Türkiye Spor Endüstrisi Zirvesi

Türkiye Spor Endüstrisi Zirvesi

Premier Lig Genel Sekreteri Coward:

İSTANBUL (AA) -  İstanbul Ticaret Üniversitesi Spor Endüstrisi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Spor Endüstrisi Zirvesi'nde "Süper Lig küresel bir marka olabilir mi?' sorusuna cevap aradı.

İbrahim Altınsay'ın moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, İngiltere Premier Ligi Genel Sekreteri Nic Coward ve Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Köksal konuşmacı olarak sahnede yer aldı. 

Coward, Premier Lig'in yapısı ile ilgili bilgiler vererek, "Daha önce stadyuma taraftar çekmek için çok zaman harcadık, maça gelen seyirci sayısı şu an çok yüksek, daha da artacağı kanaatindeyiz. İngiltere'deki negatif ekonomiye bakıldığında, bu futbolumuz adına parlak bir durum. Premier Lig olarak 1,2 milyar sterlin vergi veriyoruz. Biz olmasaydık, bu rakam ciddi miktarda düşerdi. Biz, İngiltere'de yaratıcı ihracatın yüzde 10'unu yapıyoruz" dedi.

 

- İngiltere'de futbolun yönetimi

 

Futbol yönetiminin İngiltere'de son derece farklı olduğunu ifade eden Nic Coward, sözlerine şöyle devam etti:

"Ülkede yönetim değişince, kulüpler kendileri ve ligleri için en iyi performansı verecek insanlarla çalışma fırsatı buldu. Yaklaşık 70 kişi, kulüpler için çalışıyoruz. Aramızda herhangi bir kulüp temsilcisi yok. Yayın hakları müzakereyle veriliyor, en yüksek oranı veren ihaleyi kazanıyor. Markamızı yayma adına çok fazla zaman harcamıyoruz, bunu kulüplerin yapmasını bekliyoruz. En iyi yeteneklere odaklanıyoruz. Son 20 yılda, 2 milyar sterlin sadece tesislere harcandı. Maçların sadece yüzde 54'ü yayınlanıyor. 511 oyuncumuz var, 67 milletten geliyorlar. Ligimizin yüzde 42'si ulusal takımlarda oynuyor." 

İngiliz kulüpleri arasındaki gelir dağılımına da değinen Coward, "Ligi alt sıralarda tamamlayan kulüplere toplam 60 milyon sterlin dağıtıldı. En alt seviyede yer alan kulüp, şampiyondan daha fazla kazandı. Biz parayı böyle dağıtıyoruz. Manchester United en büyük gelir yaratan kulübümüz oldu. Ligden düşen takım paraşüt ödeme alır. Biz, Premier Lig'in dışında kalan 72 takımla da yakın ilişkiler içindeyiz" diye konuştu.

 

- İngiltere'de hakemlik

 

Nic Coward, İngiltere'de hakemliğin farklı bir sistemde işlediğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Tam zamanlı ödeme alan 16 hakem mevcut. Bir şirket tarafından işe alınıyorlar. Federasyonla ortak olduğumuz bir şirket bu. Tek işleri hakemlik yapmak. En iyilerini seçiyoruz çünkü oyunculardan sonra futbolun en önemli figürü hakemler. Adil maçlar istiyorsak böyle yapmalıyız. Biz oyunun durmadan devam etmesini isteriz, kaliteli hakemlere ihtiyacımız var. Hakemlik kurulunun başkanı bağımsız, kurul ise özerktir."

 

- Köksal: "Sporcu yetiştirmeye önem vermeliyiz"
 

Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Köksal, Süper Lig'in yerel bir marka bile olmadığını düşünenlerin bulunduğunu dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Kulüplerimiz finansal istikrarı yakalayıp, Avrupa çapında düzenli başarı elde etmeli. Sporcu yetiştirmeye önem vermeliyiz. 54 Avrupa ülkesinin 22'sinde ligler, federasyondan bağımsız yönetiliyor. Bu modelin incelenmesi gerektiğine inanıyorum. Ligimizin gelirini artırmak adına bağımsız bir yönetim benimsenebilir, bu yolla aynı zamanda Avrupa'daki güvenilirliğimiz de artar." 

Köksal, son beş senede elde edilen gelirle Süper Lig'in, en hızlı büyüyen lig haline geldiğini anlatarak, "Buna rağmen Avrupa'da başarılı değiliz. İki sene önce UEFA'nın koyduğu finansal fair-play kurallarıyla, ekonomik bozulmalar düzelmeye başladı. Bu sezon kulüplerimizin ettiği zarar artışı durdu. Transfer açığında en önde gelen ülkeyiz, bu durumun önüne geçmeliyiz" diye görüşlerini aktardı.

Bu arada Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş kulüplerinin üst yöneticilerinin programları nedeniyle katılamadığı zirvedeki son toplantı iptal edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı