Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ'nin hisse devri

Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ'nin hisse devri

Maliye Bakanı Ağbal (1):- "Son 14 yılda yapılan özelleştirme uygulamalarının parasal tutarına baktığımızda 71 milyar dolarlık bir özelleştirme yapmış durumdayız"- "Şu anda ÖİB'nin portföyünde bulunan şirketlerin bazen blok satışı, bazen de halka arzı olab

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, son 14 yılda yapılan özelleştirme uygulamalarının parasal tutarının 71 milyar dolar olduğunu belirterek, "Şu anda Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) portföyünde bulunan şirketlerin bazen blok satışı, bazen de halka arzı olabilir, farklı yöntemler ile özelleştirme uygulamalarına devam edeceğiz." dedi.

Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ'nin yüzde 100 hissesinin Zülfikarlar Holding’in iştiraki olan Turkuaz Petrol'e devri için düzenlenen törende konuşan Ağbal, bu özelleştirme ile devletin petrol dağıtım sektöründen tamamen çekilmiş olacağına dikkati çekerek, sektörün yüzde 100 özel sektör tarafından icra edilen bir alan haline geleceğini vurguladı.

Ağbal, hükümet olarak, devletin piyasa faaliyetleri içerisinde düzenleyici ve denetleyici olması gerektiğini her zaman söylediklerini belirterek, devletin piyasada rekabetin sağlanması için gerekli tedbirleri ve kararları almasının önemli olduğunu ifade etti.

"Böylelikle akaryakıt sektöründe tam manasıyla özel sektörün etkin olduğu bir piyasa yapısını da kurmuş oluyoruz" diyen Ağbal, son 14 yılda yapılan özelleştirme uygulamalarının parasal tutarının 71 milyar dolar olduğunu belirtti.

Ağbal, AK Parti hükümetlerinin göreve geldiği andan itibaren devletin içinde olduğu birçok sektörde yoğun bir şekilde özelleştirme uygulamalarını gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, "Bir taraftan özelleştirme geliri elde ettik. Ancak bence daha önemlisi piyasa ekonomisinin işlemesine katkı sağlayacak reform niteliğindeki uygulamaları da bu dönemde yapmış olduk." dedi.

Özellikle Halkbank, Türk Hava Yolları, TÜPRAŞ, Türk Telekom gibi şirketlerin halka arzını yapmak suretiyle sermayenin tabana yayılması noktasında da adımlar attıklarını anımsatan Ağbal, özelleştirme uygulamalarını sadece gelir elde etme yöntemi olarak görmediklerini, Türkiye'de piyasa ekonomisinin daha etkin ve daha verimli işlemesi, rekabetin daha doğru bir zeminde yürümesi bakımından devletin bu faaliyetlerden çekilmesi gerektiğini söyledi.

Ağbal, özelleştirme uygulamalarının Türkiye için önemli bir başarı göstergesi olduğunun altını çizerek, özellikle enerji sektöründe son dönemde önemli ve başarılı özelleştirmelere imza attıklarını bildirdi. Özellikle 2008'de gerek dağıtımda gerekse üretimde önemli bir çalışmayı başlattıklarına işaret eden Ağbal, bugüne kadar da bu alanda 25 milyar doların üzerinde özelleştirme uygulamasını tamamladıklarını kaydetti.

Elektrik dağıtım piyasasında 2008'de özel sektörün payının sadece yüzde 2 olduğunu, 2013 yılında ise bu oranın yüzde 100'e çıktığını belirten Ağbal, 2012'de elektrik üretim sektöründe özel sektörün payı yüzde 56 iken yapılan özelleştirmeler sonucunda yüzde 75'e çıktığını ifade etti. Ağbal, "İnşallah önümüzdeki dönemde elektrik özelleştirmelerinde üretim tarafındaki uygulamalara devam edeceğiz. Böylelikle elektrik üretim tarafında da özel sektörün payı çok daha yukarılara gitmiş olacak." ifadelerini kullandı.

-"Özelleştirmelerde halka arzı da bir yöntem olarak kullanacağız"

Ağbal, bundan sonraki süreçte de özelleştirmelere aynı kararlılıkla devam edeceklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"ÖİB kendisine yüklenen görev ve yetkisini önümüzdeki dönemde farklı sektörlerde de kullanmaya devam edecek. Şu anda ÖİB'nin portföyünde bulunan şirketlerin bazen blok satışı, bazen de halkı arzı olabilir, farklı yöntemler ile özelleştirme uygulamalarına devam edeceğiz. ÖİB'nin portföyünde gerek reel sektör şirketleri var, gerek finansal piyasalarda işlem yapan şirketler var. Bütün bu şirketlerle ilgili olarak ÖİB önümüzdeki dönemde bu çalışmalarını artırarak devam edecek. Yeni dönemde halen programda olmayan ancak programa alınabilecek uygulamalarla ilgili de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Orada da farklı alternatifler gündemde, özellikle projeye dayalı yeni değer oluşturacak farklı özelleştirme uygulamalarını önümüzdeki dönemde inşallah kamuoyu ile paylaşacağız. Bu konuda ÖİB ilgili kamu idareleri ile gerekli çalışmaları yapıyor. Özelleştirme uygulamalarında halka arz yöntemini de önemli bir alternatif olarak görüyoruz. Bu konuda da ÖİB'e farklı alternatiflerde çalışma talimatı verdim. İnşallah o konularda da çalışmalar belli bir noktaya geldiğinde de özelleştirme uygulamalarında halka arzı da bir yöntem olarak kullanacağız."

Özelleştirmeleri bu kadar başarılı kılan temel hususun son 14-15 yıldır Türkiye'de yakalanan siyasi ve ekonomik istikrar olduğunu ifade eden Ağbal, 2002 yılına kadar Türkiye'de yapılan özelleştirme uygulamalarının istenilen ölçüde olmadığını, 1990'lı yıllarda oluşan siyasi belirsizlikler ve ekonomik kırılganlıkların özelleştirmelerin önünde engel olduğunu kaydetti. Ağbal, 1980-1990'lı yıllarda ortalama yılda 1 milyar dolar yabancı sermaye Türkiye'ye gelirken AK Parti hükümetleri döneminde bunun 15 kat arttığını söyledi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :