Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönem

Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönem

AK Parti Denizli Milletvekili Özkan: - "İsrail ilk defa bir ülkeden özür dilemiştir. Bu özür, 'Biz Mavi Marmara Gemisi'nde suçsuz, günahsız insanları öldüren bir ülkeyiz' anlamına gelmektedir. Bunu söyleten ülke Türkiye, söyleten lider Sayın Cumhurbaşkanı

TBMM (AA) - AK Parti Deniz Milletvekili Cahit Özkan, "İsrail ilk defa bir ülkeden özür dilemiştir. Bu özür, 'Biz Mavi Marmara Gemisi'nde suçsuz, günahsız insanları öldüren bir ülkeyiz' anlamına gelmektedir. Bunu söyleten ülke Türkiye, söyleten lider Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır." dedi.

Özkan, İsrail ile varılan anlaşmaya ilişkin görüşlerini aktarmak üzere, İstanbul Milletvekili Hurşit Yıldırım ile basın toplantısı düzenledi.

İsrail'in kurulduğu 1948'den bu yana Filistin halkına karşı zulüm içinde olduğunu belirten Özkan, İsrail'in uluslararası hukuku da yok saydığını belirtti.

İsrail'in çeşitli yıllarda Filistinlilere karşı yaptığı uygulamalara değinen Özkan, "Ortadoğu'nun şımarık çocuğu İsrail'in yaptığı bu insanlık dışı vahşetlere dünya sessiz kaldı, maalesef üç maymunu oynadı." dedi.

Ancak Türkiye'nin tarihten bugüne taşıdığı insani ve vicdani duyarlılıkla haklı Filistin mücadelesini dile getirdiğini vurgulayan Özkan, İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını kırmak için de Mavi Marmara Gemisi'nin yola çıktığını kaydetti.

Gemiye uluslararası sularda İsrail askerleri tarafından operasyon düzenlendiğini ve savunmasız haldeki 9 Türk vatandaşının şehit edildiğini anımsatan Özkan, bu "Devlet terörizminin" ardından, İsrail'e karşı yaptırım kararı alındığını bildirdi.

Türkiye'nin İsrail'e karşı öne sürdüğü 3 maddeye değinen Özkan, şunları söyledi:

"Geldiğimiz noktada hükümetimizin dik duruşu sayesinde Ortadoğu'nun şımarık çocuğu İsrail boyun eğmiş ve üç temel konuda anlaşma yapmak zorunda kalmıştır. Bugün imzaları atılan anlaşma ile İsrail, uluslararası hukuk yaptırımı olarak Türkiye'den özür dilemiştir. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve yaralananlara 20 milyon dolar tazminat ödeyecektir. Ambargo kaldırılarak, insani yardımların önü açılacaktır. Gazze'nin elektrik ve su ihtiyacını karşılamak için tesis inşa etmemize müsaade edilecektir... Bu anlaşma ile Filistin meselesinde Türkiye garantör ülke olarak kabul edilmiştir. İsrail'in bölgedeki egemenlik hakkı sınırlandırılmış, İsrail ilk defa bir ülkeden özür dilemiştir. Bu özür, 'Biz Mavi Marmara Gemisi'nde suçsuz, günahsız insanları öldüren bir ülkeyiz' anlamına gelmektedir. Bunu söyleten ülke Türkiye, söyleten lider Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır."

Anlaşma ile Türkiye'nin gücünün bir kez daha görüldüğünü aktaran Özkan, cuma günü Filistin'e hareket edecek ilk insani yardım gemisiyle de ayrı bir bayram yaşanacağını bildirdi.

İsrail'in önemli gazetelerinin anlaşmayı, "Türkiye'nin diplomatik zaferi" diye aktardığını da kaydetti.

- "Türkiye Gazze ablukasını kırmıştır"

AK Parti İstanbul Milletvekili Hurşit Yıldırım da İsrail'in tarihinde ilk defa bir devletten tüm dünyanın gözü önünde özür dilediğini ifade etti.

Filistin'in İsrail ablukası altında bütün insani şartlardan mahrum bırakıldığını aktaran Yıldırım, "Bu tecrit tüm dünyanın gözü önünde olmuştur ve bu konuda tek ses Türkiye Cumhuriyeti'nden çıkmıştır. Türkiye, İsrail’in duymaya bile tahammül edemediği Gazze ablukasını kırmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti iktidarına, bölgede uyguladığı dış politikaların sürekli yanlış olduğunu vurgulayanların, bugünkü gelişmeler karşısında "İçimizdeki İrlandalılar" durumunda olduklarını bildiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Düne kadar Türkiye İsrail yakınlaşmasının gereğini dillerinden düşürmeyenler bugün çaresizlik içinde ve beceriksizce ne yapacaklarını bilmez bir hale düşmüşlerdir. Atatürk'ün 'Yurtta sulh cihanda sulh' ilkesini hayata geçiren AK Parti içimizdeki İrlandalıların akıl dışı, vicdan dışı eleştirilerine muhatap olmaktadır. Buna rağmen barış ve demokrasi sözünü dillerinden düşürmeyenler neredeyse Türkiye İsrail ilişkilerinin koparılması için yangına körükle gitmişlerdi. Cuma günü 10 tonluk insani gıda yardımı bayram öncesi Gazzelilere gerçek bir bayramı yaşatacaktır. Ülkeler için devletler için kriz istisna, normalleşme ise esastır. Dün çevremizdeki ülkelerle krizler içinde olduğumuzu söyleyenlerin bugün varılan mutabakata da karşı çıkmaları da anlamsızdır. Yapılan görüşme ve varılan mutabakat Türkiye ve Gazze’nin lehine olduğu gibi Türkiye için de uluslararası büyük bir başarıdır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :