Türkiye ile Suudi Arabistan stratejik projelere yöneliyor

Türkiye ile Suudi Arabistan stratejik projelere yöneliyor

DEİK Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Cevahir:- "İki ülke yeni dönemde daha stratejik ve derinliği olan projelere doğru gidiyor"- "Suudi iş adamları kısa vadede Türkiye'deki gayrimenkul ve turizm sektöründeki yatırımlara öncelik veriyor. Orta ve

İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir, iki ülkenin yeni dönemde daha stratejik ve derinliği olan projelere doğru yöneldiğini, mühendislik, müteahhitlik, sanayi ve Ar-Ge alanlarında iş birliklerinin yapılacağını söyledi.

DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Ortak Toplantısı Conrad Otel'de başladı.

Medine Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Mahir Jamal ve Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Kıdemli Proje Direktörü Muttalip Tütüncü'nün ülkelerindeki yatırım fırsatlarını anlattığı toplantıda iş konseylerinin başkanları AA'ya değerlendirmelerde bulundu.

DEİK Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir, iki ülkenin yeni dönemde daha stratejik ve derinliği olan projelere doğru gittiğinin altını çizdi.

Geçmiş yatırımların ağırlıklı olarak gayrimenkul ve ihraç ürünlerine yönelik olduğunu dile getiren Cevahir, bunların sıradan yatırımlar olduğunu bildirdi.

Cevahir, "Ancak şu andan itibaren Türkiye'nin hem Suudi Arabistan'a, hem de onun şahsında tüm Körfez ülkelerine doğru yeni hamlesi daha çok stratejik yatırımları ön planda tutan daha derin ve uzun vadeli ilişkileri ön planda tutuyor." diye konuştu.

Suudi iş adamlarının kısa vadede Türkiye'deki gayrimenkul ve turizm sektöründeki yatırımlara öncelik verdiğini kaydeden Cevahir, orta ve uzun vadede ise müşterek mühendislik ve müteahhitlik firmalarının kurulması, sanayinin alt yapısıyla ilgili hamleler yapılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Cevahir, daha sonra üniversitelerin Ar-Ge çalışmaları ve savunma sanayisinde ortak çalışmaların yapılacağını aktardı.

Ülkeler arasındaki ticaret hacminin artması için Türkiye'deki yatırım fırsatlarının daha iyi anlatılması gerektiğini vurgulayan Cevahir, uzun vadede ilişkilerin daha da derinleştirilmesi gerektiğini söyledi.


- Türk ve Suudi firmalar arasında yeni iş birlikleri

DEİK Suudi Arabistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Mazen Rajab, Suudi Arabistan'dan gelen 50'ye yakın iş adamı ile dün 7. Boğaziçi Zirvesi'ne katıldıklarını belirterek, bugün de Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Ortak Toplantısı'nda ülkeler arasındaki iş birliği fırsatlarını konuşmak üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Türkiye'nin Orta Doğu ve Körfez bölgesi için en önemli yatırım merkezlerinden olduğunu dile getiren Rajab, Suudi firmaların ve iş adamlarının gayrimenkul, sanayi, bankacılık ve sanayi gibi alanlarda Türkiye'de 10 milyar dolarlık yatırımlarının bulunduğunu anlattı.

Rajab, "İşbirliklerini büyük önem veriyoruz. Bugün Türk ve Suudi firmalar arasında 8 farklı mutabakat zaptı imzalayacağız. Sanayi, gayrimenkul, finans ve savunma sanayisi gibi alanlarda olacak bu işbirlikleri." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :