Türkiye-İran ilişkileri

Türkiye-İran ilişkileri

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Aşcı:- "İran ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi potansiyeli yansıtmıyor"- "Kapasitemizin yüzde 40-50'sini kullanıyoruz, tam kapasiteyi kullanmamız gerekiyor"

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, İran ile Türkiye arasındaki mevcut ticaret hacminin potansiyeli yansıtmadığını belirterek, "Kapasitemizin yüzde 40-50'sini kullanıyoruz, tam kapasiteyi kullanmamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Müsteşar Aşcı, makamında İran Gümrük İdaresi Başkanı Forous Asgari ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye ile İran arasında 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için atılacak adımlar değerlendirildi.

Aşcı, bölgede istikrar hamisi olarak kalan Türkiye ve İran'ın her alanda iş birliği yapmasının zorunlu hale geldiğine işaret etti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin dün gerçekleştirdiği referandumu "tam bir akıl tutulması" olarak nitelendiren Aşcı, Türkiye ve İran'ın ortak akıl ve iş birliğiyle krizi yöneterek çözmesi gerektiğinin altını çizdi.

Aşcı, İran'ın 15 Temmuz darbe girişimine karşı Türkiye'ye verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, "Buradan bütün ülkeleri bu hain ve emelleri tüm dünyayı ele geçirmek olan terör örgütü konusunda uyarıyorum. En çok da dost ve kardeş İran'ı uyarıyorum. Bu örgüt sadece Türkiye için değil tüm dünya için çok büyük bir tehlikedir." değerlendirmesinde bulundu.

İran ile Türkiye arasındaki mevcut ticaret hacminin potansiyeli yansıtmadığını aktaran Aşcı, şöyle devam etti:

"2012 yılında 22 milyar dolar olan dış ticaret hacmi, 2016'da 9,6 milyar dolara gerilemiştir. Bu durum iki ülke hükümet liderlerince ilan edilen 30 milyar dolar ticaret hedefiyle maalesef uyuşmuyor. Kapasitemizin yüzde 40-50'sini kullanıyoruz, tam kapasitemizi kullanmamız gerekiyor. Bunun için çok çalışmalıyız."

İran Gümrük İdaresi Başkanı Asgari de hem ekonomik hem de dini olarak ortak özelliklere sahip iki ülkenin aynı zamanda çok stratejik bir konumda bulunduğunu belirtti. Asgari, "Siz İran sayesinde Körfez'e ulaşabilirsiniz biz de sizinle Avrupa'ya." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin İran'ın zor zamanlarında her zaman yanında bulunduğuna dikkati çeken Asgari, şunları kaydetti:

"ABD'nin bize adaletsizce uyguladığı ambargoda Türkiye her zaman yanımızda olmuştur. Zor günlerde Türkiye hiçbir zaman bizi yalnız bırakmadı. Bölgedeki bütün tehditleri iş birliğiyle ortadan kaldıracağız. Dün Sayın Ruhani ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiler. İran İslam Cumhuriyeti bütün potansiyeliyle Türkiye'nin yanında yer almaya hazırdır. Biz de iki ülke gümrükleri olarak her zamankinden daha fazla iki ülke arasındaki alışverişi artırmaya çalışmalıyız."

Asgari, geçişlerin aksamaması için İran'a döner dönmez Bazargan Sınır Kapısı'nın 24 saat hizmet vermesini sağlayacaklarının sözünü verdi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ticarette 30 milyar dolar hedefini yakalamak, yolcu giriş çıkışlarını daha konforlu ve sorunsuz hale getirmek, gümrük işlemlerinde iş birliği sağlamak konularında mutabık kalındı. Verilerin elektronik ortamda karşılıklı paylaşımına yönelik altyapı çalışmalarının başlatılmasına karar verildi.

Ayrıca, uyuşturucu kaçakçılığıyla ortak mücadele, İpek Yolu Projesi'nin canlandırılması için gerekli koordinasyonun yapılması konularında da uzlaşmaya varıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :