Türkiye ile Moğolistan'ın ticaret hacmi hedefi 250 milyon dolar

Türkiye ile Moğolistan'ın ticaret hacmi hedefi 250 milyon dolar

DEİK Başkanı Olpak:- "Türkiye ile Moğolistan'ın ikili ticaret hacminde hedeflenen 250 milyon dolara ulaşmak için daha gidecek yolumuz var. Ancak potansiyelin de bilincindeyiz"- Moğolistan Meclis Başkanı Enkhbold:- "İki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşm

İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye ve Moğolistan arasındaki ticaret hacminin 250 milyon dolara ulaşmasının hedeflendiğini bildirdi.

DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, Moğolistan Meclis (Büyük Hural) Başkanı Miyemgombo Enkhbold, Türk iş dünyası ile bir araya geldi. Moğolistan'daki yatırım ve iş birliği fırsatlarının değerlendirildiği toplantı, DEİK ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

DEİK Başkanı Olpak, toplantıda yaptığı konuşmada, küresel ticaretin kurallarının adeta yeniden yazıldığı bir ortamda, Moğolistan Devlet Başkanı Battulga Khaltmaa liderliğinde çeşitli sektörlerde devam eden özelleştirme ve yabancı yatırımların teşviki çabalarının çok daha fazla önem kazandığını dile getirdi.

Türkiye'nin bu çabaları yakından takip ettiğini ve her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu belirten Olpak, Moğolistan'ın ihtiyacı olan altyapı projelerinin bir kısmını, kamu-özel sektör iş birliği modeliyle birlikte hayata geçirebileceklerine inandıklarını ifade etti.

Bunun için de Türkiye'de başarıyla uygulanan kamu-özel sektör iş birliği modellerine, Moğolistan'da işlerlik kazandırmaya hazır olduklarını aktaran Olpak, şunları kaydetti:

"Tarımda ve hayvancılıkta yeni teknolojilerle günümüz modern üretim koşullarında tecrübe paylaşımını ele almaya hazırız. İkili ticaret hacmimizde hedeflenen 250 milyon dolara ulaşmak için daha gidecek yolumuz var. Ancak potansiyelin de bilincindeyiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat şahsımdan ev sahipliği yapmamı istediği bu toplantı çerçevesinde, biz iş dünyası temsilcilerinin en önemli görevi, işte bu potansiyeli gerektiği gibi değerlendirmektir. Konumu ve siyasi duruşu ile Moğolistan'ı, Orta Asya'da, Doğu ve Batı arasında doğal bir kara köprüsü olarak görüyoruz."


- "Türkiye ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine taşımak istiyoruz"


Moğolistan Meclis (Büyük Hural) Başkanı Miyemgombo Enkhbold ise çarşamba günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman ile gerçekleştirdikleri görüşmeyle başlayan ziyaretlerinin ana konusunun iki ülke arasındaki ticari iş birliklerini artırmak olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme esnasında DEİK Başkanı Olpak'ı aradığını ve iş birliğinin gelişmesi için kendisinin ev sahipliğinde bir toplantı düzenlemelerini istediğini aktaran Enkhbold, "Hem Sayın Cumhurbaşkanının hem de DEİK Başkanı Nail Olpak'ın ilgisinden memnuniyet duyduk. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'la özellikle iki ülkenin ticari iş birliğinin artması yönünde maddeleri içeren bir eylem planında mutabık kaldık."değerlendirmesinde bulundu.

Enkhbold, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede iki ülkenin iş adamlarının doğrudan birbirleriyle iletişime geçmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve teşviklerin artırılması için kararlar aldık. İki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması yapılacak olması bizim için çok büyük önem taşıyor. Türkiye ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine taşımak istiyoruz. Biz Türkiye'yi üçüncü komşu ülke olarak adlandırıyoruz ve 2018 yılında karşılıklı yapacağımız ziyaretlerle dostluğumuzun 50. yılını kutlayacağımız 2019'u daha fazla coşkuyla karşılayacağımıza inanıyorum ve bu konuda bizzat çalışacağım."

DEİK Türkiye-Moğolistan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül de bugüne kadar ulaştıkları hedefler doğrultusunda gayretlerini artırmayı hedeflediklerini belirterek, bu kapsamda ilk olarak iki ülke arasında 50 milyon dolarlık iş hacmine ulaşmak için çaba sarf ettiklerini, mayıs ayı içerisinde Moğolistan'a iş adamlarıyla bir ziyaret gerçekleştirmeyi planladıklarını bildirdi.

Toplantıya, Moğolistan'ın Türkiye Büyükelçisi Bold Ravdan, Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı, Meclis Üyesi Chinzorig Sodnom, Moğolistan-Türkiye Meclis Grubu Başkanı Ayursaikhan Tumurbaatar, Moğolistan-Türkiye Meclis Grubu Üyesi Ganbold Davaa, Moğolistan-Türkiye Meclis Grubu Üyesi Soltan Gombojai, Meclis Üyesi Purevdorj Bukhchuluun, Moğolistan Başkanının Hukuk Politikası Danışmanı Bold Radnaased ve Moğolistanlı bakanlar da katıldı.


- Türkiye-Moğolistan ticaret rakamları


Türkiye'den Moğolistan'a yapılan ihracat 2017 itibarıyla 24 milyon 430 bin dolar seviyesinde bulunuyor. Başlıca ihracat kalemleri ise elektrikli su ısıtıcıları, elektrotermik cihazlar, ortam ısıtıcıları, saç ve el kurutucuları, ütüler, demir veya çelikten elektriksiz merkezi ısıtmaya mahsus radyatör, motorlu hava püskürtücüler, mücevherci eşyası ve aksamı, tohum, hububat, kuru baklagilleri temizleme, tasnif etme ayıklama ve öğütmeye mahsus makine ve cihaz, kakao içermeyen şeker mamullerinden oluşuyor.

Geçen yıl 1 milyon 821 bin dolar olan Moğolistan'dan Türkiye'ye yapılan ithalat ise demir veya çelikten sobalar, mutfak soba ve ocakları, barbekü, mangal, gaz ocakları v.b., sökülecek gemiler, suda yüzen sökülecek diğer araçlar, gümüş, hayvanların dabaklanmış veya crust (ara kurutmalı) post ve derileri, kazak, süveter, hırka, yelek gibi ürünlerden oluşuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :