 168 bin öğrenci, 336 bin veli ve 8 bin 800 servis şoförü faydalandı.

Lise öğrencilerine yönelik hazırlanan ve 2012'de başlatılan "Trafikte Gençlik Hareketi"nde eğitimler, öğrencilerin "Trafik ve İlk Yardım" dersini, etkileşime dayalı bir öğretme yaklaşımı olan "Örnek Olay İncelemesi" yöntemiyle öğrenmelerini sağlamak üzere tasarlandı. Derslerde öğrencilere 10 örnek olay üzerinden trafik ve ilk yardım dersi anlatıldı.

Trafikte karşılaşılan sorunların neden-sonuç ilişkisine göre incelenerek çözümlerinin anlatıldığı eğitimlerden 2015-2016 eğitim öğretim yılı sonuna kadar 17 ilde, 200 öğretmen aracılığıyla 40 bin öğrenci yararlandı. Bunun yanı sıra 80 bin veli ve 2 bin okul servisi şoförüne konuyla ilgili çeşitli materyaller dağıtıldı.

Taşımalı eğitim sisteminde görevli servis şoförlerine 2014'te başlatılan "İyi Dersler Şoför Amca Projesi" ile trafik güvenliği, ilk yardım, iletişim ve ilgili mevzuat konusunda eğitimler verildi. Proje sayesinde eğitimleri alan şoförlerin tercih edilir ve daha itibarlı hale gelmelerine olanak sağlandı. 2015-2016 eğitim öğretim yılı sonuna kadar 20 ilde, 16 bin 108 servis şoförü ve 10 bin 73 öğrenci eğitimlere katıldı.

Harekette yer alan projelerden "Güvenli Taşıt Hareketi" ve "Sorumlu Vatandaş Hareketi" projeleri 2013'te tamamlanırken, "Can Dostları Hareketi", "Trafikte Gençlik Hareketi" ve "İyi Dersler Şoför Amca Projesi" halen devam ediyor.

Böylece tamamlanan projeler de dahil olmak üzere 2010 yılından 2015-2016 eğitim öğretim yılı sonuna kadar 1 milyon 130 bin 993 kişinin doğrudan, 5 milyon 823 bin 972 kişinin dolaylı olmak üzere toplam 6 milyon 954 bin 965 kişinin güvenli trafik kullanımı hakkında bilgi edinmesi sağlandı.

- Yol kullanıcılarına yönelik seminerler

Öte yandan, trafik kurallarına uyma alışkanlığı kazandırılması amacıyla yol kullanıcıları olan 3-6, 7-11 ve 12-17 yaş aralığındaki çocuklar, yetişkinler ve ticari araç sürücüleri için ayrı ayrı seminerler düzenlendi.

Seminerlerde, çocuklara trafik güvenliği kuralları ve trafik işaretleri, araçlarda trafik güvenliği, trafik kurallarına uyma bilinci, güvenli yaya davranışları, okul servisinde ve toplu taşıma araçlarında güvenli yolculuk, emniyet kemeri kullanmanın önemi gibi konularda bilgiler verildi.

Yetişkinler ve ticari araç sürücüleri ise güvenli trafik bilinci, sürüş güvenliği, yük taşımacılığı ile yolcu taşımacılığı konularında bilgilendirildi.

Seminerlerde, kazandırılmak istenen bilgi, beceri, tutum ve davranışlara yönelik konularla ilgili çeşitli görsel içerikler ile çeşitli araç gereçler kullanıldı.

Ayrıca yapılan örnek uygulamalar ve grup içi canlandırmalarla anlatılan bilgilerin pekiştirilmesi sağlandı.

Trafik güvenliğinin artırılması amacıyla emniyet birimlerinde görevli eğitici personellerce verilen seminerlerde bugüne kadar 23 milyon 701 bin 454 sürücü ve yaya eğitim aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :