Türkiye ile Somali arasında ekonomik iş birliği

Türkiye ile Somali arasında ekonomik iş birliği

Başbakan Yardımcısı Akdağ:- "Somali'de 100 milyon doların üzerinde Türk yatırımı bulunmaktadır. Bu rakamlar, önümüzdeki dönemde daha büyük iş birliklerini geliştirmek için bir başlangıç teşkil etmektedir"

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Somali'de 100 milyon doların üzerinde Türk yatırımı bulunmaktadır. Bu rakamlar, önümüzdeki dönemde daha büyük iş birliklerini geliştirmek için bir başlangıç teşkil etmektedir." dedi.

Akdağ ile Somali Başbakan Yardımcısı Mahdi Mohammed Gulaid, Türkiye Somali Karma Ekonomik Komisyon 1. Dönem Toplantı Protokolü'nü, Ekonomi Bakanlığında imzaladı.

Akdağ burada yaptığı konuşmada, tarihi derinliğe sahip Somali ile ilişkileri daha ileriye taşımayı ve derinleştirmeyi arzuladıklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nezdinde Somali'nin müstesna bir yeri olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Somali'yi bugüne kadar 3 kez ziyaret ettiğini dile getiren Akdağ, devlet ve millet ile Somali halkının her koşulda yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Her zaman dost ve kardeş bir ülke olarak gördükleri Somali'yle mevcut ticari ve ekonomik ilişkileri daha yüksek seviyelere çıkarmanın öncelikli hedefleri olduğuna işaret eden Akdağ, ilkini gerçekleştirdikleri Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nı önemsediklerinin altını çizdi.

- "Serbest ticaret anlaşması, ikili ticaretin artmasına katkı sağlayacak"

Başbakan Yardımcısı Akdağ, Türkiye ile Somali arasındaki ticaret hacminin 2003 yılında 2 milyon dolar civarında olduğunu hatırlatarak, 2016 yılında bu rakamın 60 kat artarak, yaklaşık 120 milyon dolar seviyesine ulaştığını söyledi.

Amaçlarının en kısa sürede 200 milyon doları yakalamak ve ikili ticaretin daha dengeli bir seyir izleyebilmesi için daha çok çalışmak olması gerektiğini dile getiren Akdağ, "Bu çerçevede, iş adamlarımızı bir araya getirecek fuar, ticaret heyeti, müteahhitlik heyeti ve alım heyeti gibi tanıtım faaliyetleri gerçekleştirebiliriz." dedi.

İki ülke arasında imzalanacak bir serbest ticaret anlaşmasının ikili ticaretin artmasına katkı sağlayacağına işaret eden Akdağ, "Bu anlaşma ile Somali'nin hassas sektörleri ve öncelikleri dikkate alınacak, Somali ürünlerinin Türkiye pazarına tercihli girmesi sağlanacaktır. Ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler gelişiyor. Ümit ediyorum ki, bu gelişme çok kısa süre içinde yatırım ve müteahhitlik verilerine de yansıyacaktır." diye konuştu.

Akdağ, Türk müteahhitlik firmalarının tüm dünyada üstlendikleri projeler ile birer marka haline geldiklerini ifade ederek, Türk müteahhitlerinin bugüne kadar 117 ülkede yaklaşık 350 milyar dolar değerinde 9 bin 68 proje, Afrika'da ise yaklaşık 58 milyar dolar tutarında proje üstlendiğini bildirdi.

- "Somali'de 100 milyon dolar Türk yatırımı var"

Somali'de müteahhitlerin yaklaşık 76 milyon dolar tutarında 4 proje üstlendiklerini belirten Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Somali'de 100 milyon doların üzerinde Türk yatırımı bulunmaktadır. Bu rakamlar, önümüzdeki dönemde daha büyük iş birliklerini geliştirmek için bir başlangıç teşkil etmektedir. İnanıyorum ki Türk ve Somalili dostlarımız, bu rakamları en kısa süre içinde artırmak adına ellerinden geleni yapacaktır. Bu durumda bizlere düşen, iş adamlarımız için güvenli ve uygun yatırım ortamı tesis etmektir. Bu kapsamda her türlü çalışmayı yapmaya hazırız. Ülkenizde görev yapan Sayın Büyükelçimiz, bu konuda gereken her türlü gayreti sergilemektedir."

Türkiye ve Somali olarak, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin yasal çerçevesini tamamlamak için gidilmesi gereken daha çok yol olduğuna dikkati çeken Akdağ, ekonomik iş birliğinin çerçevesini çizebilecek anlaşmaların süratle tamamlanmasının, ilişkilerin sağlam temeller üzerinde yükselmesinin garantisi olacağını söyledi.

İki ülke yatırımcılarını teminat altına alan ve 2016 yılı Haziran'da imzalanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması ve Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi anlaşmalarının en kısa süre içinde yürürlüğe konulması gerektiğine inandığını dile getiren Akdağ, yine aynı tarihte imzalanan enerji ve madenler, elektrik, eğitim, yükseköğretim, denizcilik ve tarım alanlarında iş birliği mutabakat zabıtlarının da mümkün olan iç onay süreçlerinin en kısa sürede tamamlanmasının bu sektörlerdeki iş birliğinin etkinliğini artıracağını kaydetti.

- KOBİ alanında iş birliğinin geliştirilmesi konusu

Recep Akdağ, Somali ile tarımsal verimliliği artırma noktasında iş birliği fırsatları olduğuna inandığını, tarım ürünlerinin verimliliğinin artırılması ve uluslararası rekabette geri kalınmamasının önem arz ettiğini de vurguladı.

KOBİ alanında iş birliğinin geliştirilmesi konusunda da Türkiye'nin KOBİ'ler konusundaki bilgi ve tecrübelerinin Somalili muhataplara aktarılmasını kolaylaştıracak KOBİ Alanında İşbirliği Anlaşması'nın da müzakerelerinin bir an önce başlaması ve tamamlanmasının önem arz ettiğini belirten Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Balıkçılık alanında Somali'nin sahip olduğu potansiyelin farkındayız. Konuya ilişkin iki ülke arasında resmi temaslarda bu potansiyeli iki ülkenin menfaatine olacak bir yatırıma nasıl çevirebileceğimiz hakkında görüş ve istişarelerde bulunulmuştur. Ülkelerimiz arasındaki Balıkçılık Alanında İşbirliği Anlaşması'nın da bu toplantı vesilesiyle imzalayacak olmamızdan memnuniyet duyuyorum."

Karma Ekonomik Komisyon eş başkanlarının mutabakata vardığı konularda alınan tüm kararları hızla hayata geçireceklerini belirten Akdağ, "Karma Ekonomik Konsey toplantısı gündemi bu konular ile sınırlı değil, çevre ve şehircilik, kültür ve turizm, orman ve su, sağlık ve eğitim alanlarında da iş birliğimizi geliştirmeye yönelik kararlar aldık, bütün bu aldığımız kararların takipçisi olacağız, gerçekleşmesini sağlayacağız." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :