"Türkiye ve Güney Asya Müslümanları Sempozyumu"

"Türkiye ve Güney Asya Müslümanları Sempozyumu"

İSTANBUL (AA) - Türkiye'de Urdu dili eğitiminin 100. yılı dolayısıyla düzenlenen "Türkiye ve Güney Asya Müslümanları" sempozyumu başladı. İstanbul...

İSTANBUL (AA) - Türkiye'de Urdu dili eğitiminin 100. yılı dolayısıyla  düzenlenen "Türkiye ve Güney Asya Müslümanları" sempozyumu başladı.

 İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen sempozyumda, eş zamanlı olarak birçok oturum gerçekleştirilirken, Urdu dili eğitiminin 100 yıllık serüveni ele alınıyor. 

İÜ Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki sempozyumun açılışına katılan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan, Türkiye ile Güney Asya ülkelerinin ilişkilerinin derinlere dayandığını ve kardeşlik mesafesinde olduğunu belirterek, "Türkiye ile Güney Asya Müslümanları arasındaki karşılıklı münasebetler toplumlar arasındaki önemli etkileşimi de gündeme getirmiştir. Bu etkileşimin en bariz örneğini de bizzat Urdu dilinin kendisinde görmekteyiz. Urdu dili 'ordu' olan Türkçe bir kelime ile adlandırılmaktadır" diye konuştu.

Urdu dilinin büyük bir edebi geleneğe sahip olduğuna vurgu yapan Özkan, "Bu gelenek içerisinde çok önemli şahsiyetler yetişmiştir. Bu önemli şahsiyetlerden biri de Muhammed İkbal'dir. İkbal bizim edebiyatımızda da önemli çalışmalara konu olmuştur. Sempozyum programında da İkbal ile ilgili pek çok çalışmanın olması, onun verdiği mesajların hala geçerli olduğunu gösterir" dedi.

- Toker: "Urdu dili, köprüdür ve zengin bir edebiyata sahiptir"

Sempozyumu düzenleme kurulu adına konuşan Prof. Dr. Halil Toker de Türkiye'de Urdu dili eğitimine 1915 yılında başlandığını dile getirdi.

Toker, Urdu dilinin dünyanın en çok konuşulan 3. dili olduğunun altını çizerek, “Ülkemizde pek fazla tanınmayan Urdu dili, köprüdür ve zengin bir edebiyata sahiptir. Bu nedenle yaptığımız bu sempozyumda konuyla ilgili çeşitli tartışmalar yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Açılış törenine Özkan ile Toker'in yanı sıra rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, Hindistan'ın İstanbul Başkonsolosu Manish Gupta, İran'ın İstanbul Başkonsolosu Muhsin Murtazaifer ve Pakistan Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Anwar Nasim de katıldı.

Sempozyumda, Türkiye ve Güney Asya Müslümanları'nın ikili ilişkileri, dünyada Urdu dili eğitimi ve Türk edebiyatının Urdu edebiyatına etkisi konuları tartışılacak.

Etkinlik kapsamında, Hindistan ve Osmanlı ilişkilerini anlatan yaklaşık 200 fotoğraf kolajından oluşan tematik bir resim sergisi de İÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde ziyarete açıldı.

Türkiye dışında Pakistan, İngiltere, Almanya, Hindistan gibi ülkelerden 110'a yakın akademisyenin yer aldığı sempozyum yarın sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı