Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Ortak Toplantısı

Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Ortak Toplantısı

Türk ve Suudi firmalar arasında 8 farklı mutabakat zaptı imzalandı- Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Kasbi:- "Yatırım ilişkilerimizin artması için Suudi Arabistan’da bakanlıklar ve diğer kurumlardaki bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz”- “Türk

İSTANBUL (AA) - Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasbi, “Yatırım ilişkilerimizin artması için Suudi Arabistan’da bakanlıklar ve diğer kurumlardaki bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz.” dedi

Kasbi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Ortak Toplantısı’ndaki konuşmasında, Suudi Arabistan’ın Türkiye’nin stratejik bir ortağı ve müttefiği olduğunu söyledi.

Türk halkını 15 Temmuz’da meydana gelen kalkışmanın üstesinden başarıyla gelmesinden dolayı tebrik ettiğini dile getiren Kasbi, “Allah’tan Türkiye’ye, ekonomisine ve kalkınmasına istikrar diliyorum. Biz problemin değil çözümün bir parçası olmak istiyoruz. Çünkü problemler insanlardan kaynaklandığı gibi çözümler de insanların elindedir. Bütün zorluklara rağmen çözümler bulup problemlerin üstesinden gelelim. Sizlerden Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi için, önümüzdeki 2 yıl için bir vizyon hazırlamanızı istiyorum. Bu konseyin önceliklerini belirtiniz. 2 yılda şunları planlayıp yaptık diyebilelim. Önemli olan Türkiye ve Suudi Arabistan’ın karşılıklı yatırım ilişkilerinin artmasıdır.
Yatırım ilişkilerimizin artması için Suudi Arabistan’da bakanlıklar ve diğer kurumlardaki bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz.” diye konuştu.

Bakan Kasbi, Türk iş adamlarına verilen ticaret vizesine ilişkin, “Türk iş adamlarının vize işlemleri çok hızlı şekilde yapılacak ve bu vizeler çok girişli olacak. Tabii ki bunların ücretsiz olması Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın inisiyatifinde. Bu çalışmalar hızla yürütülecek ve Türk iş adamları yararlanacak.” dedi.

DEİK Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir de iki ülkenin üçüncü ülkelerle ortak projeler gerçekleştirebileceğini ifade etti.

Cevahir, “Türkiye ve Suudi Arabistan, öncelikle ortak mühendislik ve müşavirlik şirketini hemen kurmalı.

Bununla beraber projelerimizi üçüncü ülkelerde değil, kendi ülkemizde kendi mühendislerimizle çizer hale geleceğiz.
Yerli olarak üretilen ürünlerin kullanılmasını projelerin şartnamesinin ayrılmaz parçası haline getireceğiz. Ortak geliştireceğimiz standartlarımızla çalışacağız.” diye konuştu.

DEİK Suudi Arabistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Mazen Rajab ise iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin yaklaşık 6 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, “Suudi Arabistan’lı iş adamlarının birçok sektördeki yatırımları iki ülkeye de fayda sağlayacaktır. Türk iş adamlarıyla Suudi Arabistan’daki konut projelerine ilişkin birçok çalışma yaptık. Suudi Arabistan’da tıbbi malzemelerin üretilmesi üzerine çalışıyoruz. Otomobil ve araç yedek parçası üretilmesi üzerine konuşuyoruz. Endüstri anlamında yenilebilir enerji kaynaklarına çok fazla yer veriyoruz. Alternatif enerji kaynaklarına önem veriyoruz.” ifadelerini kullandı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı toplantının ardından Türk ve Suudi firmalar arasında 8 farklı mutabakat zaptı imzalandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :