"Türkiye ve Rusya, Suriye'nin elektriği için iş birliği yapabilir"

"Türkiye ve Rusya, Suriye'nin elektriği için iş birliği yapabilir"

Limak Enerji İcra Kurulu Başkanı Ergüven:- "Suriye ve Türkiye'nin diğer güney komşularına elektrik enerjisi sağlanması için Türkiye'de şu an var olan fazla kapasite değerlendirebilir"- "Elektrik üretimini önemli oranda doğalgazdan sağlayan Türkiye, Rusya

MOSKOVA (AA) - EMRE GÜRKAN ABAY - Limak Enerji İcra Kurulu Başkanı Birol Ergüven, Türkiye'nin elektrikte mevcuttaki fazla kapasitesini Suriye ve diğer güney komşularına satabileceğini belirterek, "Elektrik üretimini önemli oranda doğalgazdan sağlayan Türkiye, Rusya ile Suriye'ye elektriğin Türkiye üzerinden çok uygun şartlarda sağlanmasında iş birliği yapabilir." dedi.

Ergüven, Rus yetkililerle temaslarda bulunmak üzere geldiği Moskova'da AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'ye komşu ülkelerde çok ciddi miktarda elektrik ihtiyacı bulunduğuna dikkati çeken Ergüven, "Suriye'de savaş bir gün durduğunda, mutlaka yeniden yapılanma olacak ve burada elektrik enerjisine ihtiyaç olacak." ifadesini kullandı.

Ergüven, bölgede yeni enerji ticareti imkanlarının oluşabileceğini dile getirerek, "Suriye ve Türkiye'nin diğer güney komşularına elektrik enerjisi sağlanması için Türkiye'de şu an var olan fazla kapasite değerlendirebilir. Elektrik üretimini önemli oranda doğalgazdan sağlayan Türkiye, Rusya ile Suriye'ye elektriğin Türkiye üzerinden çok uygun şartlarda sağlanmasında iş birliği yapabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Böyle bir modelin geliştirilmesi halinde, dünyanın çeşitli ülkelerinde benzer iş birliklerinin yapılabileceğinin altını çizen Ergüven, şöyle konuştu:

"Bu aslında bizim geliştirdiğimiz bir fikir. Bunun paydaşlarının kimler olabileceği konusunda henüz net adımlar atılmadı. Moskova'da biraz bu fikirleri tartışmak, olabilirliğini görmek, ilgiyi test etmek için buradayız." ifadelerini kullandı. Son dönemde Türkiye ve Rusya arasındaki güven ilişkisi önemli seviyelere ulaştı. Sonuçta, ekonomik iş birliği güven üzerine tesis ediliyor. Bölgedeki Türkiye - Rusya iş birliği sadece iki ülke için değil, çevre ülkeler için de istikrar ve refah artırıcı bir unsur. Bunun ekonomi alanına yansımasının da aynı şekilde başarılı olacağını düşünüyorum."

Ergüven, Limak Holding'in Rusya'da özellikle inşaat alanında önemli projelerde yer aldığını anımsatarak, "Bu projeler bizim için önemli. Bu tecrübelerimizden elde ettiğimiz kazanımla, benzer projeleri Rusya coğrafyasında ve üçüncü ülkelerde tekrarlayabiliriz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :