Türkiye-KİK dışişleri bakanları toplantısının yansımaları

Türkiye-KİK dışişleri bakanları toplantısının yansımaları

Suudi Arabistan'da düzenlenen Türkiye-KİK Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları Toplantısı, Körfez ülkeleri basınında geniş yer buldu

RİYAD (AA) - Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları Toplantısı, Körfez ülkeleri basınında geniş yer buldu.

Toplantı haberini ilk sayfadan veren pek çok gazete, çoğunlukla Türkiye-Suudi Arabistan-Körfez ülkeleri arasındaki işbirliği, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), Suriye krizi ve İran'ın bölge ülkelerinin içişlerine karışması konularını başlığa taşıdı.

Suudi Arabistan'da yayın yapan Riyad Gazetesi, "İstikrar için denge" başlıklı haberinde, Körfez Ülkeleri-Türkiye işbirliğinin bölgenin istikrarı ve kalkınması için çok önemli olduğu vurgusunu yaptı. Gazete, işbirliğinin en üst düzeyde sürdürülmesinin, ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki ortak isteği yansıttığını kaydetti.

Gazete, toplantının, Suriye krizinin çözümüne sağlayacağı katkıyı ise şöyle değerlendirdi:

"KİK-Türkiye toplantısı, süper güçlerin Suriye konusunda en fazla görüş ayrılığının yaşandığı, Rusya ve Fransa'nın getirdiği karar tasarılarının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) kabul edilmemesi nedeniyle gerginliğin had safhaya çıktığı bir dönemde düzenlendi. Türkiye ve Körfez ülkeleri, Suriye krizinin yayılması konusunda ortak kaygılara sahip."

Katar merkezli "El-Arab" gazetesi de toplantıdan çıkan kararların Suriye devrimi için bir katma değer oluşturacağını belirtti ve bu bağlamda Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda Suriye halkını koruma yollarının ele aldığını aktardı.

Eş-Şark Gazetesi de "Türk-Körfez Ortaklığı" başlığını taşıyan haberinde, toplantının, Körfez ülkeleriyle Türkiye ilişkilerinde son dönemde yaşanan ilerlemenin taçlandırılması anlamı taşıdığını ifade etti. Son bir yılda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Körfez ülkeleri liderlerinin bir araya geldiği 12 zirve düzenlendiğini belirten gazete, bu toplantıların stratejik ilişkileri geliştirme konusundaki isteği yansıttığını aktardı.

Er-Raye Gazetesi de KİK'in, başarısız darbe girişimine karşı Türkiye ile işbirliği içinde olduğuna ve Türkiye'nin bu konuda alacağı tedbirlere desteğini ifade ettiğine değindi.

Kuveyt merkezli El-Vatan Gazetesi de "KİK: Gülen terör örgütüdür" başlıklı haberinde KİK'in darbe girişimine karşı Türkiye'nin yanında olduğu vurgusunu yaptı.

Bahreyn merkezli El-Bilad gazetesi ise toplantıda, İran'a bölge ülkelerinin içişlerine müdahale etmemesi yönünde yapılan çağrıyı öne çıkardı. Kuveyt gazetesi Es-Siyase de aynı konuyu "İran'ı bölgenin içişlerine karışmamaya çağırdılar ve Halep'te katliamları kınadılar. Körfez ülkeleri ve Türkiye terörle mücadele çalışmalarını destekleme ve ilişkilerin güçlendirilmesinde hemfikir" başlığıyla ilk sayfaya taşıdı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :