Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Kurulu

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Kurulu

BDDK Başkanı Akben:- "Önümüzdeki dönemlerde katılım bankacılığı sektörümüze hem kamu tarafından hem de özel sektör tarafından yeni katılımcıların gelmesi beklenilmektedir. Yeni katılımcıların sektöre ayrı bir dinamizm katacağını düşünmekteyim"-"Kredi Gara

İSTANBUL (AA) - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "Önümüzdeki dönemlerde katılım bankacılığı sektörümüze hem kamu tarafından hem de özel sektör tarafından yeni katılımcıların gelmesi beklenilmektedir. Yeni katılımcıların sektöre ayrı bir dinamizm katacağını düşünmekteyim." dedi.

Akben, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) 16. Olağan Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada uluslararası İstanbul Finans Merkezi (İFM) çerçevesinde katılım bankacılığının payının 2023'te en azından yüzde 15 olması ve daha sonra layık olduğu seviyelere ulaşması için hükümetin ve ilgili kuruluşların önemli çalışmaları olduğunu söyledi.

Yedi bileşen ve 104 eylemden oluşan İFM öncelikli dönüşüm programının amacının ülkenin finansal gelişmişlik açısından ilk 30 ülke arasında yer alması olduğunu vurgulayan Akben, İFM programının yedinci bileşenin ise faizsiz finans ve katılım bankacılığının geliştirilmesine yönelik olduğunu ifade etti.

Akben, sektörün bugüne kadar istikrarlı bir büyüme gösterdiğini ve küresel düzeyde toplam aktiflerinin 2016 yılında 2,2 trilyon dolara yükseldiğini belirtti.

Küreselleşmenin akıl almaz boyutlara ulaştığı son 10 yıllık dönemde faizsiz finans sektörünün gösterdiği 15 kat büyümenin konvansiyonel finans sektörünün oldukça üstünde olduğunu ifade eden Akben, Türkiye'de de katılım bankacılığının konvansiyonel bankalardan daha fazla büyüdüğüne işaret etti.

Akben, sistemin risk paylaşımını esas alan reel ekonomiye dayalı faaliyet yöntemlerinin, bir taraftan aşırı spekülasyonlara ve risk iştahına izin vermeyerek, diğer taraftan da finansal katılımı, tasarruf oranlarını arttırarak ve ekonomiye girmemiş yastık altı varlıkları ekonomiye kazandırarak kaynakların yatırıma ve kalkınmaya daha etkin bir şekilde aktarılmasına olanak sağladığını dile getirdi.


- "Faizsiz finans sistemi Türkiye'yi orta gelir tuzağından kurtaracak"


Akben, faizsiz finans sisteminin sahip olduğu alternatif faaliyet yöntemleri sayesinde Türkiye'yi orta gelir tuzağından kurtaracak atılımları gerçekleştireceğini ifade etti.

Aktif büyüklük açısından katılım bankalarının bankacılık sektöründeki payının yüzde 5 olduğunu anımsatan Akben, mart sonu itibarıyla şube sayılarının 973'e ulaştığını ve bu sayının bankacılık sektöründeki toplam şubelerin yüzde 8,3'üne denk geldiğini söyledi.

Akben, aynı dönemde personel sayısı itibarıyla da katılım bankalarında 14 bin 565 kişinin istihdam edildiğini ve bankacılık sektöründeki payının yüzde 7'ye yaklaştığını belirtti.

Şube ve istihdam açısından katılım bankalarının sektördeki yüzde 5'lik pazar payından daha yüksek olduğuna işaret eden Akben, diğer alanlarda da (kredi-mevduat) bu oranları yakalamalarını arzu ettiklerini dile getirdi.

Katılım bankalarının önemli bir katkısının da KOBİ'lerin fon kaynaklarına ulaşmalarında üstlendikleri sorumluluk olduğunu belirten Akben, "Katılım bankalarının sektörün toplam kredileri içindeki payı yüzde 4,5 iken, bu oran KOBİ kredilerinde yüzde 6,3 düzeyindedir. Katılım bankalarının toplam aktif büyüklüğü mart sonu itibarıyla 136,3 milyar lira, kullandırdıkları kredilerin tutarı da yaklaşık 80 milyar liraya ulaştı."


- "KGF ve KOSGEB kaynaklı krediler yatırımı, istihdamı ve üretimi teşvik etmek gayesiyle açıldı"


Mehmet Ali Akben, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve KOSGEB kaynaklı kredilerin basında sıkça yer aldığını, burada bir hususa dikkati çekmek istediğini belirterek, "Bu krediler yatırımı, istihdamı ve üretimi teşvik etmek gayesiyle açıldı. Bu gayenin dışında (konut, döviz ve benzeri alımı gibi) kredilerin tüketime yönlendirilmesini istemiyoruz. Arkadaşlarımız bu konunun sıkı takipçisi ve denetçisi durumunda. Bu kaynak ülkenin kalkınması, istihdamın ve ihracatın artırılması yönünde tahsis edilmiş bir kaynaktır. Bu kaynağın çarçur edilmesine müsaade etmeyiz. Bu konuda bankaların daha hassas davranmasını bekliyoruz. Bu konuda karşılıklı ve koordinasyon içinde çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Katılım bankalarının likidite ihtiyacını karşılamak üzere faaliyet göstermesi beklenen Mega İslam Bankasının Türkiye'de kurulmasına yönelik çalışmalarda önemli aşama kaydedildiğini anlatan Akben, sektörün gelişmesi yolunda tüm paydaşların aynı heyecanla ortak hareket etmesinin oldukça kritik bir faktör olduğunu vurguladı.

Akben, zira sektöre ilişkin sorunların tek boyutlu olarak veya birtakım ticari kaygılarla ele alınmasının kat edilecek mesafeyi sürekli uzattığını ifade ederek, bu manada "Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu"nun etkin bir karar alma mekanizmasına dönüşmesinin de tüm paydaşların gayretlerine bağlı olacağını dile getirdi.


- "Sektöre yeni katılımcı bekleniyor"


BDDK Başkanı Akben, faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaştırılması ve haksız rekabete yol açan vergi uygulamalarının ortadan kaldırılmasına yönelik düzenleme çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını ifade ederek, "Önümüzdeki dönemlerde katılım bankacılığı sektörümüze hem kamu tarafından hem de özel sektör tarafından yeni katılımcıların gelmesi beklenilmektedir. Yeni katılımcıların sektöre ayrı bir dinamizm katacağını düşünmekteyim." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de faizsiz finans sisteminin yaşadığı sıkıntılar arasında insan kaynağı eksikliğinin önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Bunun temel nedeninin faizsiz finansın hem dini hem de iktisadi ilimlere vakıf olmayı gerektiren disiplinler arası bir alan olması olduğuna dikkati çeken Akben, eksikliğin giderilmesi amacıyla ilahiyat ve iktisat-işletme fakültelerinde İslami finans derslerinin müfredata eklenmeye başlandığını ve faizsiz finans alanında çalışmak üzere kurulan araştırma merkezi sayısının bugün 4'e ulaştığını söyledi.

Akben, faizsiz finans sistemine yönelik ön yargıların giderilmesi ve kamuoyunun doğru yönlendirilmesinin sektöre sağlayacağı katkının oldukça büyük olduğuna dikkati çekti.

Bu kapsamda tabiri caizse işin a-b-c-sinden başlanarak TKBB tarafından yürütülen sözlük çalışmasının tamamlandığını aktaran Akben, yine birlik tarafından olumsuz algılara neden olan unsurların belirlenmesi amacıyla kapsamlı bir anket çalışmasına girişildiğini anlattı.

Akben, faizsiz finansa yönelik burs ve ödül imkanlarının geliştirilmesi ve düzenli hale getirilmesi için de birlik nezdinde yürütülen çalışmalardan memnuniyet duyduğu belirterek, "TKBB’nin halihazırda devam eden yeniden yapılandırma çalışmalarının tamamlanması ile hızlı bir şekilde gelişen katılım bankacılığımızın ve faizsiz finans sektörümüzün ihtiyaçlarını daha etkin bir biçimde karşılayacağına canı gönülden inanıyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :