Türkiye-İran ticareti Van'da konuşulacak

Türkiye-İran ticareti Van'da konuşulacak

Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkiler, bu ülkeye yaklaşık 300 kilometre sınırı bulunan Van'da düzenlenecek "İran İhracat Zirvesi ve Fuarı"nda masaya yatırılacak- Van TSO Başkanı Takva: - "İran ile ilişkilerimizde, Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta ya

VAN (AA) - CEMAL AŞAN/SITKI YILDIZ - Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkilerin ve karşılıklı ticaretin geliştirilmesi amacıyla Van'da "İran İhracat Zirvesi ve Fuarı" düzenlenecek.

Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde, 27-30 Ekim tarihlerinde, Türkiye ve İran'dan üst düzey yöneticilerin katılımıyla gerçekleştirilecek etkinlikte, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) üyesi 200 kişilik iş adamı heyeti de İranlı iş adamlarıyla yatırım olanakları ve ortaklıkları görüşecek.

Türkiye ile İran arasında yapılan tercihli ticaret anlaşmasıyla orta vadede 10 milyar dolar, 2023 vizyonu çerçevesinde de 35 milyar dolarlık ihracatın hedeflenmesi, iş adamlarının dikkatini komşu ülkeye çevirdi.

İran ile arasındaki 300 kilometrelik sınırla bu ülkeyle en uzun sınır hattına sahip kent durumunda olan Van'da sivil toplum kuruluşları ve iş adamları, zirveyle kentin komşu ülkeye ulaşım konusundaki avantajlarının ortaya çıkacağını ve çekim merkezi haline geleceğine inanıyor.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, AA muhabirine, İran pazarına erişim konusunda Türkiye'deki en şanslı illerinden birinin Van olduğunu söyledi.

İran ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda yapılacak tüm etkinliklere önem atfettiklerini dile getiren Takva, "Bu amaçla 'İran İhracat Fuarı' adıyla bir fuar düzenliyoruz. Burada amacımız Van ve bölgede üretilen ürünlerin İranlı ziyaretçiler tarafından görülmesi, stantların gezilmesi ve ürünlere ilginin artırılmasıdır. Fuarı düzenleyen firma, İran ve Türkiye'nin çeşitli illerindeki üreticileri bir araya getirecek önemli bir çalışma yürütüyor." diye konuştu.

- "Türkiye'nin İran pazarına ulaşmasında Van önemli"

Takva, bölgede Van'ı çekim merkezi haline getirmek istediklerini vurguladı.

Kapıköy Gümrük Kapısı'nın Türkiye'nin İran pazarına erişimini sağlayacak önemli bir yatırım olduğuna işaret eden Takva, şunları kaydetti:

"Fuarı da bunun çıktısı olarak değerlendirdiğimizde kente yarar sağlayan bir etkinlik olacak. Fuar kapsamında 'İran İhracat Zirvesi' adı altında bir etkinlik düzenliyoruz. Bunu Van TSO, VATBO, ETSO, DAKA olarak destekliyoruz. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği de bu anlamda firmamıza yardımcı oluyor. İran'dan gelecek ziyaretçilerin ve konukların lojistik ihtiyaçlarının karşılanması konusunda iş birliği yaptık. Açılışa iki bakanın katılımını bekliyoruz. Bu da projelerimizin sahiplenilmesi açısından önemli."

İran pazarının önemine ilişkin son iki yılda çok önemli çalışmalara imza attıklarını, bir çok kez komşu ülkeyi ziyaret ederek ilişkilerin gelişmesine katkı sağladıklarını anlatan Takva, fuar ve ihracat zirvesinin bundan sonra İran'a olan ilginin artırılmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

- "200 firma davet edildi"

Fuara 200 firmanın davet edildiğini, 150'nin üzerinde firmanın katılmasını beklediklerini anlatan Takva, şöyle devam etti:

"İran ile ilişkilerimizde, Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta yaşanan pazar kaybına alternatif yeni pazarlar üretme gayreti ve çabası, Van'ı bu anlamda ön plana çıkarmıştır. Ayrıca İran pazarının bizim için vazgeçilmez zenginliği burada ön plana çıkıyor. Fuarın Van'da gerçekleşmesi ve ileride İran'ın sınır kentlerinde bu fuarların yapılacağını düşündüğümüzde bu ilişkilerin çok daha iyi düzeyde gelişmesine zemin hazırlayacaktır. Van'ın sadece 300 kilometrelik sınır boyunda bundan sonra çok daha etkin iş birliği yaratacaktır. Urumiye Ticaret Odası yönetim kurulu düzeyinde katılım sağlayacak. Üst düzey katılımlar olacaktır. Bakanlarımızın burada olmasıyla il bürokrasisi ve yönetiminin de konuya sahiplik etmesi, iki ülke ilişkileri açısından önemli zemin oluşturacaktır."

- "Van'ın bulunduğu konum 200 milyonluk tüketiciye hitap ediyor"

Van Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler de bölgede pazar sıkıntısı olduğunu düşündüklerini ve bu amaçla 4 ay önce bu fuarı düzenlemeye karar verdiklerini aktardı.

Van'ın yanı başında dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan İran pazarının olduğuna dikkati çeken Güler, bölgedeki üretici ve yatırımcıları İran pazarına kazandırmayı amaçladıklarını bildirdi.

Güler, fuarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yanı sıra İran'ın Doğu ve Batı Azerbaycan eyaletlerinden firmaların yoğunlukla yer alacağını dile getirerek, şunları ifade etti:

"Türkiye'nin hemen her yerinden katılım olacak, ancak genel anlamda bölgede üretim yapan firmaların katılımı var. İran'dan da bize yakın bölgelerde faaliyet yürüten firmalar katılıyor. TÜMSİAD, 200 kişilik iş adamı heyetiyle fuar tarihinde destek olmak amacıyla Van'da olacak. Kentteki yatırım olanaklarını, ortaklıkları görüşmek amacıyla iki günlük bir gezileri söz konusu olacak. Van'ın bulunduğu konum yaklaşık 200 milyonluk tüketici nüfusuna hitap ediyor. İran, Irak, Gürcistan, Azerbaycan Ermenistan pazarlarını düşündüğümüzde Van çok stratejik bir konumda. Aynı zamanda bölgeye hitap edecek havayolu, demiryolu ve karayolu olan ender illerden biri. Son dönemlerde yaşanan olaylar bizi de etkiliyor. Bölgede ticaret durma noktasına geldi. Bu süreçte bu fuarı düzenlemeyi de başarı olarak değerlendiriyoruz. Bu sürece rağmen insanların güvenmesi, gelmesi, umutlu olması güzel bir şey."




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :