Türkiye ve Bangladeş Arakanlı Müslümanlara yardımları görüştü

Türkiye ve Bangladeş Arakanlı Müslümanlara yardımları görüştü

Bangladeş Afet Yönetimi ve Yardım Bakanı Maya, Türkiye'nin Dakka Büyükelçisi Öztürk'ü kabul etti- Maya:- "Türkiye, 200 bin Arakanlı Müslümanın kalacağı bir kamp kurulması için yaptığımız teklifi değerlendirecek" - "(Türkiye) Sığınmacılara barınak, gıda, t

ANKARA (AA) - Türkiye'nin, Arakanlı Müslümanların kalacağı 200 bin kişilik kamp kurulması için Bangladeş'in yaptığı teklifi değerlendireceği bildirildi.

Yerel basındaki haberlere göre, Bangladeş Afet Yönetimi ve Yardım Bakanı Mufazzal Hüseyin Chowdhury Maya, Türkiye'nin Dakka Büyükelçisi Devrim Öztürk'ü kabul etti.

Toplantıda Türkiye'nin Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlar için yapacağı yardımlar ele alındı.

Maya, görüşme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'nin 100 bin Arakanlı Müslümanın barınmasına yönelik bir kamp kurmayı teklif ettiğini anımsatarak "Türkiye, 200 bin Arakanlı Müslümanın kalacağı bir kamp kurulması için yaptığımız teklifi değerlendirecek." ifadelerini kullandı.

Türk hükümetinin Bangladeş'te kamp kurması durumunda bu alana "Turkish Zone (Türk Bölgesi)" adı verileceğini kaydeden Maya, "Büyükelçi Öztürk, Türkiye hükümetiyle konuşacak. Umarım bu yardımı alabiliriz." dedi.

Maya, Türkiye'nin kamplarda kalan binlerce Arakanlı Müslüman'a gıda yardımı yaptığına değinerek, "(Türkiye) Bize bu sığınmacılara barınak, gıda, tıbbi tedavi, temiz içme suyu ve diğer tüm gereksinimler konusunda yardım etme sözü verdi." ifadesini kullandı.

Bangladeş'teki kamplarda 30 bin tuvalete ihtiyaç duyulduğunu belirten Maya, 20 bin tuvalet inşa edilmesiyle ilgili önerilerinin de Türkiye tarafından değerlendireceğini sözlerine ekledi.

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere yönelik düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Saldırılarda 200 civarında köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafından yakıldı ya da kullanılamaz hale getirildi. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle hala bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden Bangladeş'e geçiyor.

Bangladeş'e 25 Ağustos'tan bu yana 600 binden fazla Arakanlı Müslüman ulaştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :