Türkiye-Letonya İş Forumu

Türkiye-Letonya İş Forumu

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:

İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Türkiye ve Letonya arasında tesis edilen dostluğa ek olarak, reel konjonktürün de her iki ülkenin ticari ilişkilerini artırmasını gerekli kıldığını söyledi.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, "Türkiye-Letonya İş Forumu"nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Letonya arasındaki dostluk ilişkilerinde saygın bir 90 yılın geride bırakıldığını, buna karşılık ticari ilişkilerin siyasi ilişkilerin gerisinde kaldığını ifade etti.

Letonya'nın bağımsızlık sonrası başlayan ve Avrupa Birliği'ne (AB) tam üye olmasıyla hızlanan ekonomik canlanmasının, özellikle dış ticaretinde dikkate değer artışlar ve refah düzeyine önemli katkılar sağladığını belirten Olpak, bununla birlikte, Letonya ekonomisinin 2008 küresel krizinde iki haneli küçülmeyi tecrübe ettiğine değindi. 

Olpak, bu oranda bir daralmada, AB üyesi ülkelerde küresel krizin etkisiyle düşen talebin ve ekonomik durgunluğun etkisi olduğunu, Letonya'nın dış ticaretinin yüzde 70'inden fazlasını AB ülkeleriyle yaptığını söyledi.

Dünyada AB üyesi ülkeler de dahil pek çok ülkenin dış ticaretlerinin kriz öncesi seviyesini yakalayamadığına işaret eden Olpak, buna karşılık Türkiye'nin son 5 yılda dış ticaret hacmini yüzde 21 artırdığını, bunda Türkiye'nin son yıllarda uyguladığı ürün ve ülke çeşitlemesi stratejisinin payının büyük olduğunu dile getirdi. 

 

- "Reel konjonktür iki ülkenin ticari ilişkilerini artırmasını gerekli kılıyor"

 

Bu çerçevede Türkiye ve Letonya arasında tesis edilen dostluğa ek olarak reel konjonktürün de her iki ülkenin ticari ilişkilerini artırmasını gerekli kıldığını vurgulayan Olpak, şunları kaydetti: 

"Her iki ülke de özellikle petrol ve doğal gaz gibi doğal kaynaklara sahip değil. Bu noktada, enerji sektöründe, özellikle alternatif ve yenilenebilir enerji projeleri üzerinde iş birlikleri geliştirilebilir. Türkiye’nin enerji tüketimi, son 40 yıllık sürede ortalama GSYH büyümesinin üzerinde olmuştur.  Enerji ihtiyacımız artmaktadır. Türkiye'nin büyümesiyle beraber, artan nüfusu da dikkate alındığında, enerji talebinin yıllık ortalama yüzde 7-8 artacağı öngörülmektedir. Bu ise önümüzdeki 10 yıllık süreçte, yaklaşık 130 milyar dolarlık bir yatırımı gerekli kılmaktadır. 

Diğer taraftan sağlık alanı, başlıca iş birliği oluşturabileceğimiz diğer bir alandır. Sağlık hizmetleri Letonya’da gelişmektedir. Her iki ülkenin yaşlanan nüfusu, sağlık hizmetlerine ve sağlık ekipmanlarına olan ihtiyacı da artıracaktır. Letonya, orman olarak zengin, ağaç ve ağaç işleri sektöründe kuvvetli bir ülke. Gıda, tarım sektörü de iş birliği yapabileceğimiz önemli diğer alanlardır. İnşaat sektörü ve müşavirlik hizmetleri ise bizim kuvvetli olduğumuz bir alandır. Bu alanda Çin'den sonra ikinci büyük ülkeyiz. Türk firmalarının, sadece Rusya'da 40 milyar dolarının üzerinde proje bitirimi vardır."

Bir ülkenin iş adamlarından daha fazla yatırım, istihdam ve sosyal gelişime katkı beklediğini ifade eden Olpak, iş adamlarının ise bunları yapabilmek için huzur, güven, pozitif istikrar ile hızlı ve adil işleyen bir hukuk sistemi beklediğini dile getirdi.

Olpak, Türkiye'de son 11 yılda siyasi istikrarla gelen ekonomik istikrar ve hedeflerin yakalanmasıyla elde edilen güven ortamının, bir yılı aşkın süredir devam eden Çözüm Süreci ve Demokratikleşme Paketi ile geleceğe daha güvenle baktıklarını söyledi. 

Nail Olpak, bu noktada geçen ay sonu gerçekleşen yerel seçimlerde de halkın özgür iradesiyle sandık başına gittiğini ve demokratik tercihini huzur, güven ve istikrarın devamı yönünde kullandığını kaydetti.

 

- "MÜSİAD, Türkiye ekonomisinin bir nüvesidir"

 

Letonya ile fırsatlar içeren sektörel iş alanlarının çoğaltabileceğini belirten Olpak, "Önemli olan birlikte iş yapabilme iradesini gösterebilmektir. Ancak, sadece irade değil, iş yapma yeterliliğini de göstermek gerekmektedir. Türk ekonomisinin bugün geldiği noktada, birlikte iş yapmak hususunda binlerce firmamız çeşitli sektörlere dağılmış bir şekilde dünyanın dört bir tarafında çalışmakta, hem yatırım yapmakta hem de dış yatırımları ülkemize çekmektedir" diye konuştu. 

MÜSİAD'ın hacim ve ölçek anlamında Türkiye ekonomisinin bir nüvesi olduğunu dile getiren Olpak, yurt dışıyla çalışan ve iş yapan çeşitli ölçeklerde binlerce iş adamı üyeleri bulunduğunu ifade etti.

Türk iş dünyasının yurt dışına açılma sürecinin önemli bir noktasında gerçekleşen bu forumun ciddi fırsatlar içerdiğini kaydeden Olpak, "Özellikle kazan-kazan formülüne olan inancımız ve iş yapma tarzımız, bizi uluslararası pazarlarda tercih edilir bir noktaya getirmektedir. Geçmişimizde oluşturduğumuz dostane ilişkiler, gelecekte yapacağımız olumlu iş birliklerinin teminatıdır" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı