"Türkiye ve Malezya omuz omuza yürüyebilir"

"Türkiye ve Malezya omuz omuza yürüyebilir"

Malezya'nın Ankara Büyükelçisi Zin:- "İki ülke daha çok yakınlaşabilir, omuz omuza yürüyebilir ve ortaya çıkan işbirliğinden birlikte yararlanabilir. Bu, sadece Türkiye ve Malezya'yı değil, daha geniş bir bölgeyi, İslam İşbirliği Teşkilatı'nı, D-8 ülkeler

ANKARA (AA) - Malezya'nın Ankara Büyükelçisi Amran Bin Mohamed Zin, "İki ülke daha çok yakınlaşabilir, omuz omuza yürüyebilir ve ortaya çıkan işbirliğinden birlikte yararlanabilir. Bu, sadece Türkiye ve Malezya'yı değil, daha geniş bir bölgeyi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve D-8 ülkelerini de ilgilendiriyor." dedi.

Türkiye'deki görev süresi sona eren Büyükelçi Zin, Ankara'da büyükelçilik yaptığı iki buçuk yıla ilişkin izlenimlerini, ikili ilişkilerin durumunu ve işbirliği alanlarını AA muhabirine değerlendirdi.

Son dönemde iki ülkenin hükümetleri, özel sektörü ve halkları arasında sıcak ilişkilerin geliştiğini belirten Zin, Türkiye ve Malezya'nın başta Birleşmiş Milletler (BM), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve D-8 olmak üzere çok taraflı platformlarda işbirliği içinde olduğunun altını çizdi.

- "2014 ikili ilişkilerde dönüm noktası"

Türkiye-Malezya arasındaki tarihi bağların çok derin olduğunu, ancak iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin resmen 1964'te başladığını belirten Zin, "O zamandan bu yana iki ülke arasındaki yakınlık devam ediyor. 2014'te ikili ilişkilerin 50'inci yılını kutladık. O zamandan bu yana her iki ülke de ilişkiler için yoğun çaba gösterdi." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde, 2014 yılında Malezya'yı ziyaret ettiğini hatırlatan Zin, "Ziyarette Türkiye ve Malezya, ilişkilerinin Stratejik Ortaklık düzeyine çıkarılması için ortak bildiri imzaladı. İki ülkenin işbirliğini resmi olarak dile getiren ve mevcut ortaklıkları stratejik ortaklık haline getiren bu bildiri, ilişkilerimizde bir dönüm noktasıdır." dedi.

İkili ilişkilerin 50'inci yılının kutlandığı 2004'ün nisan ayında Malezya Başbakanı Necip Rezak'ın Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsatan Zin, bu ziyarette imzalanan Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması'nın da ikili ilişkilerde bir başka dönüm noktası olduğunu vurguladı.

- Türkiye'nin G-20 Dönem Başkanlığı ve ASEAN

Büyükelçi Zin, Türkiye'nin kasım ayında Antalya'da evsahipliği yaptığı G-20 Liderler Zirvesi'ne, Malezya'nın da Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) dönem başkanı olarak davet edildiğini hatırlattı.

Antalya'daki toplantılarda hem Türkiye, hem de G-20 ülkeleriyle yakından görüşme ve ASEAN'ın bakış açısını paylaşma imkanı bulduklarını belirten Büyükelçi Zin, "Antalya zirvesi oldukça başarılıydı. Türkiye, iyi bir G-20 Dönem Başkanı olduğunu kanıtladı. Bir yıl boyunca, zirveye kadar ele alınan birçok başlık vardı. Türkiye'nin dönem başkanlığı öncülüğünde zirvede yatırım, kapsayıcılık ve uygulama adımları atıldı." dedi.

Zin, güvenlik ve insani yardım konularının da ilk kez kapsamlı şekilde Antalya'daki zirvede masaya yatırıldığının altını çizdi.

- "Dünyada gelişmekte olan iki İslam ülkesiyiz"

Malezya'nın 1978'den bu yana yürüttüğü Malezya Teknik İşbirliği Programıyla diğer gelişmekte olan ülkelerle tecrübe paylaşımı yaptığını belirten Büyükelçi Zin, programın katılımcılarının Malezya'da sağlık, yoksullukla mücadele, eğitim gibi alanlarda çalışma yaptığını söyledi.

Malezya'nın Ankara Büyükelçiliğinin 2014 yılından bu yana bir fon oluşturduğunu ve Malezya Teknik İşbirliği Programına katılıp mezun olanların Türkiye'de düzenlediği yardım faaliyetlerinde bu fonun kullanıldığını belirten Zin, "2014'te Sevgi Evi'ne, 2015'te ise Ankara'daki bir okula yardımda bulunduk. Bu yıl da programımızın mezunlarıyla, Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneğine yardım ettik." dedi.

İki ülkenin her alanda çok daha güçlü hale gelebilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Zin, şöyle devam etti:

"Malezya ve Türkiye hükümetlerinin bu konudaki taahhütleri de oldukça net. İki ülke daha çok yakınlaşabilir, omuz omuza yürüyebilir ve ortaya çıkan işbirliğinden birlikte yararlanabilir. Bu, sadece Türkiye ve Malezya'yı değil, daha geniş bir bölgeyi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve D-8 ülkelerini de ilgilendiriyor. Malezya ve Türkiye'nin önünde kapsamlı bir gündem var. Bizler, dünyada gelişmekte olan iki İslam ülkesiyiz."

Büyükelçilik yaptığı dönemde Türk makamlarıyla dayanışma içinde çalışmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Zin, "Malezya kamuoyuda Türkiye, Türkiye'de de Malezya çok iyi tanınıyor. İki ülkenin potansiyellerini artırarak ortak çalışmalarını başarıyla yürütebileceği ortam çoktan hazır." dedi.

12 Mart 2014'ten bu yana Malezya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Zin, kariyerine ülkesinin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi olarak devam edeceğini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :