Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ'nin hisse devri

Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ'nin hisse devri

Maliye Bakanı Ağbal (2):- "Önümüzdeki dönemdeki ekonomik gelişmeleri üst üste koyduğumuzda ekonomimizin 2017'de yüzde 4'ün üzerinde büyüyeceğini görüyoruz"- "Birtakım geçici vergi indirimleri veya kamusal destekler devam edecek, zamanı geldiğinde bunları

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Önümüzdeki dönemdeki ekonomik gelişmeleri üst üste koyduğumuzda ekonomimizin 2017'de yüzde 4'ün üzerinde büyüyeceğini görüyoruz" dedi.

Ağbal, Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ'nin yüzde 100 hissesinin Zülfikarlar Holding'in iştiraki olan Turkuaz Petrol'e devri için düzenlenen törende konuştu.

Anayasa halk oylamasının ardından, özelleştirme uygulamaları ve piyasa ekonomisinin daha işler hale gelmesi için reform niteliğinde düzenlemeleri yapacak bir ortamın oluştuğunu dile getiren Ağbal, 16 Nisan'dan önce beklentiler doğrultusunda piyasalarda seyretmeye başlayan olumlu havanın "evet" çıkmasının ardından artarak devam ettiğini söyledi.

Ağbal, gerek finansal piyasalarda ekonomiyi güçlendirecek şekilde oluşan yeni dengeler, gerek hükümetin yeni çalışma çerçevesi, gerekse Mecliste yapılacak yeni düzenlemelerin önümüzdeki dönem ekonomiyi daha da güçlendireceğine işaret ederek, "2017 inşallah ekonomimiz için daha başarılı, büyümenin daha yukarıya çıktığı bir yıl olacak." diye konuştu.

Geçen sene yaşanan jeopolitik sıkıntılar, terör hadiseleri ve darbe girişiminin oluşturduğu etkiler nedeniyle ekonominin potansiyelin altında büyüme gösterdiğini ifade eden Ağbal, şöyle konuştu:

"Bütün bunlara rağmen Türkiye ekonomisi 2016'da yüzde 3 civarında büyüdü. Aslında bütün bu riskler ve sıkıntılara rağmen Türkiye ekonomisinin temelinin ne kadar sağlam olduğunu, ekonomi yönetimi, hükümet olarak karşılaştığımız sıkıntıları aşmak için doğru ve isabetli kararlar aldığımızı bir defa daha görmüş olduk. İnşallah 2017'de büyüme oranları 2016'dan daha yüksek olacak. Önümüzdeki dönemdeki ekonomik gelişmeleri üst üste koyduğumuzda ekonomimizin 2017'de yüzde 4'ün üzerinde büyüyeceğini görüyoruz."

Ağbal, önümüzdeki günlerde ekonomiye güç verecek birçok yapısal düzenlemeyi birbiri ardına Meclise sevk ettiklerinde ekonomiyle ilgili beklentilerin çok daha olumlu bir noktaya geleceğini vurgulayarak, "Bizim ihtiyacımız olan en az yüzde 5, yüzde 6, hatta yüzde 7 oranında büyümek. Dolayısıyla ülke olarak büyüme oranlarımızı yukarıya çekecek reform niteliğindeki düzenlemelere inşallah arka arkaya imza atacağız. 2017-2019 döneminde Türkiye'nin büyüme oranları önceki dönemden daha yüksek olacak diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Yakın zamanda Üretim Reform Paketi'nin Mecliste görüşülmeye başlanacağına dikkati çeken Ağbal, İstanbul Finans Merkezine yönelik yasa tasarısı çalışmalarının hemen hemen tamamlanmak üzere olduğunu, Gelir Vergisi Kanunu ile ilgili çalışmaları yakın bir zamanda tekrar başlatacaklarını ve çalışma hayatına ilişkin yapısal nitelikli düzenlemeleri Meclise getireceklerini bildirdi.

- "Türkiye mali disiplin bakımından son derece başarılı"

Ağbal, para politikasındaki sıkı duruşun ekonominin genel dengeleri dikkate alınarak uygun bir zamana kadar devam ettirileceğini, aynı zamanda ekonominin genişlemesine ve büyümesine destek olacak bir kamu maliyesi politikasını kararlı bir şekilde uygulayacaklarını belirtti.

Sektörel vergi indirimleri yaptıklarını, yatırımı ve üretimi destekleme kararları aldıklarını hatırlatan Ağbal, bunları yaparken mali disiplinden asla vazgeçmeyeceklerini ve maliye politikasının aldığı geçici kararların hiçbir zaman bütçe disiplinini bozmayacağını söyledi.

Türkiye'nin hem bütçe açığı hem de borcun milli gelire oranı bakımından son derece başarılı bir performans gösterdiğini dile getiren Ağbal, şöyle devam etti:

"Zaman zaman bazı eleştirilerin yapıldığını görüyorum. Türkiye'nin son 5 yıllık ortalama bütçe açığının milli gelire oranı ortalama yüzde 1 civarında. Türkiye mali disiplin bakımından son derece başarılı bir ülke. Bunu uluslararası yatırımcılar söylüyor. Son 5 yıldır ekonomide karşılaştığımız bütün zorluklara rağmen bütçe disiplininden hiçbir zaman ayrılmadık. 2016'da ekonomide yaşadığımız bütün olumsuzluklara rağmen kamu maliyesinde uyguladığımız doğru politikalar sayesinde bir taraftan ekonomiye destek olacak kararlar aldık, bir taraftan da bütçe dengesinde başlangıçta koyduğumuz hedefi gerçekleştirmiş olduk. Bu, mali disipline önem verdiğimizi sözde değil icraatta ortaya koyan bir gösterge niteliğinde."

- "Kamu maliyesi ekonomiye destek olmaya devam edecek"

Ağbal, bu sene de kamu maliyesinin ekonomiye destek olmaya devam edeceğinin altını çizerek, geçici vergi indirimleri veya kamusal desteklerin süreceğini, zamanı geldiğinde bunları kademeli bir şekilde kaldıracaklarını söyledi. Ağbal, "2017 sonunda bütçe açığımız bir miktar yukarıda gerçekleşse bile 2018 ve 2019 yıllarında bütçe açığı tekrar öngördüğümüz sürdürülebilir seviyesine geri dönecektir. Türkiye'nin bir bütçe açığı sorunu şu anda söz konusu değil, bütçe disiplini bakımından Türkiye son derece iyi durumda. Borcun milli gelire oranı Türkiye bakımından yüzde 30'un altında. Borcun milli gelire oranını Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre uygun bir patikada devam ettirmek konusunda kararlıyız. Bu dönemde aldığımız bütün tedbirler ve kararlar mali disiplini gözeterek aldığımız kararlardır." ifadelerini kullandı.

Ekonomide son dönemde ortaya çıkan ılımlı büyüme trendinin önümüzdeki aylarda artarak daha da iyileşeceğini vurgulayan Ağbal, kamu maliyesinde bütçedeki gelir öngörüsünden daha olumlu bir performansın yakalanacağının altını çizdi.

Ağbal, ekonomideki gelişmelere bağlı olarak vergi gelirlerinde daha olumlu bir performans beklediklerini ifade ederek, "Yeniden Yapılandırma Kanunu çerçevesinde yaptığımız ve yapacağımız çalışmalar neticesinde bütçeye ilave gelir geleceğini söyleyebilirim." dedi.

Kamu maliyesinin üzerinde ekonominin dışında oluşan birçok yük bulunduğunu anlatan Ağbal, 4 milyondan fazla mültecinin Türkiye'de yaşadığını, onların her türlü ihtiyaçlarının bütçeden karşılandığını hatırlattı.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki bölgesel çatışmaların bütçenin harcama tarafı üzerinde doğrudan ve dolaylı birçok maliyetinin olduğunu dile getiren Ağbal, "Güvenlik güçlerimizle bölgede milli güvenliğimizi tehdit eden her türlü şer güçle canla başla mücadele ediyoruz. Ülkemizin karşılaştığı tehditleri bertaraf ediyoruz. Hiç bir şekilde bunlardan vazgeçmemiz söz konusu değil. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terör örgütünün meydana getirdiği yıkımı ortadan kaldırmak ve o bölgedeki insanımıza yaşanabilir kentler oluşturmak için devlet bütçesinden önemli kaynaklar kullanmak durumundayız, kullanıyoruz da... Bugün Türkiye bütün bu unsurlara rağmen bütçe disiplinini korumayı başarıyor. Bu açıdan da bütçeyle ilgili değerlendirmeler yaparken herkesin bunu dikkate alması gerekir." diye konuştu.

Ağbal, ekonomik büyümenin birinci öncelikleri olduğunu belirterek, para politikası, maliye politikası ve hükümet olarak tam bir koordinasyon içinde istihdamı yukarı çekecek, işsizlik oranını tekrar tek hanelere indirecek ve enflasyonu sürdürülebilir düşük hanelere çekecek çalışmaları yürüteceklerini kaydetti.

Birtakım çevrelerin ısrarlı bir şekilde karamsar hava oluşturmaya çalıştığına işaret eden Ağbal, bu çabalara rağmen önümüzdeki günlerde ekonominin güçlenerek yoluna devam edeceğini bildirdi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :