Türkiye insani yardımda birinci

Türkiye insani yardımda birinci

Küresel İnsani Yardım 2018 Raporu'na göre, Türkiye geçen yıl 8,07 milyar dolar ile en çok insani yardım yapan ülke oldu.

Türkiye geçtiğimiz yıl 8,07 milyar dolar insani yardım yaparak,   ABD, Almanya ve İngiltere gibi en zengin ülkeleri bile geride bıraktı. Önceki yıl listenin ikinci sırasında yer alan Türkiye bu defa dünyanın en çok yardım yapan ülkesi oldu. Ayrıca Türkiye insani yardımların milli gelire oranı temelinde yapılan sıralamada da birinci oldu. Listede Türkiye yüzde 0,85 ile birinci sırada gelirken, en yakın takipçileri Norveç ve Lüksemburg için bu oran sadece yüzde 0,17'de kaldı.

insani-yardim--(1).jpg

ABD 14’ÜNCÜ SIRADA

İngiltere merkezli Kalkınma İnisiyatifleri Örgütünün raporuna göre sıralamada Türkiye’yi 6,68 milyar dolar ile ABD, 2,99 dolar ile Almanya ve 2,52 milyar dolar ile İngiltere izlerken, Avrupa Birliği kurumları 2,24 milyar dolar ile dördüncü sırada yer aldı.  Türkiye insani yardımların milli gelire oranı temelinde yapılan sıralamada da yüzde 0,85 ile birinci sırada gelirken, en yakın takipçileri Norveç ve Lüksemburg için bu oran sadece yüzde 0,17’de kaldı. ABD ise bu sıralamada yüzde 0,04 ile 19'uncu konumda yer aldı.

insani-yardim--(3).jpg

134 ÜLKEDE 201 MİLYON İNSAN YARDIMA MUHTAÇ
Dünyada 134 ülkede 201 milyon kişinin uluslararası insani yardıma muhtaç durumda olduğu belirtilen raporda, krizlerden ve çatışmalarda etkilenen bu kitlenin önemli bir bölümünün Suriye, Yemen ve Türkiye’de olduğu vurgulandı. İnsani yardımların yüzde 60’ı 10 ülkeye kanalize edilirken, Suriye yüzde 14 ile birinci, Yemen yüzde 8 ile ikinci en çok yardım alan ülke oldu. Rapora göre Suriye böylece üst üste beşinci yılda da dünyanın en çok insani yardım alan ülkesi konumunu korudu. Rapora göre dünyada yapılan toplam insani yardım 2013’te 18,4 milyar dolardan 2014’te 22,1 ve 2015’te 25,8 milyar dolara yükselmişken, bu artış trendinde son 2 yılda gözle görülür bir yavaşlama yaşandı. Dünyadaki toplam insani yardım 2016’da 26,4 milyar dolara, 2017’de de yüzde 3’lük bir artış ile 27,4 milyar dolara çıktı. Dünyada geçen yıl yapılan toplam insani yardım 27,3 milyar doları bulurken, bunun yaklaşık üçte birini tek başına Türkiye sağladı. Raporda, Türkiye’nin 3,5 milyon Suriyeli ile dünyada en çok sığınmacıyı barındıran ülke olduğunun altı çizildi. Türkiye, 2013, 2014, 2015 Küresel İnsani Yardım Raporlarına göre üç yıl üst üste, en çok insani yardım yapan üçüncü, son iki yılda ise ikinci ülke olmuştu.

insani-yardim--(4).jpg

ZİRVEDE HER ZAMAN TÜRKİYE VAR

Dünyadaki toplam insani yardım 2016’da 26,4 milyar dolara, 2017’de de yüzde 3’lük bir artış ile 27,4 milyar dolara çıktı. Dünyada geçen yıl yapılan toplam insani yardım 27,3 milyar doları bulurken, bunun yaklaşık üçte birini tek başına Türkiye sağladı. Raporda, Türkiye’nin 3,5 milyon Suriyeli ile dünyada en çok sığınmacıyı barındıran ülke olduğunun altı çizildi. Türkiye, 2013, 2014, 2015 Küresel İnsani Yardım Raporlarına göre üç yıl üst üste, en çok insani yardım yapan üçüncü, son iki yılda ise ikinci ülke olmuştu.

insani-yardim--(2).jpg

DÜNYANIN EN CÖMERT ÜLKESİ TÜRKİYE

Türkiye’nin her yıl insani yardıma daha fazla pay ayırdığını, insani yardımda Türkiye modeli diye bir algının güçlü bir şekilde oluştuğunu ifade eden Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Küresel İnsani Yardım 2018 Raporu” ve insani yardımda Kızılay’ın payına ilişkin şunları söyledi: “Geçmiş yıllarda Gayri Safi Milli Hasılasına oranla en fazla insani yardım yapan ülkeydik. Bu defa yardımın maddi büyüklüğü olarak da en cömert ülke olduk. Bu bazen insani krizlere hızla müdahale, bazen geçimlik kaynaklarını artırmaya yönelik uzun vadeli projeler, bazen de kalkınma yardımları şeklinde oluyor. Ama sonuç olarak insanlığa, çıkar gözetmeden hizmet ediliyor. İnsani yardımda Türkiye modeli böyle bir şey. İnsani yardım sektörünün bir aktörü olarak bundan gurur duyuyor, Kızılay’ın hedeflerini de bu şekilde formüle etmeye çalışıyoruz” dedi.  M. Ali Elmacı-Memleket