"Türkiye ile Sırbistan arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi" konferansı

"Türkiye ile Sırbistan arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi" konferansı

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım:

BELGRAD (AA) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, "Bu yıldan itibaren Türkiye ile Sırbistan arasındaki ekonomik işbirliği daha fazla gelişecek" dedi.

Başkent Belgrad'da "Türkiye ile Sırbistan arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi" konulu konferansa katılan YIldırım, 2010 yılında iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanmasıyla, işbirliğinin her alanda geliştiğini söyledi.

İşbirliğinin daha da gelişmesi için hükümet düzeyinde de etkinliklerin çoğalacağını belirten Yıldırım, "2010 yılından itibaren, Türkiye ile Sırbistan arasındaki ticaretin hacmi 800 milyon doları aştı. Ama biz bunun yeterli olmadığını düşünüyor ve bu yıldan itibaren ticaretin 1 milyar dolara ulaşmasını istiyoruz. Bu yıldan itibaren Türkiye ile Sırbistan arasındaki ekonomik işbirliği daha fazla gelişecek" diye konuştu.

Yıldırım, önümüzdeki dönemde Sırbistan ve diğer bölge ülkelerinde, inşaat sektörü başta olmak üzere bir çok alanda ortak projeler yapılacağına, Türk şirketlerinin Sırbistan'a yatırımlarının artacağına inandığını vurguladı.

Türk ekonomisinin son 20 yılda büyüdüğüne dikkati çeken Yıldırım, Türkiye'nin dünyanın 104 ülkesinde, değeri yaklaşık 300 milyar dolar olan projeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

Yıldırım, Sırbistan ile Türkiye arasındaki ticaretin geliştirilmesinin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç'in Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda kararlaştırdıklarını hatırlattı. 

Sırbistan şirketlerinin de ekonomik işbirliği için girişken olmasını isteyen Yıldırım, "Türkiye ile Sırbistan olarak önümüzdeki 3 yıl boyunca dünya ekonomisinde daha etkili olmak için daha geniş ve derin ekonomik işbirliği yapmayı hedefliyoruz" dedi.

 

- Sırbistan Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Lyayiç 

 

Sırbistan Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Lyayiç de iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Yapılan konferans ve toplantıların ticari ilişkilerin geliştirilmesi için iyi bir çerçeve oluşturduğunu belirten Lyayiç, "Türk dizileri ve Türkiye'yi ziyaret eden vatandaşlarımız sayesinde iki ülke arasındaki önyargılar azaldı. Ekonomik işbirliği alanında yaptıklarımızdan biri olarak, geçen hafta Sırp Çaçan Bankası'nı satın alan Halk Bankası'nı gösterebiliriz. Bu bankanın burada da istikrarlı bir ortamda çalışacağına inanıyorum. Hükümetimiz, finansal istikrarın sağlanması için çok çalışıyor" diye konuştu.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım, konferans öncesinde Sırbistan Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Lyayiç ile biraraya geldi.

Belgrad'da birincisi gerçekleştirilen "Türkiye ile Sırbistan arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi" konulu konferansa, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Aydın ile çok sayıda şirket temsilcisi, uzmanlar ve akademisyenler katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı