"Türkiye, Somali ticaretini Avrupa ülkelerine bağlayan bir köprüdür"

"Türkiye, Somali ticaretini Avrupa ülkelerine bağlayan bir köprüdür"

Somali Ticaret ve Sanayi Bakanı Hayr Merayi: "Türkiye, Somali ticaretini Avrupa ülkelerine bağlayan bir köprüdür"- Somali'nin Türkiye pazarına girmesinin, ülke ekonomisini canlandıracağını söyleyen Hayr Merayi, Türkiye ile ticaretin ithalat ve ihracatı ka

MOGADİŞU (AA) - NOUR GELLE GEDİ - Somali Ticaret ve Sanayi Bakanı Muhammed Abdi Hayr Merayi, Türkiye'nin, Somali ticaretini Avrupa ülkelerine bağlayan bir köprü mesabesinde olduğunu belirtti.

AA muhabirine konuşan Hayr Merayi, Türkiye ve Somali arasındaki ticari ilişkinin yüz yıllar öncesine dayandığını, son dönemlerde de iki ülkenin bu konudaki ciddi arzusu nedeniyle ilişkilerin güçlü bir şekil aldığını ifade etti.

Hayr Merayi, "Türkiye, Somali ticaretini Avrupa ülkelerine bağlayan bir köprüdür. Bu durum önceleri sadece Afrika ve Asya ile sınırlıydı." dedi.

Uzun yıllar süren siyasi sorunların ardından ülkesinin dış ilişkilerini ticari alanda geliştirmeye başladığını, Türkiye'nin Somali'nin büyük ticari anlaşmalar imzaladığı ülkelerin başında geldiğini kaydeden Hayr Merayi, bu anlaşmaların tarım, balıkçılık ve hayvancılık alanlarında olduğunu aktardı.

Anlaşmaların Somalili ve Türkiyeli tüccarların ticari konularda görüş alışverişi yapmalarına ve iki ülke arasındaki ticari hacmin artmasına katkıda bulunacak bir ortama imkan sağlayacağını dile getiren Hayr Merayi, ülkesinin uluslararası toplumla iş birliği yaparak uzun süreli anlaşmalar imzalayamamasına neden olan engelleri ve zorlukları kaldırmayı hedeflediğini belirtti.

Ticaret ve Sanayi Bakanı Hayr Merayi, Somali hükümetinin başta tarım olmak üzere ülkenin verimli olduğu alanlara yönelik yatırımlar için yabancı yatırımcılara güvenli bir ortam ve uygun bir zemin sağlamaya hazır olduğunu vurguladı.

- Türkiye ile ticaret ithalat ve ihracatı kapsıyor

Somali'nin Türkiye pazarına girmesinin, ülke ekonomisini canlandıracağını söyleyen Hayr Merayi, Türkiye ile ticaretin ithalat ve ihracatı kapsadığına, diğer ülkelerin ise Somali ürünlerine önem vermediğine dikkati çekti.

Hayr Merayi, iki ülke arasındaki ticari anlaşmanın kapsadığı farklı alanlar göz önüne alındığında Türkiye'ye ihraç edilen ürünlerin çeşitlenmesini beklediğini ifade etti.

Ticaret ve Sanayi Bakanı, Somalili birçok tüccarın, 1991'de merkezi hükümetin düşmesinin ardından bazı ülkelerin Somali pasaportunu tanımaması nedeniyle, ülke dışında ticari faaliyet yapabilmek için Etiyopya, Kenya, Uganda ve Cibuti gibi ülkelerin pasaportlarını taşıdığını belirtti.

Stratejik bir coğrafi konumda olan Somali, karakıtanın en uzun sahil şeridine sahip ve çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesine elverişli çok geniş toprakları bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :