"Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu"

"Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu"

Makedonya Devlet Bakanı Çako: "Son dönemde gittikçe büyüyen ve ekonomik anlamda gelişen Türkiye'nin kuşkusuz yoğunlaşması gereken en önemli bölgelerden biri de Balkan coğrafyasıdır"

ESKİŞEHİR (AA) - Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, "Son dönemde gittikçe büyüyen ve ekonomik anlamda gelişen Türkiye'nin kuşkusuz yoğunlaşması gereken en önemli bölgelerden biri de Balkan coğrafyasıdır" dedi.

Çako, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu"nda yaptığı konuşmada, Makedonya ve Türkiye arasında geçmiş ve ortak tarihe dayanan köklü yakınlık olduğunu belirterek, iki halkın ortak bir coğrafyayı paylaştığını kaydetti.

Söz konusu yakınlığın Makedonya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan ettiği andan itibaren daha da arttığını ifade eden Çako, şöyle konuştu: 

"Bugün devletlerimiz arasındaki ilişki, stratejik işbirliği noktasına varan düzeye ulaşmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, Makedonya'yı sadece anayasal isimle tanımakla kalmamış başta dış politika olmak üzere her alanda destek vermeye devam etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ve halkı verilen bu desteğin farkında ve müteşekkirdir. Devletlerimiz ve halklarımız arasındaki bu yakın ilişkilerin en önemli unsurlarını Türk kökenli Makedonya vatandaşları ve Türkiye'ye göç etmiş Makedonya göçmenleri oluşturmaktadır. Son dönemde gittikçe büyüyen ve ekonomik anlamda gelişen Türkiye'nin kuşkusuz yoğunlaşması gereken en önemli bölgelerden biri de Balkan coğrafyasıdır."

-ESO Başkanı Savaş Özaydemir

Özaydemir de Eskişehir'in son 100 yıllık dönemde Balkan göçleri neticesinde önemli miktarda göç aldığını anlattı.

Yaşanan göçlerle Makedonya'dan Eskişehir'e gelen bir hayli vatandaş olduğunun altını çizen Özaydemir, şöyle devam etti:

"Bu kişiler Eskişehir'in sınai ve ticari hayatında da önemli rollere sahip olmuşlardır. Bu tarihsel bağlar, ekonomik anlamda ilimizle, ülkemizle yakınlaşmasına da vesile olur. Eskişehir, birçok alanda ülkemizin en önde gelen sanayi merkezidir. Eskişehir sanayisi, her geçen yıl özellikle yüksek katma değerli ve ileri teknolojiye dayanan alanlarda gelişmeye devam etmektedir. Bundan 9 yıl sonra 2023 yılında ESO üye firma sayısının bine ulaşmasını hedefliyoruz. Bu firmalarda çalışan sayısının 80 bin kişiye, cironun 20 milyar dolara ve ihracatımızın da 5 milyar dolara ulaşacağını düşünüyoruz."

Makedonya Devlet Bakanı Bil Pavleski ve Makedonya Yabancı Yatırım Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Kliment Sekerovki de ülkelerine yatırım konusunda birer sunum yaptı.

Programa Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da katıldı. 

Kaynak:Haber Kaynağı