Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin 16. Olağan Genel Kurulu

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin 16. Olağan Genel Kurulu

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ:- "Bankacılık sektörü pasif yönetiminde sermaye piyasası ürünleri ve menkul kıymetleştirmeden aktif şekilde yararlanıyor. Bizim istediğimiz artık önümüzdeki dönemde 32 günlük mevduatla 30 yıllığa varan projele

İSTANBUL (AA) - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, bankacılık sektörünün pasif yönetiminde sermaye piyasası ürünleri ve menkul kıymetleştirmeden aktif şekilde yararlandığını belirterek, "Bizim istediğimiz artık önümüzdeki dönemde 32 günlük mevduatla 30 yıllığa varan projeleri fonlamaya çalışmasınlar." dedi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) 16. Olağan Genel Kurulunun açılışında konuşan Karadağ, 2023 hedefleri başta olmak üzere ülkenin orta ve uzun vadeli ekonomik büyüme stratejisinde finansal piyasalar için reel ekonomi anlayışı yerine, reel ekonomi için finansal piyasalar düsturunun önceliklendirilmesinin anlamlı olduğunu söyledi.

Karadağ, küresel piyasalarda belirsizlik ve dalgalanmanın arttığı ve ekonomilerin yavaşladığı bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, "Mevcut küresel durumda reel ekonomiyle daha kuvvetli bağlara sahip olan ve ekonomik faaliyetlerde daha fazla rol üstlenen, aynı zamanda yüksek katma değer üreten bir finansal sisteme duyulan ihtiyacı önümüzdeki günlerde daha derinden hissedeceğiz." diye konuştu.

Küresel ölçekte olduğu gibi Türkiye’de de borçlanmaya dayalı bankacılık esaslı büyüme modelinin sınırlarının zorlandığına hep beraber şahit olunduğunu kaydeden Karadağ, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’de bankacılık aktiflerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı yüzde 120 ile gelişmekte olan ülkelerdeki yüzde 123’lük ortalamaya yakın seyrederken, pay piyasası değeri bakımından halihazırda yüzde 27 ile gelişmekte olan ülkelerdeki yüzde 85 ortalamanın, GSYH’ye oranla, oldukça uzağında yer alıyoruz. Bu veriler ışığında özellikle ülkemizin uzun vadeli projelerinin bankacılık sistemi içerisinde kısa vadeli mevduatlarla fonlanması yerine sermaye piyasası ürünleriyle fonlanması sonucundan, özellikle vade uyumsuzluğuna da sermaye piyasaları olarak çözüm bulabileceğimizi düşünüyorum."

Karadağ, sermaye piyasaları ile bankacılığın rakip olduğunu düşünmediğini belirterek, “Bankacılık sektörü pasif yönetiminde sermaye piyasası ürünleri ve menkul kıymetleştirmeden aktif şekilde yararlanıyor. Bizim istediğimiz artık önümüzdeki dönemde 32 günlük mevduatla 30 yıllığa varan projeleri fonlamaya çalışmasınlar. Banka aktif tarafında da bizim ürünlerimizi kullansınlar. Sermaye piyasası ve menkulleştirme ürününü bankacılığın aktif tarafına da bulaştıralım. Bu anlamda bankalar önümüzdeki dönemde rakibimiz değil çok aktif ve büyük bir paydaşımız olsun” diye konuştu.


- "Yeni ve kapsayıcı ürünler üzerinde çalışmalarımızı artıracağız"


Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, gelecek dönemde sermaye piyasalarında uygun ölçek, uygun vade ve uygun finansman modelleri geliştirerek aynı zamanda halka arzları ve ihraç tutarlarını da daha yukarılara çekmek gerektiğini anlattı.

Bu sayede ülkenin ekonomik büyümesinin de desteklenmiş olacağına dikkati çeken Karadağ, "Sermaye piyasalarımızın büyüyüp gelişebilmesi için şeffaflığın ve güvenliğin sağlanması da çok büyük önem arz ediyor. Bu çerçevede aracı kurumlarımızın, özellikle kurul çalışma hayatında bazen rastlıyorduk, müşterileriyle rekabete giren, fiktif alım-satım emirleri gerçekleştiren aracı kurum ve olaylara rastlıyoruz. Bu bizi çok üzüyor. Belki bu alanların birliğin de aktif katılımıyla sert regülasyonla çözülmesi, bu anlamda sermaye piyasalarımızın gelişmesine çok daha aktif katkı sağlayacak." şeklinde konuştu.

Karadağ, gelecekte yeni ve kapsayıcı ürünler üzerinde çalışmalarını artıracaklarını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Böylece sermayenin tabana yayılmasının kolaylaştırılması ve özellikle düşük ve orta gelir gurubunun yüksek getirili ürünlere yatırım yapma imkanlarının çoğaltılması noktasında mekanizmalar geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu sayede ekonomiye katkıda bulunurken, gelir adaletsizliğini de azaltma noktasında ilerleme sağlamayı amaçlıyoruz. Bu vizyon çerçevesinde başta borsamız olmak üzere sermaye piyasalarımızın tüm aktörleriyle birlikte ülkemizin gayrimenkul, enerji, bilişim, teknoloji ve savunma sanayi alanlarındaki büyük projelerinin ulusal ve uluslararası bireysel ve kurumsal yatırımcılar tarafından finanse edileceği yeni modeller geliştirme gayreti içerisinde olacağız."


- "Birlik yeni yapısıyla faaliyete geçeli 2 yıl oldu"

TSPB Başkanı İlhami Koç ise birliğin yeni yapısıyla faaliyete geçeli 2 yıl olduğunu kaydetti.

Bu vesileyle geçen 2 yıl boyunca ne yaptıkları konusunda bilgi veren Koç, "Yeni yapının bir özelliği, sadece aracı kuruluşları değil, bütün sermaye piyasası kurumlarının üye olduğu bir birlik olmasıdır. Farklı çıkar grupları bir araya geldiği için uyum içinde çalışılıp çalışılmayacağı merak ediliyordu. Geçtiğimiz 2 yılda bu açıdan hiçbir sorun yaşamadık. Bu vesileyle, yönetim organlarında görev yapan bütün arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Koç, 4 meslek komitesi oluşturduklarını, ayrıca meslek komiteleri dışında bazı özel konularda 7 alt komite ve 8 çalışma komitesi de kurduklarını dile getirdi.

Bu komitelerde toplam 100 civarında sektör çalışanının görev yaptığını aktaran Koç, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz 2 yıl, yeni SPK sonrası tebliğlerin yürürlüğe girmesi, Borsa İstanbul'da yeni bir yazılıma geçilmesi komiteleri sürekli canlı tuttu. Ayda bir kere toplanması gereken bu komiteler, 2 yılda 200 civarında toplantı yaptı. Bu toplantılara bazen, SPK, Borsa İstanbul ve Takasbank gibi kurumların yetkilileri de katıldı. 50 civarında ayrı konuda kararlar oluşturuldu ve görüşler başta SPK olmak üzere ilgili kurumlarla paylaşıldı."

Koç, kurumsal yatırımcıların büyütülmesi kapsamında yürürlüğe giren teşviklerden de bahsederek, "Bireysel emeklilik tarafında sağlanan teşviklerin yanı sıra konut ve çeyiz hesabı sistemi getirildi. Böylece ülkemizde kurumsal yatırımcıların büyüklüğü son 2 yılda 76 milyar liradan, 108 milyar liraya yükseldi." ifadelerini kullandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de kurum olarak bugün itibariyle İstanbul'a taşındıklarını söyledi.

Bu arada birliğin olağan genel kurulunda katılımcılarla TSPB 2015 Yılı Faaliyet Raporu da paylaşıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :