Türkiye, İran'da 1 numaralı turizm pazarı haline geldi

Türkiye, İran'da 1 numaralı turizm pazarı haline geldi

TÜROB Başkanı Bayındır, 2017 yılında 2,5 milyon İranlı turisti ağırlayan Türkiye'nin İran'da 1 numaralı turizm pazarı haline geldiğini, Nevruz Bayramı boyunca İstanbul ve Van başta olmak üzere Türkiye'nin yine İranlı akınına sahne olacağını bildirdi.

Türkiye Otelciler Birliği'nden (TÜROB) yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen TÜROB Başkanı Timur Bayındır, 21 Mart'ta başlayan Nevruz bayramının İranlı turist trafiğinin en fazla hızlandığı dönem olarak öne çıktığını, bu trafiğin bu yıl mart ayında da artarak devam edeceğini belirtti.

Geçen yıl mart ayı genelinde Türkiye'ye 250 bin İranlı turistin geldiğini kaydeden Bayındır, "Bunun üçte biri İstanbul'a, geri kalanı da başta Van olmak üzere diğer bölgelere geldi. Bu yıl bu sayının yüzde 10-15 civarında artmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Şu anda yine İstanbul ve Van'a yüksek talep olduğuna işaret eden Bayındır, "İstanbul'da Taksim ve Sultanahmet bölgesi otellerinde İranlı turistin etkisiyle yüksek doluluklara ulaşılacak. Van'da da hemen hemen otel kapasitelerinin tamamı dolacak. Ancak Antalya ve kıyı bölgelere İranlı talebinde daralma söz konusu." açıklamasında bulundu.

Bayındır, İranlı turistlerin harcama düzeyinin yüksek olduğunu, Türkiye'yi ziyaret eden İranlı turistlerin yaptıkları geceleme sayısının ortalama 6 gece ve kişi başı harcamanın bin dolar olduğunu, Türkiye'yi ziyaret eden yabancıların ortalama harcamasının da 630 dolar düzeyinde bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin İran için öncelikli destinasyonlar arasında yer aldığını kaydeden Bayındır, özellikle İstanbul, Van ve Antalya'nın popüler olduğunu, alışveriş, iş ve tatil segmentlerinde öne çıktığını belirtti.

Bayındır, pazarı olumsuz etkileyebilecek herhangi bir olumsuz gelişmeme yaşanmaması halinde yıl sonu itibariyle İranlı turist sayısında artış öngörüldüğünü ifade etti.

Bayındır, şunları kaydetti:

"İran'ın bankacılık sistemi Türkiye ile uyumlu değil. Bu durum İran’dan Türkiye'ye potansiyelin altında turist gelmesine neden oluyor. Kredi kartı kullanımı olmadığı için İranlı turistler yüklü bir nakitle yolculuk etmek zorunda kalıyor. Dolayısıyla gelenler de potansiyelinin altında harcama yapabiliyor. DEBİT adı verilen nakit para kartı sistemi hayata geçirilebilir. Bu sitemle DEBİT kartlarına para yükleyen İranlılar, Türkiye'deki harcamalarını bu kartla yapabilirler. İran Riyali, İran dışında çevirilebilir bir para olmadığı ve İran'da kredi kartı kullanımı olmadığı için İranlı turistlerin seyahatlerini önceden satın almaları gerekiyor. Bu sebeple çoğunlukla yerel acentelere başvuruyorlar."