Türkiye Katar'a askeri üs kuruyor

Türkiye Katar'a askeri üs kuruyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Katar ziyareti kapsamında Türkiye-Katar İş Formu'nda konuştu. Davutoğlu'nun Katar ile ilk anlaşmanın askeri alanda imzalandığını belirterek "TSK'nın Katar'daki mevcudiyeti ve ortak üssümüz devreye girmiş oluyor." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Katar ziyareti kapsamında Türkiye-Katar İş Formu'nda konuştu.

Konuşmada öne çıkan başlıklar ise şöyle;

"Dışişleri Bakanı olarak 15 kez ziyaret ettim ve her seferinde kardeşlik, dostluk ve muhabbet gördük. Kadim dostum Şeyh Tamim es-Saniye teşekkürlerimi sunuyorum. Dostane bir ailenin fertleriymişçesine görüşmelerde bulunduk"

"Türk Ve Katar iş adamları bir araya geldiğinde hiç bir engelle karşılaşmayacaklar. Katarlı iş adamları Türkiye'de Türkyeli iş adamları Katara'da ülkenin asli unsurları gibi sürdürebilecek."

"Bizim iş adamlarına verebileceğimiz şey vizyonumuzu paylaşmaktır. Katar Türkiye ekonomisi birbirini tamamlayıcı unsurlar var. Biz enerji tüketen bir ülkeyiz, Katar üreten bir ülke. Türkiye'nin büyük bir pazarı var, Katar'ın yoğun bir sermaye gücü ve finansal tecrübesi var"

"Katar ile ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak istiyoruz."

"Türk müteahitlerin Katar'da üstelendiği işler görüşmeler kapsamında dünya kupası 2020 çok önemli bir adım."

"Tarım en stratejik sektörlerdendir. Tarım konusu çok önemlidir. Ve bir diğer en önemli alanlardan biri enerjidir."

"Savunma sanayi alanında birçok şirketimiz Katar'la görüşüyorlar. Türkiye ve Katar arasında en üst düzeyde savunma sanayi alanında ortak projelere imza atmaktır. Türkiye kendine güvenen hiç bir komşunu yalnız bırakmamıştır. Türkiye Katar'a Katar Türkiye'ye güvendi. Askeri alanındaki gelişmeler savunma sanayindeki ortaklıklarımızla güçlenecek. Bugün attığımız imza ile TSK'nın Katar'daki mevcudiyeti ve ortak üssümüz devreye girmiş oluyor."

"İkili ilişkilerin kültürel boyutu çok önemli. Türkiye-Körfez ilişkilerinde biz Katar'ı bölgenin en önemli omurga ülkelerinden biri olarak değerlendiriyoruz. Türk ve Katar heyetleri taraf gibi görüşmüyorlar. Nasıl liderler olarak bizim aramızda protokol yoksa, iki taraf gibi değil tek taraf gibi geleceği belirliyorsak, siz iş adamlarından beklentilerimizde budur."