"Türkiye-Rusya İlişkileri" paneli

"Türkiye-Rusya İlişkileri" paneli

Yrd. Doç. Dr. Yalçın: "Türkiye savaşa sürüklenmemek adına Rus uçağını düşürdü"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın, "Türkiye savaşa sürüklenmemek adına Rus uçağını düşürdü" dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen "Türkiye-Rusya İlişkileri" panelinde konuşan Yalçın, uçağın düşürülmesinin büyük bir krize sürüklenmeyeceğini, caydırıcılık konusu üzerinde durulması gerektiğini anlattı.

Yalçın, "Çok klasik bir kriz tırmandırma oyunu oynandı. Bütün bu olayların temelinde oturan şey bu sinyalleri verebilmek ve bu sinyalleri şeffaf bir şekilde birbirlerine verebilmek. Bu yöntemle de çatışmalı bir krize dönüşmesine engellemek. Türkiye savaşa sürüklenmemek adına Rus uçağını düşürdü" diye konuştu.

Gazeteci Ardan Zentürk de Türkiye-Rusya ilişkileri hakkında bilgi vererek, "Rusya ve Türkiye bu coğrafyada askeri anlamda birbirlerinin karşısına çıkmaması gereken iki büyük devlettir" dedi.

Zentürk, "Batı ülkeleri Rusya'ya ambargo uygularken Türkiye bunu uygulamadı. Batılı ülkeler, Kırım meselesinde Türkiye ile Rusya'yı karşı karşıya getirmeye çalıştı ama başaramadılar. Uçak krizinden sonra Rusya Türkiye ile görüşmeyi reddediyor çünkü Rusya'nın Türkiye ile bir tansiyona ihtiyacı var. Rusya 20. yüzyıl mantalitesi ile düşünüyor, 19. yüzyıl refleksleriyle hareket ediyor" dedi.

Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Vügar İmanbeyli ise Rusya'nın anlaşılması zor bir aktör olduğunu olduğunu söyledi. 

İmanbeyli, "Türk Rus ilişkileri hep savaşlar üzerinden anlatılır ancak iki ülkenin yakınlaştığı dönemler de vardır. Putin'in çevresi, güvenlik servisinden gelenler ve oligarklardan oluşuyor. Putin, Ukrayna ve Suriye hamleleriyle ülkesindeki ekonomik sorunları unutturmaya çalıştı. Rusya'dan bir sonraki hamle olarak Afganistan veya Kazakistan müdahalesi bekliyorum" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı