Türkiye kongre turizminde yıldız gibi parlıyor

Türkiye kongre turizminde yıldız gibi parlıyor

Son 15 yılda turizm sektöründe yaşanan gelişmeden kongre turizmi de payını alarak, bu süreçte kongre sayısı ve elde edilen gelirde yaklaşık 4 kat artış sağlandı- Türkiye'de 2001'de 52 kongre düzenlenirken, bu sayı geçen yıl 211 oldu. Bu alanda 2001'de dün

İSTANBUL (AA) - HALİL İBRAHİM BAŞER - Türkiye'de son 15 yılda turizm sektöründe yaşanan gelişmeden kongre turizmi de payını alarak, bu süreçte kongre sayısı ve elde edilen gelirde yaklaşık 4 kat artış meydana geldi.

AA muhabirinin Uluslararası Kongre ve Konvansiyon Birliği (ICCA) verilerinden derlediği bilgilere göre, son yıllarda dünya genelinde kongre turizminin önemi ve payı giderek artıyor.

Büyüyen ekonomi, uluslararası ticaret ve küreselleşme, kongre ve toplantı sektörünün de büyümesini ve gelişmesini tetikliyor. Bu kapsamda dünyada her yıl 100 milyona yakın kişi toplantı, iş ve kongre amaçlı turizm hareketinde bulunuyor ve bu rakam, dünya genel turizm gelirlerinin üçte birine denk geliyor.

- Dünya turizm gelirlerinin yüzde 30'u kongreden

Kongre turizmi çoğunlukla sanayileşmiş ülkelerde yapılırken, son yıllarda bu turizm türü, bu alanda zenginliği fazla olan ülkelere doğru yöneliyor. Ülkeler, kongrelerin yanı sıra katılımcıların diğer harcamalarıyla ciddi kazanımlar elde ediyor. Kongre turizmi ekonomik yönüyle dünya turizminde gözde yatırımların başında yer alıyor. Toplamda 1 trilyon 75 milyon doları aşan dünya turizm gelirlerinde, kongre turizminin payı yaklaşık 250 milyar dolarla yüzde 30 seviyesinde bulunuyor.

Turizm faaliyetlerini çeşitlendiren Türkiye de kongre turizmi alanında cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. Tarih ve kültür hazinesi Türkiye, Avrupa ve Asya'nın birleştiği coğrafi konumu, birinci sınıf otel konaklama ve konferans tesisi zenginliği ve dünyanın belli başlı şehirlerine kolayca ulaşım imkanıyla son yıllarda bu alanda dünyanın parlayan yıldızları arasında. Son yıllarda bu avantajların kullanılmasıyla Türkiye, kongre turizminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor.

Türkiye'de yapılan kongre sayısı son 15 yılda yaklaşık 4 kat arttı. Buna göre, 2001'de 52 kongre düzenlenirken, bu sayı geçen yıl 211 oldu. Türkiye bu alanda 2001'de dünyada 34, Avrupa'da da 17. sırada yer alırken, şu anda dünyada 18, Avrupa'da ise 11. sırada bulunuyor.

- 4 yılda 10 milyar dolardan fazla gelir

Ayrıca, ülkeye gelen kişi sayısı ve elde edilen gelirde de ciddi artış yaşanıyor. İstanbul başta olmak üzere Antalya, Ankara, İzmir ve Bursa'da bulunan kongre merkezleri yıl içinde onlarca uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Son 15 yılda yakalanan başarıyla Türkiye'ye kongre turizmi için gelen kişi sayısı, her yıl göreceli olarak artıyor. Bu kapsamda her yıl ortalama 2,5 milyon civarında kişi, kongre turizmi kapsamında Türkiye'ye geliyor.

Türkiye'nin bu alanda elde ettiği gelir de hemen her yıl artıyor. Buna göre, geçen yıl bu alanda 2 milyar 388 milyon 496 bin dolar gelir elde edildi. Bu rakam son 4 yılda ise 10 milyar 312 milyon 819 bin dolar oldu.

- İstanbul "devler ligi'nde

Türkiye'nin "megakent"i İstanbul, bu alanda dünyanın sayılı kongre ve toplantı merkezlerinden biri haline geldi. 2000'li yıllarda bu alanda son sıralarda yer alan İstanbul, 5 yıldır ilk 10'da yer alıyor.

İstanbul'da bu sürede yaklaşık 5 katlık artış yaşandığı görülüyor. Bu çerçevede, kentte 2001'de düzenlenen kongre sayısı 34 iken bu rakam geçen yıl 148 oldu. Bu süreçte İstanbul; Lizbon, Amsterdam, Brüksel, Seul gibi şehirleri geride bırakarak, dünya sıralamasında 26'ncılıktan 8'inciliğe, Avrupa'da ise 17'inci sıradan 7'inciliğe yükseldi.

- "2023 hedeflerinde kongre turizminin ciddi katkısı olacak"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongre turizmini önemli bir pazar oluşturmasının yanı sıra, göreceli olarak yıl geneline yaygın bir faaliyet olması, kişi başı harcamaların yüksekliği ile ev sahibi ülke veya kentin tanıtımına katkıları nedeniyle de önem taşıdığını söyledi.

Toplantı ve kongre turizminin, dünya turizmi içinde önemli bir paya sahip olduğunu anlatan Ulusoy, "Kıyı turizminde kişi başına harcama 600-700 dolar civarındayken, bu rakamın kongre turizminde 2 bin-2 bin 500 dolar seviyesinde olması, ülkeler için bu turizm alanının ne kadar cazip olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

Ulusoy, Türkiye'nin potansiyeline oranla bu pazardan gereken payı alamadığını aktararak, "Ancak ülkemiz, İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara gibi alt ve üst yapıya sahip bölgeleri dünya kongre pazarında isminden bahsedilen ülkeler arasında yer almaya başlamıştır. Hedefimiz olan 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar turizm geliri hedefine ulaşmada kongre turizminin ciddi oranda katkısı olacağı düşüncesindeyiz" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :