Türkiye taraflı "seçim gözlemcileri"ne karşı egemenlik hakkını kullandı

Türkiye taraflı "seçim gözlemcileri"ne karşı egemenlik hakkını kullandı

Türkiye'nin, AGİT seçim gözlemcisi adı altında topraklarına girmesine izin vermediği iki Avrupalı parlamenter, PKK yandaşlığı ve fanatik Türkiye karşıtlığıyla biliniyor-Alman parlamenter Hunko, PKK'nın terör örgütü listesinden çıkartılması için yoğun çalı

ANKARA (AA) - Türkiye'nin, 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlem misyonu çerçevesinde topraklarına girmesine izin vermediği iki Avrupalı parlamenter, terör örgütlerine yakınlıkları ve Türkiye karşıtı fanatizmleriyle tanınıyor.

AA'nın Türk yetkililerden aldığı bilgiye göre, AGİT Parlamenter Asamblesi'nin seçim gözlem misyonunda Türkiye'ye gelmek isteyen Alman milletvekili Andrej Hunko ve İsveç milletvekili Jabar Amin’in görevlerini tarafsızca yerine getiremeyeceklerini gösteren fanatizmleri, Ankara'yı harekete geçirdi.

Almanya'daki Sol Parti'de faaliyet gösteren Hunko, uzun süredir PKK'nın ülkenin terör örgütleri listesinden çıkartılması için girişimlerde bulunuyor.

Hunko, örgüt simgelerinin kullanılması ve uzantısı durumundaki çeşitli derneklere ilişkin yasakların kaldırılması için de yoğun çaba içerisinde. Alman milletvekili, örgüte verdiği desteği, PKK'ya ait paçavralarla çektirdiği fotoğraflarla paylaşarak, fanatizminin ulaştığı boyutları göstermekten geri durmuyor.

Türkiye'de geçen yıl anayasa değişikliği için yapılan halk oylamasını izlemek üzere AGİT misyonuyla Türkiye'ye gelen Hunko'nun Türkiye aleyhine toplantılara katıldıkları ve halk oylaması öncesi "Hayır" kampanyası yürüttüğü ortaya çıkmıştı. Hunko, katıldığı toplantılarda ve sosyal medya üzerinden yaptığı çağrılarla vatandaşları "Hayır" oyu vermeye teşvik etti. Almanya’da PKK terör örgütü üyeleriyle sık sık bir araya gelen Hunko ve 10 milletvekili arkadaşı hakkında Berlin Savcılığı, 2014 yılında PKK yasağını ihlal etmekten soruşturma açtı.

Türk yetkililer Hunko'nun söz konusu faaliyetleri nedeniyle, Viyana'dan uçakla hareketi sırasında kendisine telefonla ulaşarak, Türkiye topraklarına ayak basmasının istenmediğini, gelmesi halinde ülkesine geri gönderileceğini bildirdi. Hunko, bunun üzerine uçaktan son anda inmek zorunda kaldı.

İsveç milletvekili Amin de Türk ordusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bazı bakanların savaş ve soykırım suçu işlediği iddiasıyla bir süredir Türkiye karşıtı çalışmalar yürütüyor.

Stockholm Uluslararası Savcılık makamına başvuran Amin, Erdoğan ve diğer Türk yetkililerin uluslararası mahkemelerde yargılanmasını istiyor. Amin, aynı amaçla İsveç parlamentosuna karar tasarısı sundu.

Amin, İsveç basınında, örgüt elebaşı Abdullah Öcalan'a Nobel Barış Ödülü verilmesini isteyen yazılar kaleme aldı. PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin sözde komutanlarını yanına alarak İsveç’te çeşitli siyasetçi ve yetkililer nezdinde lobi yapan Amin, örgütün elebaşlarından Salih Müslim’in İsveç meclisinde konuk edilmesini sağladı.

Türkiye'ye seyahati öncesinde kendisine ulaşılamayan Amin’e, dün İstanbul'a uçakla inmesinin hemen ardından bilgi verildi. Türk yetkiller, Amin’in seçim gözlemciliğinin gerektirdiği tarafsızlık vasfına sahip olmadığından hareketle ülkeye girişinin uygun görülmediğini bildirdi. İsveçli parlamenter, ilk Stockholm uçağıyla ülkesine geri dönmek zorunda kaldı.

Yetkililer, Türkiye'nin her iki fanatik parlamentere, egemenlik hakkını kullanarak engel olduğuna dikkati çekti.

Diğer taraftan, AGİT'ten Türkiye'nin söz konusu milletvekillerinin girişine izin verilmemesine ilişkin bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, Türkiye'nin tutumu eleştirilmesine karşın, egemen ülkelerin kendi topraklarına girişi engelleme hakkına sahip olduğu teyit edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :