"Türkiye trans yağ hassasiyetinde ABD ve AB'den önde"

"Türkiye trans yağ hassasiyetinde ABD ve AB'den önde"

MÜMSAD Başkanı Yurdagül: "Bu konuda ABD'den 11 yıl ilerideyiz"

TEKİRDAĞ (AA) - Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayiciler Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, Türkiye'nin margarinde trans yağ kullanımıyla ilgili, ABD'den 11 yıl ileride olduğunu bildirdi.

MÜMSAD tarafından düzenlenen "Gıdada Bilgi Kirliğine Son" konulu toplantıya katılmak üzere kentte gelen Yurdagül, gazetecilere yaptığı açıklamada, margarinin 147 yılık bir ürün olduğunu ve her ürün gibi teknolojik gelişmeler yaşadığını belirtti.

Türkiye'de margarinlerin 2007 yılında geldiği noktada çok önemli değişiklikler olduğunu, bu noktadan sonra tamamen bitkisel yağlardan üretildiğini vurgulayan Yurdagül, hiç bir bitkisel üründe kolesterol olmadığı için margarinde de olmadığını savundu.

Yurdagül, şunları söyledi:

"Trans yağ 2007 yılında derneğimizin gönüllü girişimiyle yok edildi. Önemli bir yatırım gerektiriyordu, üye bütün firmalarımız bunu yaptı ve tamamladı. Şimdi yüzde 1'in altı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının etiketleme tebliğine göre yok sayılıyor. Çünkü trans yağ başka ürünlerde de var. Avrupa'da, AB'da şu anda bir standardı yok. Şimdilerde konuşuluyor, belki gelecek sene bu olabilir yüzde 2'nin altını yok sayacaklar. ABD'de ise trans yağ ülke bazında ilk defa geçen sene bir karar yayınlandı, trans yağ oluşturan yöntem, tamamen güvensiz sayılacak diye. Bunun içinde üreticilere 3 yılık bir geçiş süreci tanındı, bu süre 2018'de bitiyor. Yani ABD'de bugün yüzde 3,5'a yok derlerken 2018'de bizim seviyemize gelecek. Yani bu konuda biz ABD'den 11 yıl daha ilerideyiz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :