Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Süel:

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Süel:

"Vodafone Türkiye olarak bugüne kadar ülkemize 12 milyar lira yatırım yaptık. 2009'un ilk aylarında Türkiye'deki pazar payımız yüzde 18,6 idi. Bugün ise bu payı yüzde 33'e çıkardık"

ANTALYA (AA) - Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, "Vodafone Türkiye olarak bugüne kadar ülkemize 12 milyar lira yatırım yaptık. 2009'un ilk aylarında Türkiye'deki pazar payımız yüzde 18,6 idi. Bugün ise bu payı yüzde 33'e çıkardık" dedi.

Süel, Düşler Akademisi Kaş Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Vodafone Türkiye olarak 2009-2013 döneminde başarılı bir dönemi geride bıraktıklarını söyledi.

Bugün itibarıyla toplam yıllık gelirlerinin 6 milyar 400 milyon liraya ulaştığını belirten Süel, Türkiye'nin ikinci büyük iletişim şirketi olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti. Toplam 20 milyon 400 bin aboneleri olduğunu anlatan Süel, "Kasım 2013'te ilan ettiğimiz dijital dönüşüm hareketiyle beraber yeni vizyonumuzu hayata geçirdik" dedi.

- "Yerli üretim telefon geliştirdik"

Süel, akıllı telefonların insanların hayatlarında giderek artan bir popülerliğe sahip olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

"Vodafone olarak yerli üretim telefonlar geliştirerek Türk tüketicisinin uygun fiyatla akıllı telefonlara sahip olmasını ve dolayısıyla mobil geniş banda erişimini sağlamasını misyon edinmiş bir kuruluşuz. Blade V adıyla hayata geçirdiğimiz ilk yerli Vodafone markalı telefonu bu sene duyurduk. Bu telefonu uygun bir fiyata edinebiliyorsunuz ya da isterseniz 24 ay taahhütle tarifenize 1 liralık ek olarak bu telefona sahip olabiliyorsunuz."

Süel, Vodafone Smart Power 4 adında 4G'ye hazır ilk yerli akıllı telefonu ürettiklerini, telefonun uygun bir fiyat ve tarifeye ek 1 lira gibi bir ücretle abonelerin beğenisine sunulacağını kaydetti.

- "Saat telefon"

Toplantı sırasında kolundaki saat telefonu da gazetecilere gösteren Süel, saatin içinde bir sim kart bulunduğunu anlattı. Saatin telefon özelliğinin yanı sıra, aynı zamanda koluna takan kişinin nerede olduğunu gösterdiğini de belirten Süel, Düşler Akademisi'ne gelen engelli bireylerin kolunda da bu saatlerden olduğuna dikkati çekti.

Süel, "Onların arazide uzak bir konuma gittiği zaman kaybolma durumunda bu saat üzerinden nerede olduklarını görebiliyoruz. Bu sadece burada kullanılabilecek bir teknoloji değil. Bugün GSM teknolojisinin verdiği imkanla Türkiye'de herhangi bir noktada kullanabileceğimiz bir uygulamadır" dedi.

- Tablet bilgisayarla akıllı sulama sistemi kontrolü

Tablet bilgisayar üzerinden Düşler Akademisi Kaş Merkezi'nin sulama sistemlerini kontrol edebildiklerine değinen Süel, bu uygulamaya "Akıllı sulama sistemi" adını verdiklerini ifade etti.

Tablet bilgisayarla sulama tarihlerini seçtiklerini anlatan Süel, şunları söyledi:

"Örneğin burada hava durumlarını alabiliyoruz. Siz bir sulama tarihi kurdunuz, bu tarihte yağmur yağacak. Sistem otomatik olarak yağmur yağacağı verisini alıyor ve sulamayı iptal ediyor. Böylece su tasarrufu da sağlanıyor ve akıllı bir sulama sistemi hayata geçiyor. Sulama maliyetini düşürüyor. Bu örnekler bugün teknolojinin hayatımıza ne kadar uyum sağladığını gösteren çok güzel örneklerdir."

- Vodafone'un Türkiye yatırımları

Vodafone'un 2006 yılından bu yana Türkiye'de yatırımlar yaptığının altını çizen Süel, şöyle konuştu:

"Vodafone Türkiye olarak bugüne kadar ülkemize 12 milyar lira yatırım yaptık. 2009'un ilk aylarında Türkiye'deki pazar payımız yüzde 18.6 idi. Bugün ise bu payı yüzde 33'e çıkardık. Bu artışın devam edeceğine eminim. Bu artışın dijital dönüşüm hareketiyle birlikte mobil geniş banttan geleceğini düşünüyoruz." 

- "Türkiye'de her 3 kişiden biri akıllı telefon kullanıyor"

Türkiye'de her 3 kişiden birinin akıllı telefon kullandığını dikkati çeken Süel, bu rakamın Avrupa genelinde her iki kişiden biri, Hollanda'da ise her 10 kişiden 9'u olduğunu kaydetti.

Geleceğe yönelik tüm göstergelerin, mobil telekomünikasyon gelirlerinin sesten ziyade datadan (veriden) kaynaklanacağını söylediğine işaret eden Süel, müşterilerine bu hizmetleri en uygun şartlarla sağlayarak, pazarda lider olmaya aday olduklarını bildirdi.

- "Bin liralık bir telefonun yüzde 45'i vergi"

Akıllı telefonların fiyatının düşmesinin kullanımını da yaygınlaştıracağını vurgulayan Süel, akıllı telefonlara erişimin artırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin bazı alanlarda en pahalı ülkelerden olduğunu belirten Süel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İletişim alanında da hem kullanım anlamında özel iletişim vergisi gibi hem de akıllı telefonlara uygulanan özel tüketim vergisi bugün akıllı telefonun maliyetini ciddi şekilde artırıyor. Türkiye benzer ülkelere göre maalesef daha yavaş bir hızla ilerliyor. Bizim arzumuz kademeli olarak vergi yükünün azaltılmasıdır. Her fiyat seviyesindeki telefon için aynı oran olmuyor ama bin liralık bir telefonun ortalama yüzde 45'i vergi. İnsanların teknolojiden faydalanması arttıkça ekonomiye pozitif bir etki yaratacak. O kaybedildiği düşünülen vergi gelirleri çok kısa süre içinde kazanılacak. Konuşma üzerinde de çok büyük bir vergi yükü var. Düşük vergi illa düşük vergi geliri değildir. Siz pazarın önünü açarsanız ve pazarı büyütürseniz dolaylı olarak vergi gelirleri de artacaktır."

Kaynak:Haber Kaynağı