Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu 24. Dönem Toplantısı

Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu 24. Dönem Toplantısı

Türkiye ile İran arasında KEK protokolü imzalandı

TAHRAN (AA) – Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 24. Dönem toplantısına katılmak üzere İran’ın başkenti Tahran’da bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, imzalanan KEK protokolüne ilişkin, "Türkiye ve İran olarak kültürel ve coğrafi yakınlığımızı ekonomik yakınlığa dönüştürüyoruz" dedi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz ile İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi, KEK 24. Dönem toplantılarının ardından karma ekonomi komisyonu protokolü imzaladı.

Yılmaz, imza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Üç gün süren yoğun bir çalışmadan sonra imzalanan 24. Karma Ekonomi Komisyonu protokolünün Türkiye ve İran’a hayırlı olmasını diliyorum. Çok kapsamlı bir karma ekonomi komisyonu protokolünü imzalamış bulunuyoruz. Ulaştırmadan ticarete, turizmden sağlığa, tarımdan çevreye ve kültüre birçok alanı kapsayan son derece önemli bir yol haritasını birlikte şekillendirmiş bulunuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Protokolün pratiğe yansıtılması için Türkiye tarafından kendisinin, İran tarafından ise Bakan Vaizi’nin sorumluluk kabul ettiğini ifade eden Yılmaz, "30 milyar dolar gibi önemli bir hedefimiz var, inşallah bunu gerçekleştirip daha büyük hedefler koyacağız. Bu hedeflere ulaşmamız İran’ın ve Türkiye’nin refahını arttırdığı gibi bütün bölgemizdeki huzura ve refaha katkıda bulunacak" diye konuştu. Yılmaz, bölgedeki iki büyük ülke olan Türkiye ve İran’ın ilişkilerinin gelişmesinin herkesin faydasına olacağını vurguladı.

Bu sabah katıldığı Türkiye-İran İş Forumu’na da değinen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bugün aynı zamanda bir iş forumu yaptık. Burada Türkiye’den sadece kamu kuruluşlarından geniş bir heyetle bulunmuyoruz. Özel sektörden de geniş bir heyet geldi ve İranlı iş adamlarıyla toplantılar gerçekleştirdik. Biz şuna inanıyoruz; devletler, hükümetler uygun ortamı hazırlayacaklar ama asıl işi iş adamalarımız yapacak. Burada özellikle büyük bir ilgi olduğunu görmekten memnuniyet duydum. Çok geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik.

Türkiye ve İran olarak kültürel ve coğrafi yakınlığımızı ekonomik yakınlığa dönüştürüyoruz. Sınır illerimiz başta olmak üzere bütün milletlerimizin bundan faydalanacağı açıktır."

 

- Özel sektör alanında atılan adımlar

 

Ele alınan konuların ve anlaşma sağlanan hususların dolaylı ya da dolaysız olarak özel sektörü ilgilendirdiğini belirten Yılmaz, imzalanan protokolün özel sektöre sağlayacağı avantajlar hakkında da şunları söyledi:

"Finans koşullarının iyileşmesini öngörüyoruz. Ulaştırma altyapısının geliştirilmesini planlıyoruz. Kapıların çok daha modern hale gelmesini ve ortak kullanımla bürokrasinin azaltılmasını hedefliyoruz. Sanayide olsun turizmde olsun karşılıklı yatırımların teşvikini öngörüyoruz. Özel sektörün kendi içinde de daha fazla diyalog kurmasını ve kendi tahkimini teşkil etmesini önemsiyoruz. İran’ın da Türkiye’nin de çok kaynakları var ama en önemli kaynak insan gücümüz. Özellikle yetişmiş insan gücü ve girişimcilik çok çok önemli. Bu girişimci insanlarımızın ve firmalarımızın sorunlarıyla birebir ilgilenme konusunda ciddi kararlar alındı.

Özel sektörün güven ortamında geliştiğine inanıyoruz. Bütün bu anlaşmalarla biz güven ortamı oluşturacağız ve özel sektör de üzerine düşeni yapacaktır."

 

- Türkiye ile İran arasındaki enerji konusundaki fiyat anlaşmazlığı

 

Yılmaz, iki ülkenin enerji alım satımındaki fiyat anlaşmazlığı konusunda gelinen nokta hakkında ise enerji konularında iki ülkenin bakanlıkları arasında görüşmelerin sürdürüldüğünü ifade etti. Bir taraftan da yine her iki ülkenin imzaladığı sözleşme gereği tahkim mekanizmalarının işlediğine dikkati çeken Yılmaz, "Bugün imzaladığımız protokolde kurulacak enerji komitesi, bu işbirliğinin ve diyaloğun daha etkin bir şekilde devam etmesine yardımcı olacak. Dünya durdukça konuşulacak meseleler bitmez, önemli olan siyasi irade ve iyi niyetin olması. Bunlar oldukça bazı sorunları çözeriz, sonra yeni sorunlarla uğraşmaya deva ederiz" yorumunu yaptı.

 

- Doğubeyazıd-Bazergan sınırı başta olmak üzere iki ülke arasında raylı sistemin geliştirilmesi öngörülüyor

 

İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi de imzalanan protokol anlaşmasının 3 günlük yoğun bir emeğin neticesi olduğunu, protokolün çok geniş bir işbirliği yelpazesini kapsadığını kaydetti.

Vaizi, protokolün ticaret, özel sektörün desteklenmesi, ulaştırma, transit, doğalgaz, petrol, enerji, gümrük, yolcu ve mal giriş çıkışlarının ve gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması, sınır kapılarının modernizasyonu, sınır güvenliğinin sağlanması, sınırda ortak organize sanayi bölgelerinin kurulması, doğalgaz ve petrokimya alanlarında ortak ve karşılıklı yatırımların teşviki, bankacılık işlemlerinin kolaylaştırılması, başta Doğubeyazıd-Bazergan sınırı olmak üzere iki ülke arasında raylı sistemin geliştirilmesi, turizm, kültürel alan ve film sektörü gibi birçok alanda işbirliğini öngördüğünü anlattı.

Kalkınma Bakanı Yılmaz ile kendisinin, anlaşmanın tüm maddelerini ciddi bir şekilde takip etme kararı aldıklarını söyleyen Vaizi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ilkbaharda gerçekleşmesi planlanan Türkiye ziyareti öncesinde gerekli hazırlıkların tamamlanarak uygulamaya geçilmesi için herkesin gayret göstermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı