"Türkiye, sömürgecilik yapmadan kalkınacak tek ülkedir"

"Türkiye, sömürgecilik yapmadan kalkınacak tek ülkedir"

İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bıçak: - "Sömürgecilik yapmadan ve batı dışında bir ülke kalkınacaksa bu Türkiye'dir, diye bekliyorum. Çünkü 200 yıldır biz batıya yetişmeye çalışıyoruz"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayhan Bıçak, "Sömürgecilik yapmadan ve Batı dışında bir ülke kalkınacaksa bu Türkiye'dir, diye bekliyorum. Çünkü 200 yıldır biz batıya yetişmeye çalışıyoruz." dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Levent'teki YÖK binasında düzenlenen, "Devletin Geleceği, Geleceğin Devleti" başlıklı konferansta konuşan Prof. Dr. Bıçak, modern öncesi devletlerde devletin 3 görevi bulunduğunu, bunların güvenliği sağlamak, vergi toplamak ve hukuku uygulamak olduğunu söyledi.

Bunun dışında devletin hiçbir görevi olmadığını belirten Prof. Dr. Bıçak, "Modern ya da çağdaş dediğimiz devlet, 20. yüzyılın ürünüdür. Çünkü bugün anladığımız sosyal devlet, 1910'lu yıllarda İngiltere'deki bir gelişmeyle ilgilidir. Sosyalist akımları durdurmak, işçi sınıfını sosyalist akımların elinden kurtarmak, aynı zamanda da savaşı da sürdürebilmek için sosyal devlet anlayışını, sosyal demokrasi fikrini İngilizler ortaya attı." değerlendirmesini yaptı.

"Devlet Felsefesi - Eleştiriler ve Öngörüler" adlı akademik bir kitap da yazan Prof. Dr. Bıçak, "Benim devleti tanımlayış tarzımda 4 kurum öne çıkar" diyerek, şunları kaydetti:

"İktisadi şartların olması gerekli. Yani halkın geçim şartlarının aynı zamanda vergilerin toplanarak devletin ihtiyaçlarının giderilmesi gerekli. İkincisi, devletin kuruluş aşamasında ordu birinci dereceden belirleyicidir. Bir devletten bahsediyorsak ordu olması gerekir. Üçüncüsü hukuk. Yani orduyla birlikte hukuk öncelikli bir durumdur. Dördüncü kurum, dindir. Bu yöneticilerin meşruluğunu sağladığı gibi hukuka da kaynaklık eder. Bu dört unsuru birlikte düşünmek gerekir. Yöneticiler de burada beşinci unsur olarak devletin kuruluşunda yer alır."

Prof. Dr. Bıçak, "Devletin tarihine baktığım zaman 2 temel faktör görüyorum" diyerek, şöyle devam etti:

"Toplumsal düzenin olması için devlet kaçınılmaz bir faktör. Toplum terimi, devletli olanlar için kullanılır. Devletsiz olanlara topluluk veya kabile demek çok önemli. Devlet, zorunlu bir gereklilik gibi duruyor. Bunun asıl nedeni, eğer bir üst merci olmazsa insanların arasındaki çatışmaların önüne geçilemiyor. Devletin, insanın gelişmesinde birinci derecede rol oynadığını kabul etmemiz gerekiyor."

Batı dışı toplumların veya devletlerin hiçbirinin batılılara ulaşamadığının bunun sebebinin ise Batı dışı toplumların hiçbirinin ekonomik olarak gelişememesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ayhan Bıçak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Japonya istisnadır ama Japonya da sömürgeci bir devlettir. Batılıların güçlü olması ve sistemin iyi işleyişinin başlıca nedeni, sömürgecilikle ekonomik yapılarını düzelttiler. Sömürgecilik yapmadan ve batı dışında bir ülke kalkınacaksa bu Türkiye'dir diye bekliyorum. Çünkü 200 yıldır biz batıya yetişmeye çalışıyoruz. İlk batılılaşma hareketi, dünyanın hiçbir yerinde yokken bizde başlamıştır. 1793 Deniz Harp Mühendishanesinin kuruluşu. Bu dünyanın hiçbir yerinde o zaman yoktu. Ama 250 yıla varıyoruz biz hala yetişemedik. Bunun sorgulanması gerekir. Nerede yanlış yaptığımızı sormamız gerekir. Bu çok önemli bir mesele. Hep onlar gibi olmak istiyoruz ama onların altyapısına sahip değiliz."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :