Türkiye ile KKTC arasındaki kapsamlı enerji işbirliği anlaşması

Türkiye ile KKTC arasındaki kapsamlı enerji işbirliği anlaşması

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun:- "Türkiye, bölgede bir enerji üssü konumunda bulunuyor ve büyük resim içerisinde KKTC’nin de enerji unsurlarıyla yer alması gerekiyor"

LEFKOŞA (AA) - KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye'nin bölgede bir enerji üssü konumunda bulunduğunu belirterek, büyük resim içerisinde KKTC’nin de enerji unsurlarıyla yer alması gerektiğini söyledi.

Bakanlık'ta düzenlediği basın toplantısı düzenleyen Atun, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan kapsamlı enerji işbirliği anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Anlaşmanın teknik, ekonomik ve stratejik öneminin büyük olduğunu ifade eden Atun, anlaşmanın; petrol, doğalgaz altyapılarının tesisi, bakımı, petrol türevlerinin pazarlanması ve geliştirilmesini de kapsadığını açıkladı.

Atun, Demokrat Parti-Ulusal Güçler-Ulusal Birlik Partisi (DP/UG-UBP) hükümetinin, Türkiye ile güven ve işbirliği konusunda mükemmel ilişkileri olduğunu ve son dönemde imzalanan anlaşmaların bunun ispatı olduğunu belirtti.

KKTC'nin yapılan anlaşma ile elektrik iletiminde deniz geçişi ve elektrik sistemlerinin enterkonnekte olmasının teknik, ekonomik ve stratejik öneme sahip olduğunu dile getiren Bakan Atun, şu an KKTC'de elektrik üretiminde kullanılan akaryakıta bağımlı sistemin kirli ve sürdürülemez olduğunu kaydetti.

- Türkiye ile ilişkiler gelişip genişleyecek

Sunat Atun, anlaşmayla enerji alanında Türkiye ile ilişkilerin gelişip genişleyeceğini belirterek, eylül sonu itibarıyla Türkiye’de elektriğin birim fiyatının 14 kuruş, buna karşın KKTC’de bu rakamın 60 kuruş olduğunu bildirdi.

Türkiye ile enterkonnekte olarak sorunsuz bir arz güvenliğine sahip olunacağına ve çevre kirliliğinin de önleneceğine değinen Atun, Yenilenebilir Enerji Tüzüğü’nün yatırım yapılabilir hale getirileceğini belirtti.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin; İran, Yunanistan, Bulgaristan ve Gürcistan’dan elektrik alıp-sattığını, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka’yla da uluslararası anlaşmalara sahip olduğunu dile getiren Bakan Atun, dünyada artık al-vere dayalı bir sistem bulunduğunu kaydetti. Güney Kıbrıs'ın 2011 yılında santrallerindeki patlamanın ardından KKTC’den üç noktadan bağlantıyla elektrik aldığını hatırlatan Atun, Rum Yönetimi’ne “Gelin ortak bir iletim merkezi kuralım, Türkiye ile enterkonnekte olalım ve enerjiyi onlarla paylaşalım” çağrısını yaptı.

- Türkiye bölgede enerjide üssü

Türkiye’nin bugün Güney Kafkasya Petrol Boru Hattı ve TANAP diye bilinen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’na da ev sahipliği yaptığını kaydeden Atun, "Türkiye, bölgede bir enerji üssü konumunda bulunuyor ve büyük resim içerisinde KKTC’nin de enerji unsurlarıyla yer alması gerekiyor." diye konuştu.

Bakan Sunat Atun, KKTC’nin, hiçbir gidere yol açmadan karın yarısına ortak olacağı ayrıcalıklı bir anlaşmaya imza attığını belirterek, bazılarının “Bu anlaşmayı nasıl bertaraf ederiz?” diye uğraştığını fakat halkın buna ihtiyacı olduğunun pragmatik ve rasyonel şekilde açıklanabileceğini sözlerine ekledi.

Türkiye ile KKTC arasındaki kapsamlı enerji işbirliği anlaşması, elektrikte altyapının yenilenmesi, elektrik arz güvenliğinin oluşturulması, enterkonnekte sisteminin kurulması, yenilenebilir enerji alanında ortak çalışma yapılması, elektrik alanındaki mevzuatların karşılıklı uyumlulaştırılması ile petrol ve doğalgaz kaynaklarının keşfedilmesi ve gerekli altyapıların tesis edilmesi için ortak projelerin üretilmesi maddelerini kapsıyor.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :