Türkiye ve Nijerya arasında sendikal iş birliği gelişiyor

Türkiye ve Nijerya arasında sendikal iş birliği gelişiyor

Hak-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Yıldız:- "İki ülke arasındaki sendikacılık ilişkilerimizi hızlandırmak istiyoruz. Nijerya'ya ziyaretimde şunu gördüm, Nijerya İşçi Kongresi çok güçlü bir sendikadır, bunu gerçek anlamda hissettim"- "Ülkelerin sıcak il

ABUJA (AA) - ADAM ABU BASHAL - Hak-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Osman Yıldız, Türkiye ve Nijerya arasındaki sendikal ilişkilerle ilgili, "İki ülkenin arasındaki sendikacılık ilişkilerimizi hızlandırmak istiyoruz. Nijerya'ya ziyaretimde şunu gördüm, Nijerya İşçi Kongresi çok güçlü bir sendikadır, bunu gerçek anlamda hissettim." dedi.

Yıldız, Nijerya ziyareti sırasında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'nın bölgede önemli bir aktör olduğuna dikkati çeken Yıldız, Nijeryalı sendikaların sadece ülkedeki çalışma hayatında değil, Afrika ve hatta uluslararası sendikal hareketler bakımından da etkin bir oyuncu olduğunu söyledi.

Yıldız, Türkiye ve Nijerya arasındaki sendikal ilişkilerin 2012'de başladığını hatırlatarak, "Ülkelerin iyi ilişkileri, işçi ve halkların ilişkilerini de çok hızlandırıyor. Nijerya'nın rölünü ve önemini bildiğimiz için ilişkilerimizi daha da hızlandırmak istiyoruz." diye konuştu.

- Nijeryalı sendikacılara Türkiye'de eğitim verilecek

Hak-İş'in sendikal strateji geliştirmede oldukça etkin bir konfederasyon olduğunun altını çizen Yıldız, yakın zamanda 20 kişilik bir grubun sendikal eğitim için Türkiye'ye geleceğini aktardı.

Yıldız, Türkiye ve Nijerya arasındaki sendikal iş birliğinin karşılıklı fayda sağlayacağına işaret ederek, "İki ülke arasındaki sendikacılık ilişkilerimizi hızlandırmak istiyoruz. Nijerya'ya ziyaretimde şunu gördüm, Nijerya İşçi Kongresi çok güçlü bir sendikadır, bunu gerçek anlamda hissettim." değerlendirmesinde bulundu.

- Türkiye - Afrika ülkeleri ilişkileri önemli

Yıldız, Türkiye'nin, Afrika ülkeleriyle çalışma alanındaki ilişkilerini geliştirmesinin önemine dikkati çekerek, zamanla bu çabanın meyvelerini de topladıklarını dile getirdi.

Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:

"Afrika bizim için uzak ve bilinmeyen topraklar olmaktan çıktı. Son dönemde ilişkilerimizi çok sıklaştırdık. İş birliği içinde olduğumuz sendikaların kongrelerine ve diğer uluslararası faaliyetlerine katılmaya çalışıyoruz. Ziyaret sayısını olabildiğince artırıyoruz ve bunu da hem konfederasyon düzeyinde hem de ilgili sektörel düzeyde yapıyoruz. Sendikalarımızı da bu ilişkilerini geliştirmeye teşvik ediyoruz."

İkili ilişkilerde sendikalar arası eğitim programlarına da değinen Yıldız, "Eğitim çalışmalarına da büyük önem veriyoruz. Türkiye'de eğitim almanın önemli olduğunu düşünüyoruz. O yüzden bu eğitimi çok kapsamlı olarak gruplar şeklinde uluslararası sendikal örgütlerden Türkiye'ye belli sayıda gruplar getirerek eğitim veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Yıldız, Türkiye ile Afrika'daki üniversiteler arasında eğitimlerin geliştirilmesinin çok yararlı olduğunu belirterek, Hak-İş sponsorluğunda Afrika ülkelerindeki sendikalarla Türkiye'de yüksek lisans eğitimi için iş birliği yaptıklarını söyledi. Yıldız, "(Afrika'dan Türkiye'ye gelen) Bu arkadaşlarımız, hem Türkçelerini öğrensinler hem de çalışma hayatını tanısınlar. Bizimle o ülke arasında köprü olsunlar istiyoruz." dedi.

- Afrika'da 11 ülkeyle iş birliği

Türkiye'nin Afrika açılımı kapsamında son yıllarda kıtadaki çalışma hayatını yakından takip eden Hak-İş bu bağlamda bölgedeki birçok sendikayla iş birliği içerisinde çalışmalar yürütüyor.

Dünyada 34 ülkeden 48 konfederasyonla iş birliği yapan Hak-İş, Afrika'da Fas, Malavi, Mısır, Moritanya, Nijerya, Sudan, Ruanda, Somali, Senegal, Zambiya, Uganda ve Tanzanya'daki sendika ve konfederasyonlarla çeşitli faaliyetlerde bulunuyor.

Yürüttüğü iş birliği ve çalışmalar dışında bölge sendikalarının gelişmesine de destek veren Hak-İş, bu kapsamda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) da desteğiyle Somali Sendikalar Konfederasyonunun (SCTU) yeni hizmet binasını tamamlamış, Senegal'deki CSA Hizmetleri Binası inşaatına da katkı sağlamıştı.

Hak-İş'in, Afrika ülkelerine yönelik çalışma ve eğitim programları da kıtadaki sendikalardan büyük ilgi görüyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :