Türkiye İş Ahlakı Zirvesi 2016

Türkiye İş Ahlakı Zirvesi 2016

Türkiye'de ilk defa düzenlenen zirvede iş dünyası, iş ahlakının mevcut durumu ve bu kapsamda yapılması gerekenler tartışıldı

İSTANBUL (AA) - Türkiye'de ilk defa düzenlenen "Türkiye İş Ahlakı Zirvesi 2016"da sektör profesyonelleri, iş dünyası, iş ahlakının mevcut durumu ve bu kapsamda yapılması gerekenler tartışıldı.

İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından düzenlenen ve Türkiye'nin ilk iş ahlakı zirvesi olma özelliği taşıyan "Türkiye İş Ahlakı Zirvesi 2016", İGİAD Başkanı Ayhan Karahan, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş ev sahipliğinde, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla gerçekleştirildi.

Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilmesi hedeflenen zirvede, iş ahlakının kurumlarda yaygınlaştırılması, iş ahlakının mevcut durumu ve yapılması gerekenler konuşuldu.

Zirve kapsamında düzenlenen ve moderatörlüğünü BİM İcra Kurulu Üyesi (CFO) Haluk Dortluoğlu'nun yaptığı "İş Ahlakını İş Dünyasında Nasıl Yaygınlaştırabiliriz?" zirvesinde Albayrak Holding CEO'su Doç. Dr. Ömer Bolat ve MADO Dondurma Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Atilla Kanbur iş dünyasındaki mevcut durumu ve yapılması gerekenleri konuştu.

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof.Dr Sedat Murat’ın moderatörlüğünde yapılan ikinci oturumda ise iş ahlakının öğretilebilirliği tartışıldı. "İş Ahlakı Nasıl Öğretilebilir?" ismiyle düzenlenen panelde konuşan Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, kişiler özelinde iş ahlakı eğitim ve öğretiminin nasıl zorlaştırıldığını anlattı.

İş ahlakının öğrenilebilir ve öğretilebilir bir şey olduğunun altını çizen Torlak, "Kapitalist sistemin hakim olduğu dünyada öğreti zor olmasına rağmen hayal değil gerçekleştirilebilir. Sekülerizmin parçaladığı zihinlerde iş ahlakı öğretimi ve öğrenilmesinin ne kadar anlamlı bir karşılığı var diye baktığımızda ise işin daha güç olduğunu söyleyebiliriz. Ama biz madem yaratıldık, insanız bütün zorluklara rağmen bunu gerçekleştirmekte boynumuzun borcu." dedi.

İş ahlakının tartışılmasındaki temel hedefin piyasada adil rekabet edebilecek girişimciler ortaya çıkarmak olduğuna işaret eden Torlak, söz konusu girişimcilerde olması gereken niteliklere, ahlaki davranışlarda dinin önemine değinerek, katılımcılara mevcut durum, yapılması gerekenler ve mevcut durumun nedenleri, meslek ahlakı hakkında bir sunum yaptı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Prof. Dr. Ayşen Gürcan ise Kuran-ı Kerim'de geçen "Emrolunduğun gibi dosdoğru ol" ayetine atıfta bulunarak, Kuran-ı Kerim'de geçen insan davranışına dair emredilen ayetlerle ilgili katılımcılara bilgi verdi.

Dinin öğretimi ile ahlakın kazandırılmasının önemine işaret eden Gürcan, iş ahlakının öğrenileblir ve öğretilebilir bir şey olduğunu söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :