''Türkiye ile yapılan anlaşma gerekliydi''

''Türkiye ile yapılan anlaşma gerekliydi''

Macaristan Başbakanı Orban:- ''Türkiye ile yapılan anlaşma gerekliydi. Mültecilerin Avrupa'ya gelebileceği tüm ülkelerle ikili anlaşma yapılmasını destekliyoruz. Türklere maddi yardımda bulunmak da iyi bir karardı çünkü tek başına sığınmacı baskısının üst

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği ve Türkiye arasında sığınmacı krizi konusunda varılan mutabakatın gerekli olduğunu söyledi.

Orban, Portekiz'de yayınlanan Expresso gazetesine verdiği röportajda, AB ve Türkiye arasında varılan anlaşmanın gerekli olduğunu belirterek, ''Türkiye ile yapılan anlaşma gerekliydi. Mültecilerin Avrupa'ya gelebileceği tüm ülkelerle ikili anlaşma yapılmasını destekliyoruz. Türklere maddi yardımda bulunmak da iyi bir karardı çünkü tek başına sığınmacı baskısının üstesinden gelmek zor.'' dedi.

Macaristan'ı hiç kimsenin sığınmacı kabul etme konusunda zorlayamayacağını, sığınmacıların üye ülkeler arasında dağıtılmasını amaçlayan kota sistemini reddettiklerini ve sınırlarına tel örgü çektiklerini belirten Orban, ''Sığınmacı krizine bakış açımız Avrupa Komisyonunun bakış açısından tamamen farklı. Göçün, demografik ve ekonomik sorunları çözeceğine inanmıyorum.'' şeklinde konuştu.

Macaristan'ın, Sırbistan, Hırvatistan ve Romanya sınırlarında AB'yi koruyarak, Schengen anlaşmasını uygulamaya çalıştığını kaydeden Orban, ülkesinin buna rağmen eleştirildiğini söyledi.

Orban ayrıca, AB'nin en önemli kısmının serbest dolaşım olduğunu ve bunun için de dış sınırların korunması gerektiğini savunarak, ''Serbest dolaşım taraftarı olan birisinin duvarları ve sınır kontrollerini desteklemesi lazım. Macaristan'ın görüşü bu.'' ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :