Türkiye ile Somali arasında ekonomik iş birliği

Türkiye ile Somali arasında ekonomik iş birliği

Somali Başbakan Yardımcısı Gulaid: - "(Türkiye- Somali arasında) Bu ilk Karma Ekonomik Komisyon toplantısının iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri daha da kuvvetlendirmekle kalmayıp stratejik iş birliğini de daha derinleştireceği ve gelecek y

ANKARA (AA) - Somali Başbakan Yardımcısı Mahdi Mohammed Gulaid, "(Türkiye- Somali arasında) Bu ilk Karma Ekonomik Komisyon toplantısının her iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri daha da kuvvetlendirmekle kalmayıp stratejik iş birliğini daha derinleştireceği ve gelecek yıllar için ortaklığımızı daha da geliştireceğini ümit ediyorum." dedi.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile Somali Başbakan Yardımcısı Gulaid, Türkiye Somali Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 1. Dönem toplantı protokolü imza töreninden önce Ekonomi Bakanlığında basın toplantısı düzenledi.

Gulaid, Somali Başbakanı ve halkının selamlarını getirdiğini belirterek "Bu ilk KEK toplantısının her iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri daha da kuvvetlendirmekle kalmayıp, stratejik iş birliğini de daha derinleştireceği ve gelecek yıllar için ortaklığımızı daha da geliştireceğini ümit ediyorum." diye konuştu.

Somali hükümetinin ülkenin kalkınması alanında birçok adım attığına değinen Gulaid, ülkesinin enerji telekomünikasyon, balıkçılık, hayvancılık ve tarım gibi alanlarda büyük bir potansiyeli olduğunu dile getirdi.

Gulaid, Somali'nin jeostratejik konumu nedeniyle Türkiye'nin Afrika'daki mevcudiyetini artırması için bir fırsat olduğuna vurgu yaparak "Somali'yi Türkiye'nin sadece ülkeye değil bölgeye giriş kapısı olarak görebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Somali'nin doğalgaz ve enerji bakımından zengin olduğuna işaret eden Gulaid "Türkiye'nin gaz ve enerji talebine destek verebiliriz." dedi.

Gulaid, Türkiye'nin stratejik konumu nedeniyle Somali için Orta Asya ve Avrupa'ya bir açılma kapısı olduğunun altını çizerek "Türkiye ve Somali arasındaki potansiyel iş birliği her iki ülkenin de çıkarına olacaktır." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Akdağ ile Gulaid, Türkiye Somali KEK 1. Dönem toplantı protokolünü ve iki ülke arasında Kültürel Değişim Programı'nı imzaladı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :