Türkiye-Kosova İş ve Yatırım Forumu

Türkiye-Kosova İş ve Yatırım Forumu

Ekonomi Bakanı Zeybekci:- "Serbest Ticaret Anlaşmasının onaylanmasıyla Türk şirketlerinin Kosova'ya ilgileri artacak"

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) onaylanması ile Türk şirketlerinin Kosova'ya olan ilgilerinin artacağını söyledi.

Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Kosova İş ve Yatırım Forumunda yaptığı konuşmada, Kosova'nın Türkiye için anlamının büyük olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin artık yurt dışında yatırım yapan bir ülke olduğunu belirten Zeybekci, geçen hafta Rusya'da bulunduğunu anımsatarak, Rusya'daki Türk yatırımlarının tutarının 10 milyar doların üzerinde olduğunu kaydetti.

Zeybekci, sadece Tataristan'daki Türk yatırımlarının 2 milyar doların üzerine çıktığına işaret ederek, Rusya'da bazı alanlardaki en büyük şirketlerin Türk olduğundan bahsetti.

Rusya'da Türk firmalarının almış olduğu toplam müteahhitlik kontratlarının tutarının 70 milyar dolara yakın olduğu bilgisini veren Zeybekci, aynı şekilde Mısır'da da 6 milyar dolara yakın Türk yatırımı bulunduğunu dile getirdi.

Zeybekci, Etiyopya'daki Türk firmalarının yatırımının 3 milyar dolar seviyesine yükseldiğini belirterek, "Etiyopya'nın en büyük istihdam sağlayan kuruluşu, bir numarası bir Türk şirketi. Bir tek çatı altında 10 bin Etiyopyalı çalışıyor." şeklinde konuştu.

Gelecek günlerde Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) onaylanması ile Türk şirketlerinin Kosova'ya olan ilgilerinin artacağını vurgulayan Zeybekci, Türkiye ekonomisi hakkında bilgi verdi.


- "Bundan sonra ekonomi ile ilgili yürüyüşümüz devam edecek"


Bakan Zeybekci, 15 Temmuz'da Türkiye'nin muhteşem yürüyüşüne saldırı yapıldığını söyledi.

Bir terör örgütünün, TSK'nın da içine sızarak millete saldırdığını belirten Zeybekci, milletin ise bu saldırıyı defettiğini kaydetti.

Zeybekci, bu sayede 18 Temmuz'da ülkedeki bankaların bir kuruşluk Merkez Bankası müdahalesi olmadan, tüm dünya ile entegre şekilde, tıkır tıkır bankacılık görevlerini yerine getirerek güne başladığını hatırlattı.

Borsa İstanbul'un da bu ortama rağmen gongu çaldığını, cumartesi-pazar günü spekülatörlerin, felaket tellallarının "Türkiye'de faizler yüzde 20'lere çıkacak, dolar/TL kuru 6, 7, 8, 10 liraya çıkacak." diyenlere inat milletin yönetime, ekonomiye, demokrasiye, insan hakları ve özgürlüklere el koyduğunu vurgulayan Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti:

"Ve muhteşem zafer yazıldı.Bundan sonra Türkiye'nin önünde böyle bir ihanet bir daha olmayacak. Onun için bundan sonra ekonomi ile ilgili yürüyüşümüz devam edecek."


- "Etkinliklerde Kosova'nın yer alması için her türlü desteği vermeye hazırız"


Zeybekci, Kosova ile Türkiye arasında, Karma Ekonomik Komisyon denilen ikili komisyonunun kurulduğunu, ilk toplantılarını yapması gerektiğini, ilk toplantının Kosova'da gerçekleşebileceğini söyledi. Tüm fuar ve etkinlikte Kosova'nın yer alması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Zeybekci, dostluğun pasif halde kalmasını istemediklerini kaydetti.

Zeybekci,Türkiye'nin Kosova'ya ihracatının 250 milyon dolar civarında olduğunu, Kosova'nın Türkiye'ye ihracatının ise 9 milyon dolar seviyesinde olduğunu ama bunu sıfır olarak kabul ettiklerini dile getirdi.

Toplantıda konuşmalardan sonra DEİK ile Kosova Yatırım ve İşletmeleri Destekleme Ajansı (KIESA) ve Kosova Türkiye Ticaret Odası (KTTO) arasında 2 iyi niyet anlaşması (MoU) imzalandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :