Türkiye-Tayvan Yuvarlak Masa Toplantısı

Türkiye-Tayvan Yuvarlak Masa Toplantısı

Türkiye-Tayvan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Deniz:- "Tayvan'da gıda çok pahalı. Bir kilo kiraz 80-90 dolar. Türk firmaları buraya tarım konusunda ihracat yapabilir"

İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Tayvan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Tarkan Deniz, Tayvan'da gıda ürünlerinin çok pahalı olduğunu belirterek, "Bir kilo kiraz 80-90 dolar. Türk firmaları buraya tarım konusunda ihracat yapabilir." dedi.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ile Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu'nun düzenlediği Türkiye-Tayvan Yuvarlak Masa Toplantıları'nın ilki İstanbul'da gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Türkiye-Tayvan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Deniz, Tayvan'ın Türkiye için çok özel bir ülke olduğunu ifade ederek, ülkede, işsizlik oranının yüzde 4 civarında bulunduğunu, bu rakamın daha da düştüğünü, enflasyonun yüzde 1,2, büyüme oranının da yüzde 3,8 civarında olduğunu bildirdi.

Deniz, Türkiye ile Tayvan arasındaki ticari anlaşmaların her anlamda artırılması gerektiğini belirterek, Tayvan'ın çok iyi sanayi enstitüleri olduğunu, savunma sanayi ve yenilenebilir enerjiye önem verdiğini, iki ülkenin bu alanlarda iş birliği yapabileceğini kaydetti.

Tayvan'ın dünyadaki çiplerin yüzde 90'ından fazlasının üretim merkezi olduğunu vurgulayan Deniz, Tayvan'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 40 bin civarında bulunduğunu, Tayvan'ın yurt dışına 10 milyon turist yolladığı düşünüldüğünde bu rakamın çok düşük kaldığını söyledi.

Tayvan'ın yaklaşık yarım trilyon dolarlık döviz rezervi olduğuna işaret eden Deniz, "Tayvan'da gıda çok pahalı. Bir kilo kiraz 80-90 dolar. Türk firmaları buraya tarım konusunda ihracat yapabilir." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :