Türkiye vatanseverlerle kalkınacak

Türkiye vatanseverlerle kalkınacak

HİSDER’de Osmanlı’nın yükselişi ve küçülüşünü anlatan Prof. Dr. Caner Arabacı, “Alp tipi insan, idealist insan, değerleri uğrunda canını ve servetini verebilecek insan tipi olmadan gelişmemizin, kalkınmamızın mümkünü yok” dedi

Hikmet İlim ve Sanat Derneği (HİSDER)’nin Pazartesi Sohbetleri’nde “Osmanlı’yı Cumhuriyete Götüren Gelişmeler ve Bolşevik İhtilâli’nin Millî Mücadele’ye Etkileri”ni anlatan NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Caner Arabacı, sözlerine “Cihan devletiydik. Yeryüzünde bir iddiamız ve görevimiz vardı. Bu hale nasıl düştük? Onun sebeplerini Cumhuriyet’e geçiş sürecinde biraz tartışalım” diye başladıktan sonra Türkiye Selçuklularını bir kristal küreye benzetti. Kürenin dağıldıktan sonra 40 parçaya bölündüğünü ve bunun neticesinde ortaya beylikler oluştuğunu belirterek “O beylikler içerisinde adı anılmayan, bilinmeyen Çobanoğulları’na bağlı küçük bir beylik olan Osmanoğulları bir cihan devleti olur. Aslında Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişin gizli şifresi sanki orda gibime geliyor” dedi.

OSMANLI’NIN İDEALİ VE KIZIL ELMA

Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen tarih sohbetinde, emek sarfedilen ve para harcanılarak elde edilen değerlerin yitirilmesinin de düşüşün sebebi olduğunu kaydeden tarihçi yazar Caner Arabacı, “Kızıl Elma, İ’lây-ı Kelimetullah, daha sonra Cihan Devleti, devleti ebed müddet gibi telaffuz edilen yüksek bir değer vardı; Kızıl elma ve ilayı Kelimetullah. Peki, Osmanlı çöküş veya yıkılış devrinde ideal neydi? Toplumu kavrayan, siyasetçileri kavrayan, hepsini birleştiren ve hedefe yönelten ortak değer neydi? Meselâ Tanzimat, genelde değişimin en önemli birimidir. Tanzimat Fermanı’nı okuduğunuzda bu ortaya çıkar. Osmanlı o yüksek ideale bağlılık yeminini yitirdikten sora yenilgiler, küçülmeler, bozgunlar peşpeşe geldi. Tanzimat devlet adamlarını düşündüğünüzde duygu ve düşünce itibariyle gazi tipini, alp tipini bulmanız mümkün mü? Mustafa Reşit başta olmak üzere Mason tipleri bulursunuz. Önden İslam’a bağlı gözükür, arkadan reddeden, yaşamayan tipleri bulursunuz. Hatta Anadolu’dan çıkmış darbeci Hüseyin Avni gibi “Dinim, kinimdir!” diyen tipleri dahi bulursunuz” diye konuştu.

BİZE ALP, GAZİ, İDEALİST İNSAN TİPİ LÂZIM

Murat Hüdavendiğâr’ın, Kosova’daki türbesinin girişine asılan “Yâ İlâhî! Bu mü’min askerlerini küffar elinde mağlûb edip helâk eyleme!.. Onlara öyle bir zafer lütfet ki, bütün müslümanlar bayram eylesin! Dilersen o bayram gününde şu Murâd kulun yolunda kurbân olsun!.. Yâ İlâhî! Bunlar için ben cânımı kurban ederim;  yeter ki tek Sen beni şehidler zümresine kabul eyle!” şeklindeki son duasını hatırlatan Arabacı, bunun müthiş bir anlayış olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin, kendi hinterlantından çekilirse Balkanlar’daki, Kafkaslar’daki, Ortadoğu’daki, Güneydeki, Batıdaki ve doğudaki kollarının da budanacağına dikkati çeken Arabacı, şunları söyledi: “Anadolu’da köksüz, dalsız, meyvesiz, budaksız bir kütük yaşayamaz! Türkiye var olacaksa dalıyla, kollarıyla, pençelerini geçirdiği kültürünün değerlerini götürdüğü topraklarla irtibatını kurarak varlığını sürdürebilecek. Murad Gazi bunun farkında. Peki, Murad tipini diyelim ki Tanzimat sonrasında bulabilir misiniz? Alp tipi insan, gazi insan, idealist insan, değerleri uğrunda canını, servetini verebilecek insan tipi olmadan gelişmemizin, kalkınmamızın, yücelmemizin mümkünü yok!”

“Cumhuriyet’i kuranların MuradGazi tipi, Ahî tipi değil, Jöntürk tipi” olduğunu söyleyen Arabacı, Mustafa Kemal’in, “Batı medeniyeti bir ateştir, karşı duranı yakar” sözünü hatırlatarak yeryüzünü cehenneme çeviren düşünce akımlarının kaynağının Hıristiyan Batı Medeniyeti olduğunu belirten Arabacı, “Türkiye iddiasını Tanzimat’la kaybetti. Osmanlı iddiasını yitirdiği zaman Batı’dan önce kanun, sonra kurum, kıyafet ve mûsıkî almaya başlamadı mı? Dibe vurduk, çıkış yapmamız lâzım. Mandacı zihniyetin vurulması gerekir. Üniversitelerimizin bilimsel zihniyet üretmesi lâzım. Halkı mutlu etme sanatı bizim tarihimizde siyasettir. Siyasetnâmeler bunun için yazılmıştır” dedi.

Sohbetin sonunda Prof. Dr. Caner Arabacı’ya dernek adına hediyesini Hisder Başkan Yardımcısı Mustafa Dündar, Eğitim-Bir-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin’le birlikte verdi.