"Türkiye-Rusya-İran iş birliği sınırlı olur"

"Türkiye-Rusya-İran iş birliği sınırlı olur"

ABD'nin eski Kiev Büyükelçisi ve Atlantik Konseyi Rusya uzmanı Herbst:- "Türkiye ile Rusya son dönemde bir yakınlaşma yaşasa da Türkiye'nin Suriye'de Rusya ve İran ile iş birliği, mevcut şartlar altında sınırlı olur" - "Putin, Türkiye ile yakın ilişki gel

İSTANBUL (AA) - MELTEM BULUR - ABD'nin eski Kiev Büyükelcisi ve Atlantik Konseyi Rusya uzmanı John Herbst, "Türkiye ile Rusya son dönemde bir yakınlaşma yaşasa da Türkiye'nin Suriye'de Rusya ve İran ile iş birliği, mevcut şartlar altında sınırlı olur." dedi.

Herbst, AA muhabirinin Suriye krizi, ABD, Türkiye ve Rusya ilişkileri üzerine sorularını yanıtladı.

Suriye konusunda Türkiye, Rusya ve İran'ın kısa vadede savaşı bitirecek adımlar atmasının zorluğuna işaret eden Herbst, öncelikle Rusya ve İran'ın Türkiye'den farklı olarak bu ülkede çok benzer çıkarları bulunduğunu vurguladı.

Herbst, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye lideri Beşşar Esed'in gitmesini en güçlü talep eden liderlerden olduğunu söyledi.

Suriye konusunda son dönemlerde Moskova ile Ankara arasında bir çeşit yeniden mutabakat yaşandığını hatırlatan Herbst, "Türkiye ile Rusya, son dönemde bir yakınlaşma yaşasa da Türkiye'nin Suriye'de Rusya ve İran ile iş birliği, mevcut şartlar altında sınırlı olur." diye konuştu.

Bu üç aktörden herhangi birinin yokluğunda Suriye'de savaşı bitirmenin mümkün olup olmayacağının sorulması üzerine Herbst, Suriye'de barış için bu üç ülkenin yanı sıra ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya ile Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi Körfez ülkelerine de ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

- "Putin'in çabaları boşa gitti"

Türkiye-Rusya ilişkilerini tanımlamanın zor olduğunu belirten Herbst, "Rusya lideri Vladimir Putin, Türkiye ile yakın ilişki geliştirebilmek için 10 yıldan fazla bir süre çalıştı ve bazı başarılar sağladı. Ancak bu başarılar, Suriye'deki askeri operasyonları sırasında Türk hava sahasını sürekli ihlal etmesiyle boşa gitti." ifadelerini kullandı.

Herbst, sonrasında Türkiye'nin Kremlin yönetimini çok şaşırtan bir biçimde Rus uçağını düşürdüğünü ve ardından ilişkiler düzelmeye başlasa da bu ilişkinin sınırlarını ABD'nin Suriye'deki hava operasyonunun ardından gördüklerini dile getirdi. ABD'nin 2003-2006 yıllarında Kiev Büyükelçiliğini yapan Herbst, "Bu iki ülkenin yakın duruma gelmesi için sınırları var." dedi.

- "ABD sorunun farkına varmaya başladı"

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ardından ABD-Rusya ilişkilerini de değerlendiren Herbst, Putin'in, ABD'nin, Ukrayna ve Suriye'de Rusya'nın tutumlarına tepkisi düşünüldüğünde şanslı olduğunu söyledi.

Herbst, "ABD, sorunun farkına varmaya başladı. Seçim öncesi yürüttüğü kampanyalarda naif şeyler söyleyen Başkan Donald Trump, çok zayıf olduğunu düşündüğüm Obama dönemine göre doğrusu bir nebze daha iyi politikalar üretiyor. Ayrıca Rusya, hem ABD'nin hem de Avrupa'nın zayıf liderliğinden yararlandı." görüşünü dile getirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :