"Türkiye Stajları" yurt dışındaki gençleri bekliyor

"Türkiye Stajları" yurt dışındaki gençleri bekliyor

YTB Başkanı Köse: - "Gençlerimizin anavatanları ile öz kültürlerini daha iyi tanımalarına da yardımcı olacak bu programa (Türkiye Stajları) yönelik ilginin, geçen dönemlerde olduğu gibi bu sene de yüksek olmasını bekliyoruz"- "Program şu an için kamu kuru

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Mehmet Köse, "YTB Türkiye Stajları" programının yurt dışında yaşayan gençlerin kariyerine katkı sağlayacağını belirterek, "Gençlerimizin anavatanları ile öz kültürlerini daha iyi tanımalarına da yardımcı olacak bu programa yönelik ilginin, geçen dönemlerde olduğu gibi, bu sene de yüksek olmasını bekliyoruz." dedi.

Köse, yurt dışında yaşayan gençlere anavatanlarında staj yapma imkanı sunan "Türkiye Stajları" programını AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye'nin yurt dışında yaşayan yaklaşık 6,5 milyon vatandaşının yüzde 40'ını çocuk ve gençlerin oluşturduğunu belirten Köse, büyük bölümü bulunduğu ülkede doğup büyüyen gençlerin kültürel değerlerini tanımasını sağlamanın ve onların toplumsal yaşantılarını desteklemenin, YTB'nin asli görevi olduğunu vurguladı.

Yurt dışında yaşayan gençlerin karşılaştığı bazı toplumsal sorunların başında eğitim ve istihdamda kurumsallaşmış ayrımcılık olduğuna işaret eden Köse, "Yurt dışında yükseköğretime devam eden vatandaşlarımızın sayısı 200 bin civarındadır. Eğitim bir yana, yurt dışındaki insanımızın bilhassa Avrupa ülkelerinde istihdam edilme oranları da düşük bir seyir izlemektedir. Üstelik istihdam alanında, iş başvurusu safhasından başlamak üzere gözlemlenen kurumsal bir ayrımcılık da söz konusudur." dedi.

Köse, Almanya Ayrımcılıkla Mücadele Federal Ofisi tarafından açıklanan 2017 raporunun, iş başvurusu yapan göçmenlerin Almanlara oranla iş bulma olasılığının oldukça düşük olduğunu, göçmen ismi olanların iş başvurularında ciddi oranda dezavantajlı duruma düştüğünü ve ayrımcılığa uğradığını net bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti.

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansının 2017 sonunda açıkladığı azınlık araştırmasının sonuçlarını da paylaşan Köse, son beş yılda iş ararken ten rengi, etnik köken ya da din temelli ayrımcılığa uğradığını hisseden Türklerin oranının Avrupa Birliği (AB) genelinde yüzde 23 olduğuna dikkati çekti.

Araştırmaya göre, diğer AB ülkelerindeki Türklere kıyasla yüzde 39 oranı ile Hollanda, yüzde 33 oranı ile Belçika ve yüzde 31 oranı ile Avusturya'da yaşayan Türklerin, iş ararken daha fazla ayrımcılıkla karşılaştığını hissettiğini belirten Köse, "Bu oran Almanya'da yaşayan Türkler için yüzde 22'dir. Üstelik tüm bu rakamlar, iş ararken karşı karşıya kaldığı ayrımcılık olaylarını bildiren Türklerin oranının sadece yüzde 6'sı olmasına rağmen bu şekildedir." dedi.

- YTB Türkiye Stajları

Köse, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının maruz kaldığı ayrımcılığı, ilgili mercilere bildirmekte isteksiz olmalarının nedenlerini ise şöyle sıraladı:

"Değişiklik olacağına ya da sonuç elde edeceklerine inanmama, ayrımcılık olaylarının önemsiz ya da raporlamaya değer olmayacağı düşüncesi, bu tür olayların toplumda sürekli yaşanması ve raporlamanın daha fazla sorun yaratacağı endişesi. İlerleyen dönemlerde iş bulmak için etkili bir yol olan staj uygulamalarında dahi vatandaşlarımızın ve diğer göçmenlerin bahsedilen türde ayrımcılıkla karşı karşıya geldiğini biliyoruz."

Ayrımcılığın temel insan haklarına aykırı olduğunun altını çizen Köse, "Açıktan açığa dini hakların kısıtlanması ve asla tasvip etmediğimiz 'İslam Yasası' gibi, bilhassa farklı kültürlerden gelen göçmenler üzerinde yoğunlaşan girişimler de, eğitim ve istihdam alanında yaşanan ayrımcılıkların bir başka yüzüdür." diye konuştu.

Bu çerçevede Türkiye'nin başka ülkelerde yaşayan gençlerini eğitim alanında desteklemesinin, onların bulundukları toplumlarda daha saygın bireyler olarak yer edinmelerine katkı sağladığını söyleyen Köse, "Türkiye Stajları Programı"nın 2016 yılından bu yana YTB tarafından yürütüldüğünü anımsattı.

Köse, yurt dışında yaşayan gençlere Türkiye'nin kamu sektöründeki köklü kurum ve kuruluşlarında staj yapma imkanı tanıyan "Türkiye Stajları" ile bu kişilerin staj ve iş bulma süreçlerinde yaşadıkları ayrımcılık kaynaklı sorunların giderilmesine ve kariyerlerine daha sağlam başlamalarına yardımcı olunduğunu kaydetti.

Gençlerin aynı zamanda Türkiye'de geçirdiği zaman zarfında anavatanlarını ve kültürel kimliklerini daha iyi tanıma fırsatı bulabildiğini vurgulayan Köse, başarılı bulunup programa katılması uygun görülen adayların, kamu kurum ve kuruluşlarından birinde dört hafta süreyle staj yapma hakkı kazandığını söyledi.

Köse ayrıca, program kapsamında düzenlenecek diğer faaliyetlerin Türkiye tarihi ve kültürü, Türk dış politikası, etkili konuşma ve hitabet gibi eğitimleri ve çeşitli kültür sanat aktivitelerini de içerdiğini belirtti.

Staj süresince öğrencilerin konaklama giderlerinin YTB tarafından, ulaşım giderlerinin ise adaylar tarafından karşılanacağını söyleyen Köse, "Program şu an için kamu kurum ve kuruluşlarında staj yapma imkanını kapsamakla birlikte, önümüzdeki dönemlerde özel sektör kuruluşlarının da bu kapsama alınması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir." diye konuştu.

- "Başvurular bütün ülkelere açık"

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen programa daha önce katılan gençlerin izlenimlerini aktaran Köse, stajyerlerin hemen hemen hepsinin anavatanları Türkiye'yi tanımak, kültürel değerlerini daha iyi öğrenmek, Türkiye'nin politikalarını yürüten kurum ve kuruluşları bilmek, Türk diasporasının diğer bireyleriyle kaynaşmak, mesleki bilgilerini geliştirmek ve Türkçelerini ilerletmek amacıyla geldiğini söyledi.

Köse, "Program sona erdiğinde kendileriyle yapılan görüşmelerde gençlerimizin neredeyse tamamı, başlangıçtaki bu amaçlarının tatmin olduğunu, hatta beklentilerinin üzerinde bir programla karşılaştıklarını beyan etmişlerdir." dedi.

Bu yıl düzenlenecek YTB Türkiye Stajları Programına, ortaöğrenimini yurt dışında tamamlamış ve 1.1.1991 ile 31.12.1999 tarihleri arasında doğmuş Türk vatandaşları ile Mavi Kart sahiplerinin başvurabileceğini kaydeden Köse, "Başvuru sahiplerinin lisans veya yüksek lisans öğrenimlerine devam ediyor olmaları ya da bu seviyelerden yurt dışından en geç 2017 yılında mezun olmaları gerekmektedir. Başvurular bütün ülkelere açıktır. Stajyerler, Türkiye'de daha önce staj yapmamış olan, staj sürecini sağlıklı bir şekilde yürütecek düzeyde Türkçe bilen adaylar arasından, akademik başarı kriterlerine göre seçilecektir." diye konuştu.

Köse, "YTB Türkiye Stajları"na başvuruların http://basvuru.ytb.gov.tr/ internet adresinden yapıldığını ve temmuz, eylül veya ocak aylarında olmak üzere üç dönem halinde düzenleneceğini vurguladı.

Adayların bu programlardan sadece birine katılabileceğinin altını çizen Köse, "1 Şubat tarihi itibariyle başlamış olan başvurular, temmuz ayında gerçekleştirilecek staj programı için 30 Nisan 2018 tarihine, eylül ayında gerçekleştirilecek staj programı için 30 Haziran 2018 tarihine ve ocak ayında gerçekleştirilecek staj programı için ise 30 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecektir. Gençlerimizin kariyerlerine katkı sağlayacak, ayrıca anavatanları ile öz kültürlerini daha iyi tanımalarına da yardımcı olacak bu programa yönelik ilginin, geçen dönemlerde olduğu gibi, bu sene de yüksek olmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :