Türkiye-Kosova İş ve Yatırım Forumu

Türkiye-Kosova İş ve Yatırım Forumu

Kosova Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Bajrami:- "Türkiye ile yapılacak Serbest Ticaret Anlaşması çok yakın zamanda onaylanacak”- "Büyük pazarlara erişim sağlamak bizim için çok önemli. Türkiye gibi bir çok ülkeyi Kosova’ya getirmek istiyoruz”- "Koso

İSTANBUL (AA) - Kosova Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Hykmete Bajrami, "Türkiye ile yapılacak Serbest Ticaret Anlaşması çok yakın zamanda onaylanacak.” dedi.

Bajrami, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Kosova İş ve Yatırım Forumunda yaptığı konuşmada, Kosova Hükümeti adına Türkiye’ye Kosova’ya verdikleri destekten dolayı minnettar olduklarını söyledi.

Kosova'nın Türkiye’yle ikili ilişkilerini güçlendirmek istediğini vurgulayan Bajrami, "Bu gibi organizasyonlar, hem iş ağının gelişmesi hem de farklı sanayi sektörlerindeki iş birliğini geliştirmek için çok büyük fırsatlar teşkil etmektedir. Türkiye zaten Kosova’nın en önemli ticaret ortaklarından bir tanesidir. 2015 yılında Türkiye Kosova’ya 250 milyon dolar ihracat yaptı ve ilişkiler artarak devam etti.” diye konuştu.

Bajrami, Kosova Hükümeti için ekonominin en önemli zorluklardan bir tanesi olduğunu belirterek, "Bizim hükümetimizin en önemli amaçlarından bir tanesi Kosova’da elverişli bir yatırım ortamı yaratmaktır. Kosova Cumhuriyeti’nin ekonomisi, serbest piyasa ekonomisine ve serbest rekabete dayalıdır. Kosova makro ekonomik istikrarı sağlamış durumda ve sadece yatırım için kolaylıklar sağlamak değil aynı zamanda iş yapma anlamında güvenli bir ortam yaratmaya çalışmaktadır. Nüfusumuzun yüzde 70’i 35 yaşın altında ve Kosova düşük maliyetli ve eğitimli iş gücü sağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Kosova'nın Avrupa Serbest Ticaret Anlaşmasını imzaladığını hatırlatan Bajrami, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"ABD, Kanada ve Norveç’le de anlaşmalarımız devam etmektedir. Dünya Bankası Para Fonu, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ve Dünya Ticaret Örgütü ile çalışmalarımız devam etmektedir. Bu çalışmalar bağlamında Türkiye gibi ülkelere ihtiyaç duymaktayız. Büyük pazarlara erişim sağlamak, bizim için çok önemli. Türkiye gibi bir çok ülkeyi Kosova’ya getirmek istiyoruz. Bölgedeki diğer pazarlara erişim sağlamaktayız.

Kosova Hükümeti bir çok tedbiri uygulamaktadır. Bunlardan birinin amacı da iş ortamını güçlendirmek ve iyileştirmektir. Maliye politikamız ve düşük vergi uygulamalarımızda bunu sağlamaya çalışıyoruz. Dünya Bankasının raporuna göre yatırım yapabilme açısından 189 ülke içerisinde 66. sırada yer almaktayız. Bütün bu değişikliler vergi uygulamalarını kolaylaştırmakta ve Kosova’da üretilmeyen ham maddeler için kolaylıklar sağlamaktadır. İthalatı liberalize etmiş durumdayız. Özellikle Kosova’da üretilmeyen ham maddeler için bunu yapıyoruz. Kosova’da yatırım yapmak isteyen ülkeler için ekstra kolaylıklar sağlıyoruz."

- "Başka ülkeden gelen şirketler, Kosova yoluyla üçüncü ülkelere yatırım yapabiliyorlar”


Tarım alanında çiftçiliğin büyümesine katkı sağladıklarını dile getiren Bajrami, "Tarıma ve gıda işleme sektörüne de önem veriyoruz. Bu konuda Türkiye’nin tecrübeli olduğunu biliyoruz. Türkiye’den bu konuda gelen bütün girişimleri memnuniyetle karşılayacağız. Bu şekilde Avrupa pazarlarına erişim sağlayacaksınız.” ifadelerini kullandı.

Bajrami, altyapı yatırımlarına da ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Otoyolumuz sayesinde limanlarımıza kolay erişim sağlanıyor. Üsküp’e bağlanan demir yolu sistemiz var. Başka altyapı projelerimiz de var. Bu projeler yoluyla ulaşım maliyetlerini azaltmayı düşünüyoruz. Aynı zamanda endüstriyel bölgeler için yatırım yapmaya devam ediyoruz. Şirketlere işlerini genişletme imkanı sunuyoruz. Devlet mülklerinin özelleştirme süreci de devam ediyor. Devlet şirketlerinin özelleştirilmesine ilişkin parlamentodan geçen bir kararla birlikte özelleştirmeler başlatıldı. Kosova’da yabancı yatırımcılar, yerli yatırımcılarla aynı muameleyi görüyor. Böylece yatırımcıların korunması ve çifte vergilendirmeden kaçınılması uygulamalarını yürütüyoruz. Başka ülkeden gelen şirketler Kosova yoluyla üçüncü ülkelere yatırım yapabiliyor.” bilgilerini aktardı.

Kosova’da idari prosedürleri ve bürokrasiyi kısaltan kanun sayesinde hükümetin doğrudan yatırımcılarla istişare etme şansı olduğunu dile getiren Bajrami, şunları kaydetti:

"Bir çok zorluğa rağmen Kosova, pozitif bir büyümeyi gerçekleştirmiş durumda. Bölgesel ve dünya pazarlarıyla entegre olmuş durumda. Doğrudan yabancı yatırım çekiyor. Avrupa mevzuatıyla uyumlu haleye gelmeye çalışmakta. Bu şekilde demokratik kurumları güçlendiriyor. Piyasa temelli bir ekonomi haline gelmekte. Türk şirketlerinin Kosova’ya davet etmek istiyorum. Kosova’da 705 Türk şirketi var. Enerji, inşaat, sağlık ve bankacılık gibi bir çok sektörde önemli faaliyet gösteriyorlar. Kosova Hükümeti adına bir taahhütte bulunmak istiyorum. Bir problem olduğunda, konuşulması gereken bir konu olduğunda kapılarımız sonuna kadar açık. Türkiye ile yapılacak Serbest Ticaret Anlaşması da çok yakın zamanda onaylanacak. Bu da bir çok sorunu çözecek."


- "Daha çok iş yapabilmemizin önünde bir takım sıkıntılar devam ediyor"


DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ise forumda iki kardeş ülke arasındaki iş birliği ve yatırım imkanlarını konuştuklarını, istişare ettiklerini söyledi.

Bunun aslında, epey bir aradan sonra iki ülkenin birbirini yeniden keşfetmesi olduğunu aktaran Vardan, "Bizler, Avrupa'nın kalbinde yer alan bir Kosova ile Türkiye'nin ilişkilerinin çok daha sıkı ve derin olmasını arzu ediyoruz." dedi.

Vardan, bununla ilgili hükümetler arası çok ciddi adımlar atıldığını anımsatarak, STA ve Çifte Vergilendirmeyi Önleyen Anlaşma imzalandığını dile getirdi.

Ziraat Bankası'nın şube açarak, her iki ülke iş dünyası için önemli bir adım atılmış olduğunu da vurgulayan Vardan, şunları kaydetti:

"Bunların yardımıyla gelişen yatırım ortamında, halihazırda havalimanı da dahil birçok Türk işletmesi açıldı ve bunlar binlerce Kosovalı kardeşimize iş imkanı sağlıyor. Ancak daha çok iş yapabilmemizin önünde bir takım sıkıntılar devam ediyor. Örneğin, imzalanan STA henüz onaylanıp yürürlüğe girmedi. Gümrüklerde şirketlerin daha fazla gümrük vergisi ödemesine sebep olan bir takım teknik sorunların çözülmesi lazım. Umarım bugünkü forumumuzun ardından, bu sorunlar da çözülme yoluna gidecek ve Kosova'yla iş yapan kişi ve kurum sayımız artacak, iş hacmimiz de genişleyecek. Çünkü yapılan sunumlarla Kosova’daki iş imkanları ve ortadaki sorunlar enine boyuna tartışıldı."

- "İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasını olumlu adım olarak görüyoruz"


Vardan, bu forum vesilesiyle DEİK ile Kosova Türkiye Ticaret Odası (KTTO) ve Kosova Yatırım ve İşletmeleri Destekleme Ajansı (KIESA) arasında imzalanacak iş birliği anlaşmaları ile şirketler arasındaki kurumsal diyalog mekanizmasının güçleneceğini, ekonomik iş birliğinin artacağını söyledi.

Avrupa'nın tam kalbinde, kural ve standartları Avrupa'ya uyumlu, güvenliğini tesis etmiş ve istikrarı yakalamış bir Kosova'nın Türk özel sektörünü temsil eden kendilerinin en büyük arzusu olduğunu aktaran Vardan, "Bu çerçevede 1 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren ve Kosova'nın AB adaylığının önünü açacak İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasını olumlu bir adım olarak görüyoruz." diye konuştu.

Vardan, Türkiye'nin Kosova'yı bağımsızlığını ilan ettiğinin hemen ertesi günü tanıdığını ve Priştine'deki Eşgüdüm Bürosu Büyükelçilik düzeyine yükselttiğini anımsatarak, şunları da kaydetti:

"Buna karşılık Kosova Cumhuriyeti'nin Büyükelçilik açtığı 10 ülke arasında Türkiye de bulunmaktadır. Bu güzel siyasi resim içerisinde biz de iş dünyası olarak, Kosova'nın gelişerek, Balkanlarda hak ettiği konuma bir an önce kavuşmasını arzu ediyoruz. Türk özel sektörü olarak bu sürece her türlü desteği yapmaya hazırız."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :