Türkiye-Malezya İş Geliştirme Birinci İstişare Toplantısı

Türkiye-Malezya İş Geliştirme Birinci İstişare Toplantısı

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:- "Malezya ile ortak dini ve kültürel değerlere sahip iki ülkeyiz. Türkiye ve Malezya aynı zamanda Suriye konusunda olduğu gibi bölgesel ve küresel istikrara katkı sağlama noktasında görüşleri örtüşen iki ülkedir. Hem ikil

İSTANBUL (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Malezya ile Türkiye'nin ortak dini ve kültürel değerlere sahip iki ülke olduğunu belirterek, "Türkiye ve Malezya aynı zamanda Suriye konusunda olduğu gibi bölgesel ve küresel istikrara katkı sağlama noktasında görüşleri örtüşen iki ülkedir. Bu çerçevede hem ikili düzeyde hem Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve G8 gibi uluslararası kuruluşlarda ortaklıklarımız mevcuttur. Malezya ile ülkelerimizin hedeflerine yönelik sürdürülebilir ve ortak çalışmalar yapabileceğimize yürekten inanıyoruz. Bu konuda da siyasi irade mevcut." dedi.

Veysel Eroğlu ile Malezya Altyapı Bakanı Hacı Fadullah Bin Yusuf, Türkiye-Malezya İş Geliştirme Birinci İstişare Toplantısı kapsamında basın toplantısı düzenledi.

Başta inşaat ve altyapı olmak üzere çeşitli sektörlerden konuk bakana eşlik eden Malezyalı iş adamlarının ilgili bakanlık ve özel sektör temsilcileriyle bir araya geleceğini dile getiren Eroğlu, ağustos ayında gerçekleştirilmesi planlanan Karma Ekonomik Komisyon Üçüncü Toplantısı öncesinde istişare toplantısıyla iki ülke arasındaki iş birliği fırsatlarını daha da geliştirmeyi istediklerini ifade etti.

Eroğlu, Türkiye ve Malezya arasındaki iş birliğinin 2000'li yıllardan itibaren ivme kazanmaya başladığını hatırlatarak, diplomatik ilişkilerin tesisinin 50'nci yıldönümü olan 2014'ün, ikili ilişkiler açısından önemli gelişmelere sahne olduğunu, ikili ilişkilerin stratejik seviyeye yükseltildiğini ve ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.

İlişkilerin serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasıyla ivme kazandığına değinen Eroğlu, şöyle devam etti:

"Bu anlaşma ile ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğinin derinleşmesi için karşılıklı siyasi iradenin mevcudiyeti açık bir şekilde gösterildi. Malezya ile ortak dini ve kültürel değerlere sahip iki ülkeyiz. Türkiye ve Malezya aynı zamanda Suriye konusunda olduğu gibi bölgesel ve küresel istikrara katkı sağlama noktasında görüşleri örtüşen iki ülkedir. Hem ikili düzeyde hem Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve G8 gibi uluslararası kuruluşlarda ortaklıklarımız mevcuttur. Malezya ile ülkelerimizin hedeflerine yönelik sürdürülebilir ve ortak çalışmalar yapabileceğimize yürekten inanıyoruz. Bu konuda da siyasi irade mevcut. Enerji, savunma sanayi, otomotiv, inşaat, bilişim teknolojisi gibi pek çok alanda müşterek attığımız ve atabileceğimiz adımlar, yapabileceğimiz çok büyük işler var."

Eroğlu, Türkiye'nin dünya ekonomisindeki durgunluğa rağmen ülke ekonomisinde olumlu gelişmeler yaşadığını belirterek, "2003'ten bu yana gerçekleşen 189,5 milyar dolarlık yabancı yatırım, ekonomimizin sağlam bir zemin üzerinde durduğunun açık bir göstergesidir. Türkiye ekonomisi büyümeye, Türkiye'ye yatırım yapan yatırımcılar da kazanmaya devam ediyor." dedi.

Gerek Türkiye'de gerekse Malezya'da iki ülkenin güçlerini birleştirerek, her alanda ikili iş birliğini daha da geliştirmeyi hedeflediğini vurgulayan Eroğlu, bugün iki ülkenin çeşitli sektörlerinde faaliyet gösteren iş dünyası temsilcilerinin bir araya geldiğini söyledi. Eroğlu, "Biz, devlet olarak yol gösterip engelleri kaldırmaya ve her türlü desteğe hazırız. Bundan sonra asıl görev iş adamlarına, sanayicilerimize ve müteşebbüslere düşmektedir." dedi.

Eroğlu, Türk ve Malezya iş dünyasını bir araya getiren görüşmelerin, ülkeler arasında yeni iş birliği fırsatları oluşmasına yol açacağına inandığını ifade ederek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığından temsilcilerin yer aldığı toplantıların gün boyu süreceğini, iş adamları ve sanayicilerinin de toplantıların öğleden sonraki bölümlerinde bulunacağını belirtti.

- "Yatırım fırsatlarını kolaylaştırmak için çalışmalar yapmak istiyoruz"

Malezya Altyapı Bakanı Hacı Fadullah Bin Yusuf da bugün yapılan toplantının, geçen yıl kasım ayında Malezya heyetinin Türkiye'ye ziyaretinin devamı niteliğinde olduğunu dile getirerek, iş dünyası ve hükümetle inşaat sektöründeki potansiyelleri değerlendirmek istediklerini ifade etti.

İkili ticareti 5 milyar dolara ulaştırma hedefine işaret eden Yusuf, "Maalesef buna hala erişemedik. Şu anda 2,8 milyar dolar civarında. Bu nedenle bugün buradayız. İş dünyası temsilcileriyle iş birliğini geliştirmeyi, Türkiye ve Malezya'daki fırsatları değerlendirmeyi hedefliyoruz. İki ülke arasındaki ikili ticaret hacmini artırmak ve stratejik iş birliğini geliştirmek istiyoruz. Karşılıklı saygıyla beraber ilişkilerimize ivme kazandırmak istiyoruz. Yatırım fırsatlarını kolaylaştırmak için çalışmalar yapmak istiyoruz. Türkiye'de Malezya için, Malezya'da Türkiye için bu fırsatları sunmak istiyoruz, özellikle de altyapı kalkınması konusunda." diye konuştu.

Yusuf, Malezya ve Türkiye arasında pazar erişimini kolaylaştırmayı hedeflediklerini belirterek, "Malezya, Türk şirketlerinin Asya'ya giriş kapısı olabilir. Malezyalı şirketler için de Türkiye Afriya'ya, Rusya'ya, Türk Cumhuriyetlerine giriş kapısı olabilir. İkili toplantıların ilişkilerimize katkı sağlayacağına ve iş dünyası temsilcilerine bulundukları alanlarda iş birliği yapma fırsatı tanıyacağına inanıyoruz. Bu, iş dünyası temsilcilerinin yanı sıra ülkelerimiz ve halklarımız için de önemli." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı