Türkiye-KİK Dışişleri Bakanları Toplantısı

Türkiye-KİK Dışişleri Bakanları Toplantısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2)- "Halep ve bölgesini bombalamak yerine siyasi çözüme odaklanırsak hep beraber insani yardım ve ateşkese çok önemli katkı sağlanabilir"- "Rusya'yla ilişkilerin normalleşmesi, Suriye, Esed, Kırım ve Ukrayna gibi konularda ilk

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki iç savaşa ilişkin, "Halep ve bölgesini bombalamak yerine siyasi çözüme odaklanırsak hep beraber insani yardım ve ateşkese çok önemli katkı sağlanabilir." değerlendirmesini yaptı.

Çavuşoğlu, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı. Toplantının ardından Çavuşoğlu, KİK Dönem Başkanı sıfatıyla Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Mevkidaşıyla baş başa görüşmelerinde bölgesel ve ikili konuların ele alındığını aktaran Çavuşoğlu, Körfez ülkeleriyle daha düzenli şekilde bir araya gelme kararı aldıklarını belirterek, KİK'in gelecek seneki toplantısını da Türkiye'de düzenlemek istediklerini belirtti.

- İran'ın bölgedeki rolü

Toplantıda Musul operasyonu öncesinde Irak'taki durumu, Suriye ile Lozan'da yapılacak toplantının değerlendirildiğini bildiren Çavuşoğlu, İran'ın bölgedeki rolüyle ilgili "Biz İran'ın bu bölgede mezhepçilikten arındırılmış, pozitif bir rol oynamasını istiyoruz ve birçok ülkenin iç işlerine de karışmamasını istiyoruz." dedi.

Filistin sorununa ve İsrail'in illegal yerleşim yerlerine de değinen Çavuşoğlu, sorunun çözümü konusundaki gayretler ve ortak tutumun sürdürüleceğini vurguladı.

Yemen'deki durumu "İç açıcı değil" şeklinde niteleyen Çavuşoğlu, siyasi çözüm çabalarının sonuç vermediğini, askeri çözümün tercih edildiğini dile getirdi. Çavuşoğlu, bu tutumun doğru olmadığını söyleyerek, "Biz bir an önce Yemen'e istikrarın gelmesini istiyoruz." diye konuştu.

Kıbrıs ve Kıbrıs Türklerinin de görüşmede gündeme geldiğini aktaran Çavuşoğlu, KİK ülkelerine adadaki müzakere sürecinde verdikleri güçlü destek için teşekkür etti.

KİK ile her alanda ilişkileri güçlendirmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, özellikle ticari alandaki ilişkilerin gelişmesi gerektiğini kaydetti.

Toplantıda, daha önce ara verilen Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine tekrar başlanması kararı alındığını bildiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin ev sahipliğini yapacağı bir sonraki KİK toplantısında da anlaşmasının imzalanmasına yönelik temennilerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Kardeşler arasında ticaretin önünde engeller olmamalı. Nasıl birbirimizin güvenliğini, istikrarını kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz ve aynı kültür, aynı değerleri paylaşıyoruz. Dolayısıyla ticaretin önünde de halklarımızın önünde de engeller olmaması lazım. Bu anlayışın bugün herkeste olduğunu görmekten büyük bir mutluluk duydum." ifadelerini kullandı.

- Terörle mücadele

Terörle mücadelenin öneminin altını çizen Çavuşoğlu, DEAŞ'ın herkesin ortak düşmanı olduğunu söyleyerek, terörün her türlüsüyle mücadele etmek gerektiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin DEAŞ'ın yanı sıra PKK, FETÖ, YPG ve PYD gibi terör örgütleriyle de mücadele ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, KİK'in toplantısının ardından yayımlanan ortak bildiride de bu terör örgütlerine karşı ortak tutum sergilendiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, "Halklarımızın karşı karşıya kaldığı sorunlar, bölgesel sorunlar, ilişkilerimizin geleceği ve kurumsallaşmasıyla ilgili gerçekten çok samimi bir ortamda her şeyi açık açık konuştuk. Çok faydalı bir toplantı oldu." dedi.

- "Mezhepçi kaygılardan uzak, yapıcı rol fayda sağlayabilir"

Suriye'yle ilgili bir soru üzerine Çavuşoğlu, İran ile özellikle son zamanlarda Suriye konusunda bazı görüşmeler gerçekleştiğini dile getiren Çavuşoğlu, bunların burada ateşkesin sağlanabilmesi, insani yardımlar ve siyasi çözümler için yapıldığını söyledi.

İran'ın rolünün önemine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Ama İran'ın yapıcı rolü olması gerekiyor. Mezhepçilikten uzak. Her zaman söylüyorum. Bazen de sitem ediyorlar. Niye böyle söylüyorsunuz? Gerçeği söylüyoruz. Mezhepçi kaygılardan uzak, yapıcı rol fayda sağlayabilir." dedi.

Rusya'nın önemli rol oymasını istediklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Halep ve bölgesini bombalamak yerine siyasi çözüme odaklanırsak hep beraber insani yardım ve ateşkese çok önemli katkı sağlanabilir." ifadelerini kullandı.

İran ile Suudi Arabistan arasında Türkiye'nin arabuluculuk yapıp yapmayacağının sorulduğu bir soruya verdiği cevapta, Türkiye'nin, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) dönem başkan olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, bu dönemde de Müslüman ülkeler arasındaki siyasi sorunların giderilmesinin en büyük arzuları olduğunu aktardı. Çavuşoğlu, bunun için diğer ülkelerde de aynı kararlılık olması gerektiğini anlattı.

İran, Suudi Arabistan veya diğer Müslüman ülkeler arasında bir sorun olmasını istemediklerini söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Son zamanlarda biliyorsunuz Mısır Dışişleri Bakanı ile New York'ta bir görüşmemiz oldu. Elbette bazı konularda ciddi görüş ayrılıklarımız var ama belli düzeyde ilişkilerimizi nasıl geliştirebiliriz, karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Dolayısıyla eğer İran ile Suudi Arabistan ilişkileri düzeltme konusunda ortaya bir irade koyarsa, ki Suudi Arabistan'ın bu konudaki tutumu son derece nettir. Bunu görüyoruz. Bizden de böyle bir istek olursa biz tabii ki elimizden geleni yaparız. Bunda hiçbir şüphe yok."

İki ülke arasındaki karşılıklı üst düzey ziyaretlerin devam ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, bundan sonraki süreçte de ilişkilerin devam edeceğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk fırsatta Suudi Arabistan'a ziyarette bulunmak istediğini anlattı.

- "Rusya'yla ilişkilerin normalleşmesi, ilkesel duruşumuzun değişeceği anlamına gelmiyor"

Türkiye-Rusya ilişkilerine ilişkin bir soruya cevaben Çavuşoğlu, Rusya'yla iyi ilişkiler bulunduğunu ancak Suriye, Esed rejimi, Ukrayna ve Kırım gibi konularda anlaşmazlıklar yaşandığını söyledi.

İlişkilerin şimdi normalleşme sürecinde olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Rusya'yla ilişkilerin normalleşmesi, Suriye, Esed, Kırım ve Ukrayna gibi konularda ilkesel duruşumuzun değişeceği anlamına gelmiyor." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Suriye'nin Halep kentinde çatışmaların durmasını ve askeri uçakların kent üzerinde uçuşuna son verilmesini öngören karar tasarısının Rusya tarafından veto edilmesiyle ilgili bir soru üzerine Çavuşoğlu, bu vetolara bakıldığında bunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya beşten büyüktür." sözünü hatırlattığını dile getirdi.

Bir ülkenin veto etmesi halinde dünyadaki Suriye gibi çok çetrefilli, çok sayıda insanın öldüğü bir ülkedeki durumun bile düzeltilemediğini ifade eden Çavuşoğlu, "Bir ülke 'hayır' dediği zaman kararlar alamıyorsunuz. Dolayısıyla bu sistemin de BM ve Güvenlik Konseyi'nin bu yapısının da mutlaka değişmesi lazım ki var olan sorunlara çözüm bulabilsin, çatışmaları durdurabilsin, insanların yardımına koşabilsin." şeklinde konuştu.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :